Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, seba3002 napisał:

Odnośnie wzmacniacza i końcówki mocy. Wzmacniacz, który ma możliwość pracy w trybie końcówki mocy ma tę przewagę nad końcówka mocy, że wszystkie źródła podlaczasz bezpośrednio do tegoż wzmacniacza a nie amplitunera. I to jest właśnie ten plus. 

Nie wiem co to za plus, skoro nie masz mozliwosci regulacji glosnosci? Zreszta, u mnie dokladnie tak to gra (AVR+koncowka) i to jest optymalne rozwiazanie - AVR sam jest zrodlem (streamer, player, tuner, bluetooth i co tam jeszcze), do tego jeszcze ogarnia inne zrodla (media player, konsola). Wlaczy i wylaczy sie wraz z AVR, nawet nie musze byc w pokoju.
Co wiecej, jesli chce miec tylko wzmocnione pojedyczne kanaly, to daje koncowke mocy tam, gdzie mi potrzebna podpinajac do preout, a reszte ogarnia wlasnie AVR (wiec np. mam atmosy i surround na AVR a reszte (L,C,R) na koncowkach mocy). 

Co wiecej,w AVR mam korekcje dzwieku, wiec jakbym zrodla podpinal bezposrednio do zew. koncowki mocy/wzmacniacza toto tez odpada. 

Napisano

Wybór jednak padł na Marantz SR 5014- później dokupię sobie jakiś wzmacniacz. Słuchałem dzisiaj u znajomego (fakt nie z kolumnami Dali) i podoba mi się jego barwa zrównoważona i szczegółowa. Udam się na odsłuch z Dali Zensor, jak mi nie podpasuje to wezmę te Yamahę. W jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Napisano
Przed chwilą, Robin76 napisał:

Wybór jednak padł na Marantz SR 5014- później dokupię sobie jakiś wzmacniacz. Słuchałem dzisiaj u znajomego (fakt nie z kolumnami Dali) i podoba mi się jego barwa zrównoważona i szczegółowa. Udam się na odsłuch z Dali Zensor, jak mi nie podpasuje to wezmę te Yamahę. W jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Wiesz co, jak mozesz to pożycz za flaszke tego M. do siebie, masz inna akustyke etc. niz znajomy. Flaszke postaw czy cos ;)

Napisano
1 minutę temu, Tenfilip napisał:

Wiesz co, jak mozesz to pożycz za flaszke tego M. do siebie, masz inna akustyke etc. niz znajomy. Flaszke postaw czy cos ;)

W sumie dobra myśl☺️ a może jest możliwość wypożyczenia że sklepu tych dwóch ampli do domu? 

Napisano
23 godziny temu, Robin76 napisał:

Czyli z tych czterech amplitunerów:

Yamaha RX-V685

Yamaha RX-A880

Onkyo TX-NR696

Marantz SR 5014

Najbardziej polecacie Yamahe Rx-v685? 

Ja tak

18 godzin temu, Stolarz napisał:

@S4Home @Q21
A może by tak z pomocą branży (i nie tylko) stworzyć osobny temat gdzie będzie lista najlepszych/sprawdzonych kombinacji (pod kątem tego jak gra amp a jak grają kolumny):
Amp + kolumny + sub
Amp + końcówka mocy/wzmacniasz z trybem końcówki mocy + kolumny  + sub

Wiem, że kombinacji jest wiele ale taka lista by wiele pomogła i tym co zaczynają i tym co chcą coś zmienić w swoim systemie.
Można by to też podzielić na zestawy do XXXX zł.

Uwierz myślałem o tym. Bo takich samych tematów pojawia się kilka w tygodniu. Ale wiesz co mnie odstraszyło? Powiem ci szczerze. Doświadczenie.

Jasię napracuje. Wkleję zdjęcia. Opisy konfiguracji. Przemyślenia. Założenia. Plusy i minusy i wiesz co będzie? W poniedziałek kolejne 2 nowe OSOBNE tematy. Skąd to wiem? Bo Vademecum podłączenia jest na to dowodem. Wszystko tam jest. A co rusz pojawia się nowy wątek "nie umiem podłączyć subwoofera" . Po za tym każdy lubi mieć swój wątek. Uwierz już miałem nawet zamysł jak to ma profesjonalnie wyglądać.

18 godzin temu, seba3002 napisał:

Ale branża to też ludzie 🙂. Pomimo lat praktyki i rozeznaniu w temacie komponentów audio mają jednak swój gust muzyczny i preferencje 🙂. Poza tym w temacie np kd do 5000 zł juz wiele razy były wymieniane "uniwersalne" zestawy. I kto chce na pewno to odgrzebie. A kto już z audio się zetknął ten wie, że bez odsłuchu się nie da 🙂. Pozdrawiam. 

Chciałem do tego podejść właśnie bez własnych preferencji. Uwzględnić nawet produkty których w ofercie nie mamy.

No ale powyższe mnie zniechęciło :P

No bo szukasz pazura w wybierasz Marantza. On go nie ma. Lubie te amplitunery. Ale w kinie graja najmniej z wykopem właśnie.

Napisano

Ale ja nie chciałem nikogo zniechęcać 🙂. Po prostu po lekturze forum i rozmowach ze znajomymi wiem, że dobór "uniwersalnego" zestawu wcale nie jest taki oczywisty. Tym bardziej, że ludzie kupujący tak zwane budżetowe kino domowe najczęściej chcą mieć i kino i zestaw do słuchania muzyki. Zresztą ja sam chciałem w niedużych pieniądzach połączyć jedno i drugie. Stąd u mnie ten marantz 🙂. Ale też dzięki lekturze forum dowiedziałem się, że amp AV nie zagra NIGDY tak jak wzmacniacz stereo. No i tu podziękowania do @S4Homeza wypożyczenie wzmacniacza, który okazał się dla mnie strzałem w dziesiątkę 🙂

Napisano
7 godzin temu, S4Home napisał:

Ja tak

Uwierz myślałem o tym. Bo takich samych tematów pojawia się kilka w tygodniu. Ale wiesz co mnie odstraszyło? Powiem ci szczerze. Doświadczenie.

Jasię napracuje. Wkleję zdjęcia. Opisy konfiguracji. Przemyślenia. Założenia. Plusy i minusy i wiesz co będzie? W poniedziałek kolejne 2 nowe OSOBNE tematy. Skąd to wiem? Bo Vademecum podłączenia jest na to dowodem. Wszystko tam jest. A co rusz pojawia się nowy wątek "nie umiem podłączyć subwoofera" . Po za tym każdy lubi mieć swój wątek. Uwierz już miałem nawet zamysł jak to ma profesjonalnie wyglądać.

Chciałem do tego podejść właśnie bez własnych preferencji. Uwzględnić nawet produkty których w ofercie nie mamy.

No ale powyższe mnie zniechęciło :P

No bo szukasz pazura w wybierasz Marantza. On go nie ma. Lubie te amplitunery. Ale w kinie graja najmniej z wykopem właśnie.

Ale ja nigdzie nie napisałem że szukam typowego ,,pazura":) napisałem tylko że w starym Onkyo 636 brakowało mi TROCHĘ mocy. Dzięki Tobie (za co bardzo dziękuję) mocno zastanawiam się nad tą Yamahą. Marantz słyszłem (na innych kolumnach) i muzycznie dla mnie było ok. Tak jak pisałem wcześniej- chciałbym odsłuchać oba- najlepiej na kolumnach Dali Zensor i między nimi na pewno coś wybiorę. No chyba że macie jeszcze inne propozycje w tym przedziale. Pozdrawiam

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, S4Home napisał:

Ja Ci ją pożyczę. Zrób jak kolega wyżej. Kup świadomie.

Super, w poniedziałek się zgłoszę. Dziękuję i pozdrawiam

Edytowano przez Robin76
Napisano

Nie ma problemu z wypożyczeniem. Jest to najlepsza opcja z możliwych. 

Dnia 27.05.2020 o 12:56, Stolarz napisał:

A może by tak z pomocą branży (i nie tylko) stworzyć osobny temat gdzie będzie lista najlepszych/sprawdzonych kombinacji (pod kątem tego jak gra amp a jak grają kolumny):
Amp + kolumny + sub
Amp + końcówka mocy/wzmacniasz z trybem końcówki mocy + kolumny  + sub

To się nie uda, ponieważ każdy ma inne preferencje brzmieniowe i musimy podchodzić indywidualnie. Moje preferencje są specyficzne i gdybym miał doradzać klientom patrząc na siebie to każdą osobę bym odstraszył .