bubcioo Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 Cześć! Posiadam gramofon Dual DT-210, do którego mam podłączone zwykłe głośniki komputerowe Logitech 2.1. Chciałbym trochę ulepszyć zestaw i zainwestować w mały wzmacniacz plus kolumny lub kolumny aktywne. Budżet na wszystko to max 1000 zł. Muzyki słucham w niewielkim mieszkaniu 35 m2 - w postaci wagonu. Od gramofonu do przeciwległej ściany są około 3 m. Całe mieszkanie na szerokość ma trochę ponad 10 m2, na końcu jest wydzielona mała sypialnie. Mam mało miejsca na sprzęt dlatego wzmacniacze, na które zwracałem uwagę to między innymi YAMAHA PIANOCRAFT czy SMSL Q5. Czy takie wzmacniacze mają sens do gramofony? i ewentualnie jakie kolumny pod to podpięć? A może ktoś ma propozycję innych wzmacniaczy w podobnych wymiarach? Jestem trochę " zielony" w temacie i dopiero się uczę i temat mnie trochę przerasta Z góry dziękuję za pomoc! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielwas Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 Ja kupiłem świeżo SMSL Q5 ale słucham z komputera na kolumnach podłogowych Magnat 802 - i jestem zadowolony ( zresztą pomoc uzyskałem na forum co do tego wzmacniacza). Tyle że zabiera Ci on ponad połowę budżetu, więc na pewno z kolumnami się nie wyrobisz. za 500 zł widziałem monitory podstawkowe magnata, które tez rozważałem, ale ja miałem budżet więc dołożyłem do tych podłogowych. Oczywiście nie mam doświadczenia z gramofonem, jednak wzmacniacz Q5 w tej cenie uważam za słuszny wybór ( porównywałem z Yamahą S-201 i jest dla mnie laika lepszy, a do tego tańszy). Poczekaj jednak na opinię osób bardziej rozeznanych w gramofonach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 Szukasz sprzętu nowego czy używanego bo jeżeli nowy to warto by było trochę dozbierać wtedy będzie łatwiej znaleźć coś fajnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubcioo Napisano 23 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 Sprzęt może być używany. Zestaw, o którym teraz myślę to SMSL Q5 + używane Tannoy Mercury M1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 Kompaktowe wymiary to wzmacniacz: TOPPING MX3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubcioo Napisano 23 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 46 minut temu, lysyrafal napisał: Kompaktowe wymiary to wzmacniacz: TOPPING MX3 TOPPING MX3 wydaje się bardzo fajny. Budżet na kolumny, który by mi został to około 400-500 zł. Lepiej zainwestować w używane typu Tannoy Mercury M1 czy może nowe np. Magnat Monitor Supreme 102? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 (edytowany) Myślę, że w tym budżecie warto rozejrzeć się za kolumnami używanymi. Wiem łatwo się mówi dozbieraj, ale jak Tannoy Mercury to ten wyższy model M2. Edytowano 23 lipca 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubcioo Napisano 23 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 47 minut temu, lysyrafal napisał: Myślę, że w tym budżecie warto rozejrzeć się za kolumnami używanymi. Wiem łatwo się mówi dozbieraj, ale jak Tannoy Mercury to ten wyższy model M2. Dziękuję bardzo za pomoc! Ostatnie pytanie - czy polecasz jakaś alternatywę do Tannoy M2? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 Zielony na pewno jesteś ,pisać nie umiesz i nie masz pieniążków ale masz gramofon,i co dalej za tysiaka chcesz kupić,no? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 Topping mx3 robi na prawdę robotę i w tej kwocie po prostu nie znajdziesz lepszego wzmacniacza o takim brzmieniu i funkcjonalności. Jesli chodzi o kolumny to raczej stawiałbym na używane. Tannoy M2 będzie dobrym kompanem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 M2 + albo SMSL albo Topping. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubcioo Napisano 24 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 Dziękuję wszystkim za pomoc! Zdecydowałem się na Topping + M2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 (edytowany) 21 godzin temu, bubcioo napisał: Ostatnie pytanie - czy polecasz jakaś alternatywę do Tannoy M2? W takim budżecie z używanych można posłuchać jeszcze kolumny Mission M72i. Edytowano 24 lipca 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts