Marmaj Napisano 12 lipca 2020 Udostępnij Napisano 12 lipca 2020 witam, Planuje zakup amplitunera Marantz RN1200 + używanych kolumn do nagłośnienia salonu ok 40m2. Prosze o poradę jakie kolumny dobrze zagrają z tym sprzętem. Dodam ze zalezy mi na dobrym basie ponieważ słucham głównie muzyki elektronicznej i hip hopu. Dodatkowo podpięty będzie gramofon + TV. Dobrze by było mieć bass reflex od frontu aby nie trzeba było odsuwać mocno od scian. Budżet 1000-1500 zl. Proszę o poradę czy jest coś sensownego w tym budżecie? Wiem ze najlepiej posłuchać ale ciężko będzie osłuchać używane kolumny.. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 lipca 2020 Witaj, To dość słaby mocowo amplituner i do tak dużego pomieszczenia nie podłączysz mu dużych prądożernych kolumn. Trzeba będzie kręcić i będzie to grało bez emocji wtedy. Ja stawiam na Klipsch F3. Używane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marmaj Napisano 13 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 lipca 2020 (edytowany) Dzięki za odpowiedź. Brałem też pod uwagę inne amplitunery sieciowe ale nie ukrywam ze ten jest po prostu ładny, a ma oprócz grania tez wyglądać. Myślisz że warto jednak odpuścić aspekty wizualne ? Mam do wydania max 4500zl i chciałem kupić amplituner z funkcjami sieciowymi + kolumny. Edytowano 13 lipca 2020 przez Marmaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 lipca 2020 Pomieszczenie do nagłośnienia jest na prawdę duże i tutaj optymalnym rozwiązaniem byłaby Yamaha RN602 ( jeszcze lepiej RN803d) + Heco Aurora 1000 lub Pylon Audio Sapphire 31. Czasem można znaleźć na rynku wtórnym ale trzeba się szybko decydować. Marantz NR1200 to wzmacniacz o jasnym brzmieniu, góra jest mocno podkręcona i należy ostrożnie dobierać do niego kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marmaj Napisano 13 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 lipca 2020 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zmieniam zatem obszar poszukiwań Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 lipca 2020 Udostępnij Napisano 14 lipca 2020 No to masz porównywalny Rn 602 i Onkyo 8250. co prawda nie mają HDMI ale poziom grania jest ten sam z tym że bardziej uniwersalny. Jeśli na kolumny budżet nie wrośnie i nadal to 1500 zł to nadal używane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marmaj Napisano 14 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 lipca 2020 Dzieki. Jeszcze jedna kwestia do potwierdzenia. Moje pomieszczenie rzeczywiście ma 40m2 ale układ jest dość specyficzny. Rzućcie proszę okiem na szkic i podpowiedzcie czy takie duże kolumny rzeczywiście będą potrzebne (mówimy o zakreskowanym obszarze) : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 lipca 2020 Udostępnij Napisano 15 lipca 2020 Tak. Dźwięk się rozchodzi. I nie są to aż tak duże kolumny. Nie są to po prostu kolumny małe. Musisz unikać takich na 15 cm basowcach albo mniejszych. Wśród używanych znajdziesz kilka ciekawych propozycji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 15 lipca 2020 Udostępnij Napisano 15 lipca 2020 Co sądzicie Panowie o połączeniu wymienionego Marantza z głośnikami Kef LS50 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marmaj Napisano 15 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 lipca 2020 30 minut temu, S4Home napisał: Tak. Dźwięk się rozchodzi. I nie są to aż tak duże kolumny. Nie są to po prostu kolumny małe. Musisz unikać takich na 15 cm basowcach albo mniejszych. Wśród używanych znajdziesz kilka ciekawych propozycji. Narazie rozglądam się za proponowanymi przez Was: Heco Autora 1000 lub 700 Klipsch F3 Pylon Audio Sapphire 31 Czy coś jeszcze polecisz godnego uwagi? Stawiam jednak na Yamahe RN803D. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 lipca 2020 Udostępnij Napisano 15 lipca 2020 20 minut temu, Marek Muszyński napisał: Co sądzicie Panowie o połączeniu wymienionego Marantza z głośnikami Kef LS50 ? Jest ok. Ale do małego pomieszczenia. Słuchałeś tych Kefów? Z czym? 5 minut temu, Marmaj napisał: Narazie rozglądam się za proponowanymi przez Was: Heco Autora 1000 lub 700 Klipsch F3 Pylon Audio Sapphire 31 Czy coś jeszcze polecisz godnego uwagi? Stawiam jednak na Yamahe RN803D. ELAC F6.2 Magnat Signature 507 Zalezy od budżetu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 15 lipca 2020 Udostępnij Napisano 15 lipca 2020 4 minuty temu, S4Home napisał: Jest ok. Ale do małego pomieszczenia. Słuchałeś tych Kefów? Z czym? Nie, nie słuchałem. Czy u ciebie można zamówić taki zestaw ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 lipca 2020 Udostępnij Napisano 16 lipca 2020 Tak. Mamy i Marantza i ostatnio KEFy były też na stanie. To się dośc szybko zmienia. Najwyżej ściągniemy dla Ciebie Zadzwon do nas i powołaj się na rozmowę z forum Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marmaj Napisano 14 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 października 2020 Ok, kupilem onkyo 8250. Pytanko czy kolumny powyżej (pylon. Heco) to tez dobry wybór do onkyo ? Czytałem tez o Dali Zensor 7. Podpowiedzcie proszę. Heco Aurora maja dosyć duza efektywność, czy to oznacza ze przy cichym słuchaniu będzie dobrze slyszalne całe pasmo? Spotkałem się z kolumnami w których przy cichym graniu nie ma mowy o basie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 14 października 2020 Udostępnij Napisano 14 października 2020 Duża efektywność nie zagwarantuje Ci "dobrze słyszalnego pasma" po ciuchu Raz na zawsze trzeba to napisać. "Całe pasmo" będzie po ciuchu słyszalne, po warunkiem że akustyka będzie zła i pojawi się podbicie dźwięku. Wtedy ok. W dobrych pokojach akustycznych, nie ma tego zjawiska. Wszystko brzmi równo i nic się nie wzbudza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 nie będzie. Nie z Onkyo 8250. Tutaj ciche granie będzie gorzej odbierane. To kwestia amplitunera. Z kolumn idż w kierunku Heco 700 bo to dobre połączenei pod to Onkyo ewentualnie jaśniejsze sztywniejsze Monitor audio Bronze 6 albo Magnat Signature 505 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 Z Onkyo 8250 bardzo dobrze zgrywają się Heco Aurora 700, które zaprezentują muzykalne brzmienie z bogatą średnicą. Pylon Audio Sapphire zagrają potężniejszą podstawą basową. Jeśli chciałbyś wyciągnąć więcej smaczków z nagrań to warto poszukać Monitor Audio Bronze 6 lub Tannoy Platinum F6. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts