Krystian Forszpaniak Napisano 15 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2020 Dnia 14.08.2020 o 07:40, S4Home napisał: Nie znajdziesz podłogowych kolumn o takiej górze w tej cenie. wstęga JET robi tam na prawdę świetną robote. Może małe KEFy Q550 / 750 z tym że góra także nie ostra ale nie tak dokładna. Może Fyne F501 Myślę jednak że zdecyduję się na te Elac Carina 243.4 również ze względu na dolne usytuowanie otworu bass-reflex. Pytanie mam jednak o wzmacniacz Magnat MR 780 bo z tymi kolumnami nie miałem okazji słuchać? Czy może to lepiej zagrać niż z NAD 368? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Ściślej głośniki AMT to jeden z trzech rodzajów magnetostatów. Właściwy głośnik wstęgowy ma pasek metalowy rozpięty pomiędzy magnesami. Dla podniesienia impedancji musi być wyposażony w transformator. To rozwiązanie jest dość rzadko stosowane. W sumie to w dużym skrócie wszystkie magnetostaty zwykło się określać mianem głośników wstęgowych, bo zwykle ich membrany są jakąś formą odcinka wstęgi. Zdarzają się jednak głośniki magnetostatyczne z membranami w kształcie koła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2020 Najzabawniejsze że wstęgi AMT JET i u innych producentów zwykle wyglądają niemal identycznie ( lub po prostu identycznie ) od tyłu. Różnią się z zewnątrz tylko elementami frontu głośnika. Wiele wskazuje ze są produkowane przez jednego producenta. To rozwiązanie ma wiele zalet. Dlatego nie dziwi mnie fakt ze staje się popularne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2020 Dnia 15.08.2020 o 13:30, Krystian Forszpaniak napisał: Myślę jednak że zdecyduję się na te Elac Carina 243.4 również ze względu na dolne usytuowanie otworu bass-reflex. Pytanie mam jednak o wzmacniacz Magnat MR 780 bo z tymi kolumnami nie miałem okazji słuchać? Czy może to lepiej zagrać niż z NAD 368? Możesz wziąć te kolumny ode mnie z obydwoma wzmacniaczami i sprawdzić. Z Magnatem będzie łagodnie, melodyjnie. Momentami aż do przesady. Do Długich odsłuchów. Z Kolei z Nadem będzie żywiej, konkretniej i szybciej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2020 Ja nie wnikam aż tak w szczegóły. Ale Monitor audio faktycznie gra ładniej niż wstęga więc zapewne jest to AMT. Z tym że JET jakoś moim zdaniem lepiej sobie z tym radzi. Gra jeszcze łagodniej a nie zwykle dokładnie. Rzadko spotykane połączenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2020 Być może. Tego też nie wiem. W każdym razie ELAC na Jecie czy to przez AMT czy przez strojenie od lat urzekają detalami przy braku ostrości i niezwykłemu ciepłu. Mało osób to doceni stąd to nie za specjalnie popularne kolumny u nas. Większość osób dostrzeże detale w Klipsch.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2020 52 minuty temu, S4Home napisał: W każdym razie ELAC na Jecie czy to przez AMT czy przez strojenie od lat urzekają detalami przy braku ostrości i niezwykłemu ciepłu. Mało osób to doceni stąd to nie za specjalnie popularne kolumny u nas. Wszystko się zgadza. JET jest detaliczny i ma zabójczą mikrodynamikę. Jednak buduje przestrzeń w sposób do którego nie mogłem się przekonać. Starałem się opisać o co chodzi w poniższym poście: Jestem ciekaw, czy ktoś jeszcze ma podobne odczucia względem AMT, czy to tylko moja aberracja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2020 22 godziny temu, Felix1 napisał: Szkoda, że nie mam warunków, bo porównałbym kiedyś z ciekawości bezpośrednio Goldy z Elacami. Mamy obie. Zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2020 Jak juz masz to nie bedę Ci mieszał Powiem Tak. żadne nie sa jednoznacznym faworytem. To na pewno. W pewnych kwestiach osobiście i podobają się ELACi a pewnych Monitor audio. Znasz jedne doskonale. JAk będziesz kiedyś koło nas przejazdem albo koło topow to wpadnij i odsłuchaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts