Audio Autonomy Napisano Czwartek o 07:12 Napisano Czwartek o 07:12 Bierzesz pod uwagę wkładki MC? Przy takim budżecie można się zastanawiać czy iść w droższe MM, czy jednak spróbować jakiś tańszych MC (ja polecam mocno wkładki Hana). Można też trzymać się Ortofona i wziąć 2M Black 1 Odpisz, cytując
Fono Master Napisano Piątek o 13:11 Napisano Piątek o 13:11 Dnia 21.10.2025 o 17:52, grzegorz8370 napisał: Witam. Przymierzam się do zmiany wkładki. Obecnie używam Ortofon 2M Blue, gramofon to Teac 4D. Jakie propozycje macie? Sparafrazuję jedno powiedzenie ; lepsze wrogiem dobrego 🙂 Też mam wkładkę 2M Blue w Argonie TT-4Mk2 ,zachciało mi się polepszać... Kolega sprezentował mi wkładkę MC Denon DL110 (niecałe 300 godzin przebiegu) ,dokupiłem odpowiedni headshell bo w moim gramiaku jest odkręcany ,wygoda bo po wymianie główki z wkładką nie trzeba od nowa ustawiać i jazda. Jest inaczej ale czy lepiej ,czy ja wiem 🙂 ? Chciałem mieć spokój ,temat ogarnięty i zamknięty bo jestem w zasadzie weekendowym winylowcem a tu ponowny nawrót tzw. choroby audiofilskiej . Może pre za słabe ,może wymienić ,może lampy w nim wymienić ,może kabelki ..... itd. bez końca ? Wymieniłem lampy w pre ,fachowiec doradził i zrobił ,wygrzebałem w szufladzie killera kablowego (drucik,sznurówka za kilka zł ale zawstydza kable za ciężką kasę) jest to Mogami Little Wonder i ...... Ogólnie się polepszyło ale chyba pre nie polubiło się z tym Denonem .Jest szczegół ,jest rozdzielczość ale zniknął cały fun jaki miałem po pierwszym odpaleniu tego gramofonu . Wróciłem do tego Ortofona ,wymieniłem tylko matę na korkową i odzyskałem radość słuchania . Wymiana lamp ruskich/chińskich na amerykańskie O.K. ,wymiana kabla super ,mata dobry pomysł ,Denon do szuflady .Może jak mnie znowu najdzie to wypróbuję kiedyś jakieś inne wkładki MC i może nawet tę polecaną Hanę . 2 Odpisz, cytując
grzegorz8370 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) Właśnie obejrzałem film instruktażowy unitry traktujący o regulacji wkładki. Podważa on sens montażu innej igły niż ze szlifem sferycznym w moim gramofonie (brak regulacji VTA). Co o tym myslicie? Edytowano 5 godzin temu przez grzegorz8370 Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Myślę, że regulacja VTA oczywiście jest istotna, ale jeżeli jej nie mamy, to nie musimy słuchać tylko na wkładkach ze sferykami. Bez przesady Tak samo jest z azymutem. Oczywiście im lepsze mamy ramię w gramofonie i im więcej umożliwia ono ustawień, tym lepiej. Tym dokładniej będziemy mogli ustawić wkładkę i tym lepszy efekt "dźwiękowy" uzyskamy. Nie popadałbym jednak w skrajności typu "brak regulacji VTA = użytkowanie wyłącznie wkładek ze szlifem sferycznym". Odpisz, cytując
Recommended Posts