Skocz do zawartości
melman

Amplituner + subwoofer

Recommended Posts

Witam , posiadam zestaw amplituner Onkyo 8250 + Indiana tesi line 561 + indiana basso 840 . Mam pytanie odnośnie sktywnego subwoofera który jest podłączony kablem z wyjscia PRE OUT (onkyo ) do wejścia LFE . Przy ustawieniu trybu auto podczas oglądania filmow czy sluchania muzyki czasem sygnał zanika i sub wchodzi w stan czuwania po czym przy mocniejszym dźwięku znów zaczyna działać . Czy zmiana kabla na lepszy coś pomoze i sygnał nie bedzie zanikał ( teraz jest ppdłączony takim co był w zestawie ) ?  Wg na samym początku żeby się sub uaktywnił  musze dość mocno podgłosić amplituner . Dziękuję za pomoc 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Są dwie możliwości?

1. Albo to kwestia kabla. Bo tutaj to mnie dziwi

10 godzin temu, melman napisał:

na samym początku żeby się sub uaktywnił  musze dość mocno podgłosić amplituner

2. Możliwość to że ten sub tak ma. To nie jedyny sub który gasi się dość szybko przy braku sygnału.

Daj go na ON cały czas i po problemie nie na AUTO.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

bardziej bym stawiał na subwoofer, który po prostu nie wyczuwa, że ma podawany sygnał. Temat znany i nie dotyczy to tylko Ciebie. Możesz oczywiście spróbować z innym kablem ale może on nie pomóc. Ostatnio na montażu u klienta subwoofer B&W także musieliśmy ustawić na ON żeby nie tracił połączenia. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Są dwie możliwości?

1. Albo to kwestia kabla. Bo tutaj to mnie dziwi

2. Możliwość to że ten sub tak ma. To nie jedyny sub który gasi się dość szybko przy braku sygnału.

Daj go na ON cały czas i po problemie nie na AUTO.

Rozumiem ze po problemie gdy włączy się na ON tyle że za każdym razem gdy nie będzie używany będe musiał go wyłączać bo przecież bedzie generował duży pobór prądu a stoi za szafką od telewizora i nie jest to zbyt wygodne . Jeśli jednak nie będzie wyjścia tak będę robił . Dzięki za pomoc . 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć,

bardziej bym stawiał na subwoofer, który po prostu nie wyczuwa, że ma podawany sygnał. Temat znany i nie dotyczy to tylko Ciebie. Możesz oczywiście spróbować z innym kablem ale może on nie pomóc. Ostatnio na montażu u klienta subwoofer B&W także musieliśmy ustawić na ON żeby nie tracił połączenia. 

A ewentualnie w jaki kabel powinienem zainwestować jeśli można spytać . Sub jest blisko ampkitunera wiec wystarczy taki 1m . Dzieki 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kabel wypozycz nie kupuj bo nie wiadomo czy pomoże. Wireworld ma tanie i dobre i pewne kable do suba.

Nie będzie ci generował dużego poboru bo to sub pracujący w klasie D. Jak nie bedzie grał to powinien zabierać do 20 W maksymalnie. Myślę że 10.

Czasem piszą o tym w instrukcji. Przeczytaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zamówiłem kabel Melodiki purple rain ponieważ kablami tego producenta miałem wcześniej podłączony swój zestaw stereo wiec jeśli nie pomoże to w w/w problemie to chociaż wszystko będzie pasowało kolorystycznie hehe . Dziękuje za porady. Pozdrawiam 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Słuszna koncepcja. Brzmieniowo też się sprawdzi, a jak zechcesz coś zmienić, to zawsze łatwo sprzedasz - to super popularna marka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie pomoże to i tak go zostaw. Chyba że sub będzie buczał.

A włącz po prostu sub na ON. Sprawdzałeś w instrukcji ile bierze w biegu jałowym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Niestety instrukcja przedstawia wartości poboru energi tylko podczas pracy i przejścia w tryb czuwania a są to odpowiednio wartości 125 W i 0,5 W więc znacząca różnica . Nie ma informacji odnośnie trybu On i biegu jałowego ( wydawało mi się ze on to poprostu max pobór mocy przez cały czas ) . 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
18 godzin temu, melman napisał:

wydawało mi się ze on to poprostu max pobór mocy przez cały czas

Tak by się działo gdyby pracował w klasie A. A to nie mozliwe

Jeśli pracuje w AB to pobiera w takim razie około 30-40W a też obstawiam że nie.

Najbardziej prawdopodobne że to klasa D. Więc zamkniesz się w 5-10W

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, S4Home napisał:

Tak by się działo gdyby pracował w klasie A. A to nie mozliwe

Jeśli pracuje w AB to pobiera w takim razie około 30-40W a też obstawiam że nie.

Najbardziej prawdopodobne że to klasa D. Więc zamkniesz się w 5-10W

Być może to zbieg okoliczności ale dziś na tym nowym kablu Melodiki oglądałem kolejny odcinek godzinnego serialu na takiej samej głośności jak poprzednio i ani razu nie zgubił sygnału . 

7 godzin temu, S4Home napisał:

Tak by się działo gdyby pracował w klasie A. A to nie mozliwe

Jeśli pracuje w AB to pobiera w takim razie około 30-40W a też obstawiam że nie.

Najbardziej prawdopodobne że to klasa D. Więc zamkniesz się w 5-10W

Indiana line basso 840 to subwoofer aktywny w klasie AB . Znalazłem taki opis na internecie . Pozdrawiam 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 30.06.2020 o 07:47, Q21 napisał:

Cześć,

bardziej bym stawiał na subwoofer, który po prostu nie wyczuwa, że ma podawany sygnał. Temat znany i nie dotyczy to tylko Ciebie. Możesz oczywiście spróbować z innym kablem ale może on nie pomóc. Ostatnio na montażu u klienta subwoofer B&W także musieliśmy ustawić na ON żeby nie tracił połączenia. 

Nie chce zakładać kolejnego postu a zastanawiam sie jeszcze nad dokupieniem odtwarzacza CD w kwocie maksymalnej do 1500 zł . Polecacie jakiegoś Pioneera , Denona , Onkyo czy np Maranza ? Dziękuje .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli jest szansa na kabel. No to super!

Dnia 3.07.2020 o 14:53, melman napisał:

Indiana line basso 840 to subwoofer aktywny w klasie AB . Znalazłem taki opis na internecie . Pozdrawiam 

Dziwne bo nie ma radiatora.

Ale nie kłócę się. Nie wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...