Pastol Napisano 17 maja 2020 Udostępnij Napisano 17 maja 2020 (edytowany) Cześć wszystkim. Moj obecny zestaw to rx v 371, kolumny yamaha ns e55, ns 50f, ns c55, sub magnat. Wiem, ze stare, słabe, ale mam je z 8 lat i grają fajnie pokój 20m ze skosami, słabe warunki. Pomyslalem o nowym AVR. Moje propozycje: yamaha rx v685 denon x2600h Uzywane 95% film/serial Wybrałem te dwa ze względu na earc, który mi się przyda po aktualizacji Lg c9, która wreszcie umożliwi przesyl hd audio po earc. Również pozbędę się jednego kabla, ponieważ wszystko leci z PC po hdmi. Denon obsługuje tez ALLM co może przydać sie do konsoli lub nowych kart graficznych z hdmi 2.1. Wiem, ze są to zbliżone do siebie urządzenia. Yamaha gra bardziej przestrzennie, denon jest spokojniejszy. Czy odczuje różnice w porównaniu do obecnej rx v371? Na chwile obecna zmiana kolumn nie wchodzi w grę. Wole poczekać i dozbierać do czegoś lepszego. Pozdrawiam Edytowano 17 maja 2020 przez Pastol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Jeśli kolumny zostają to zdecydowanie Yamaha 685. I nawet przy opcji kina pomyśl z czasem o ich wymianie. Zapraszam po wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 18 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Bardzo dziękuje za odp. Czy zmiana nawet na Taga 606v3 lub Heco Victa 701 coś by wniosła czy to podobny poziom i zbierać już na poziom cenowy wyżej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Zmiana zarówno na Taga Harmony 606, Heco Victa 702 czy Pylon Audio Pearl 25 przyniosłaby sporą różnicę na plus. Pytanie jak bardzo jesteś wymagający. Najlepszym rozwiązaniem byłoby umówić się na odsłuch i ocenić samemu brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 19 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 maja 2020 (edytowany) Dziękuje za odp. Taga harmony są całkiem tanie. Ok 1200-1300 zestaw 5.0, pomyśle. Na odsłuch niestety za daleko, jestem z Warszawy Wymagający nie jestem, lubię trochę basowe brzmienie, lubię dobry efekt surround i tyle, z obecnych kolumn yamahy jestem przecież zadowolony natomiast, kupiłem yamaha rx v685. Mam pytanie, czy da się ustawić, aby funkcje setup i option z pilota wyświetlały się na źródle, które obecnie leci ? Bo póki co za każdym razem muszę zmienić w tv na hdmi 2 żeby wejść w ustawienia Avr na ekranie. Wlaczylem hdmi COntrol itp działa włączanie i wyłączanie razem, mogę sterować głośnością pilotem od tv, działa eArc. W tv telewizja jest na antenowym kablu bo mam kartę CI+ a AVR jest podpięty do hdmi2(arc). To normalne, ze za każdym razem muszę zmieniać źródło na hdmi 2? Edytowano 19 maja 2020 przez Pastol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 maja 2020 Udostępnij Napisano 19 maja 2020 Moim zdaniem przyniesie poprawę. Mimo że cenowo to ta smaa klasa to po prostu NSki grają jak z koca bardzo ograniczonym basem i przytłumioną gorą. No mega nieudana konstrukcja moim zdaniem. A Yamaha swego czasu miała fajne kolumny. 17 minut temu, Pastol napisał: Mam pytanie, czy da się ustawić, aby funkcje setup i option z pilota wyświetlały się na źródle, które obecnie leci ? Bo póki co za każdym razem muszę zmienić w tv na hdmi 2 żeby wejść w ustawienia Avr na ekranie. Przepraszam ale nie rozumiem. Na źródle? Czyli gdzie? Na konsoli? Chyba masz coś źle podłączone. Źrodła czyli PC, konsole, Dekodery i inne ustrojstwa podłączasz pod amplituner. Amplituner jednym kablem łączysz z TV. I wtedy masz spięte po Bożemu i nie musisz nic zmieniać wchodząc do menu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 19 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 maja 2020 9 minut temu, S4Home napisał: Przepraszam ale nie rozumiem. Na źródle? Czyli gdzie? Na konsoli? Chyba masz coś źle podłączone. Źrodła czyli PC, konsole, Dekodery i inne ustrojstwa podłączasz pod amplituner. Amplituner jednym kablem łączysz z TV. I wtedy masz spięte po Bożemu i nie musisz nic zmieniać wchodząc do menu Z Yamahy wyjściem hdmi arc idzie tylko jeden kabel do tv hdmi2 arc. W tv leci powiedzmy „tv kablowa” lub netflix, YouTube etc. Chce sie dowiedzieć czy oglądając np netflix menu option lub settings może mi się wyświetlać jako osd właśnie w trakcie oglądania netflix ? Bo teraz za każdym razem, muszę zmieniać w tv na hdmi2 żeby wejść w ustawienia yamaha na ekranie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 19 maja 2020 Udostępnij Napisano 19 maja 2020 (edytowany) Nie może, nie ma takiej fizycznie możliwości. Ewentualnie mogłoby to działać, jeśli TV ma funkcję PIP (picture in picture) - ale tu musisz konsultować instrukcję obsługi. Bo popatrz: Oglądasz sygnał wideo, generowany przez apkę wewnątrz TV. Żaden sygnał wideo nie opuszcza telewizora. Kabel HDMI ARC przesyła Ci dźwięk do amplitunera. Menu Settings/Options to sygnał wideo, generowany przez amplituner i przesyłany na wejście HDMI ARC w telewizorze. TV nie weźmie Ci sygnału wideo z wejścia HDMI i nie nałoży na inny obraz - czy to z innego wejścia HDMI, czy bezpośrednio 'przez siebie' generowany. Nie ma opcji. Nie ma też żadnego wyzwalacza po wejściu w menu Settings/Options, który dawałby znak TV, że ma się przełączyć na inne wejście - amplituner generuje swój obraz ciągle. Jeśli jest to Picture in Picture, to być może TV będzie w stanie w rogu ekranu wyświetlać obraz z drugiego wejścia... Taki jest niestety minus amplitunera i ARC, jeśli nie korzystasz z 'zewnętrznych' źródeł wideo. Edytowano 19 maja 2020 przez Konrad Kulwicki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 19 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 maja 2020 Dzieki. Tak podejrzewałem. PiP raczej jest. Czyli ta funkcja z opisem sygnału, dźwięku zadziałałyby dopiero gdybym mial inne źródła w ampli. Szkoda. W takim razie nie pozostaje mi już nic do ustawiania, ponieważ nigdy nie korzystam z dsp ani różnych scen. Wole „czysty” sygnał źródłowy. Chyba, ze potraficie mi wytłumaczyć zastosowanie 8 guzików od sceny i innych bajerow od kształtowania scenerii ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 maja 2020 Udostępnij Napisano 20 maja 2020 22 godziny temu, Pastol napisał: Chyba, ze potraficie mi wytłumaczyć zastosowanie 8 guzików od sceny i innych bajerow od kształtowania scenerii ? Ja osobiście używam 4 rech. Programuejsz gotowe źrodła i gotowe ustawienia dla każdego z nich. Przykład: Scene 1 - Źrodło HDMI 1 gdzie masz podłączony dekoder satelitarny. Wychodzimy z założenia że dzwiek przeważnie jest w stereo wiec domyślnie możesz przypisać mu właśnie któryś z programów DSP. Do tego domyślna opcja włączenia głośności itp Scene 2 - żrodło na przykład tuner gdzie włączasz wszystkie updatjty w stylu bassu czy dzwieku Exchange? Tak to się nazywa? I na przykład stereo. Do tego dochodzi się z czasem. ale jak poznasz Yamahe do zaczniesz to doceniać. nikt Ci gotowego ustawienia nie da. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 20 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2020 Jasne. Dzieki za pomoc i odpowiedzi. Na pewno jestem zadowolony, ze leci dźwięk hd po eArc, na czym najbardziej mi zależało. Poprosze Was jeszcze o pomoc z konfiguracja YPAO i crossover. Poczatkowo ustawiła mi front na large i 120Hz. Wyczytałem gdzies żeby zmienić na 80Hz. Sub był na połowie głośności a pokrętło częstotliwości było na max, chyba 160. Sub Magnat 302a. Teraz jest tak jak na zdjęciach. Tak ma zostać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaftPunk Napisano 20 maja 2020 Udostępnij Napisano 20 maja 2020 (edytowany) Jak masz możliwość troszkę dołożyć , to sprawdź Marant'za sr5014. Przepraszam nie doczytalem ze juz kupiles 685. Post do kasacji. Edytowano 20 maja 2020 przez DaftPunk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 20 maja 2020 Udostępnij Napisano 20 maja 2020 @Pastol Jakie kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 20 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2020 1 godzinę temu, Jasiek88 napisał: @Pastol Jakie kolumny? W pierwszym poście wszystko zawarłem. yamaha ns e55, ns 50f, ns c55, sub magnat 302a Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 20 maja 2020 Udostępnij Napisano 20 maja 2020 To żeby ocenić na ile możesz ustawić kolumny musisz sprawdzić sobie w specyfikacji swoich kolumn a nie rzucać tekstami gdzieś czytałem że 80hz no ok czytałeś ale nie doczytałeś że 80hz tyczy się wszystkich kolumn bo standard THX. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 20 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2020 (edytowany) 29 minut temu, Jasiek88 napisał: To żeby ocenić na ile możesz ustawić kolumny musisz sprawdzić sobie w specyfikacji swoich kolumn a nie rzucać tekstami gdzieś czytałem że 80hz no ok czytałeś ale nie doczytałeś że 80hz tyczy się wszystkich kolumn bo standard THX. Znalazlem od dwoch frontowych: Nominal power: 80W Max power: 240W Frequency response: 35Hz-35kHz Sensitivity 90dB/2.83 V/m Crossover frequency: 2kHz. Centralny: respone freq: 70Hz -30kHz crossover frequency: 6kHz Surroundy: Frequency response: 80Hz-30kHz crossover frequency: 5kHz Czy teraz jestest w stanie mi powiedziec co mam ustawic ? Edytowano 20 maja 2020 przez Pastol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 maja 2020 Udostępnij Napisano 21 maja 2020 Zmień fronty na 80hz nawet jeśli amplituner wybrał co innego. Chyba że masz słaby sub i czujesz to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 21 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2020 Zmieniłem na small i 80Hz. Jest fajnie sporo basu. Resztę zostawić jak jest ? Pokrętło frequency w sub zostawić na max ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 21 maja 2020 Udostępnij Napisano 21 maja 2020 Fronty bez problemu możesz odciąć na 80hz bo schodzą dużo niżej według papieru 35Hz Centralny gra Ci od 70hz wiec też możesz go ustawić na 80hz choć bez testów nie możemy tego stwierdzić możesz sprawdzić ustawienia 80hz 90hz 100hz Tylne grają od 80hz wiec tutaj do sprawdzenia config 90hz 100hz. Trochę martwi mnie to twoje wysokie wysterowanie podczas auto kalibracji bo pomiary te są podpowiedzią od jakich hz grają dobrze twoje kolumny no ale może warunki są nie sprzyjające stąd przekłamanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 21 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2020 2 godziny temu, Jasiek88 napisał: Fronty bez problemu możesz odciąć na 80hz bo schodzą dużo niżej według papieru 35Hz Centralny gra Ci od 70hz wiec też możesz go ustawić na 80hz choć bez testów nie możemy tego stwierdzić możesz sprawdzić ustawienia 80hz 90hz 100hz Tylne grają od 80hz wiec tutaj do sprawdzenia config 90hz 100hz. Trochę martwi mnie to twoje wysokie wysterowanie podczas auto kalibracji bo pomiary te są podpowiedzią od jakich hz grają dobrze twoje kolumny no ale może warunki są nie sprzyjające stąd przekłamanie. Fajnie. Dzieki za wytłumaczenie. Po ustawieniach frontów więcej basu przejął sub chyba. YPAO zostawiam na neutral. Warunki są mocno słabe, oglądam trochę pod katem względem głośników i w ogóle. Nic nie poradzę póki co. Wiem, ze bez sensu, ale pewnie niedługo dokupie coś na sufit lub na frontu jakieś presence. Dziekije wszystkim za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 21 maja 2020 Udostępnij Napisano 21 maja 2020 Jeśli zjechałeś hz w dół to kolumny zabrały bas z sub a nie odwrotnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 21 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2020 54 minuty temu, Jasiek88 napisał: Jeśli zjechałeś hz w dół to kolumny zabrały bas z sub a nie odwrotnie. Widzisz, całe życie się czlowiek uczy. A powiedz proszę w takim razie jak na subie mam pokrętło na max to tak ma być czy zmieniać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 21 maja 2020 Udostępnij Napisano 21 maja 2020 A jak masz go podłączonego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 21 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2020 (edytowany) Kablem dołączonym do suba i podłączony do wejścia w ampli pod sub1. Jest to sub aktywny. Nie wiem jak dokładniej mogę Ci opisać. Edytowano 21 maja 2020 przez Pastol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 maja 2020 Udostępnij Napisano 22 maja 2020 Frequency na maks bo to wówczas jest LFE poziom. A volume na polowę podczas kalibracji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts