jar09 Napisano 29 listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 listopada 2020 Witam. Mam amplituner Onkyo tx-nr696 i taki problem że po kalibracji ustawia mi suba na+4 bez względu na ustawienie gain,na max czy na1. Sub to Klipsch R 100sw. Zmienialem kabel,robiłem reset amplitunera i też to samo,po resecie ustawia go na +3. Ktoś wie może co może być przyczyną tego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 29 listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 listopada 2020 Sprawdź, jak wyglądają krzywe korekcji dla fal stojących. (O ile to Onkyo ma taką funkcję.) W nowszych Onkyo (po połączeniu z Pioneerem) kalibracja nadal nazywa się AccuEQ, ale jest to przebrandowany MCACC. W moim Pioneerze raczej nigdy się nie zdarzyło, żeby uznał, że trzeba wzmocnić sub, jeśli już, to informował, że jest za głośno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 Właśnie chyba nie jest to MCACC AccuEQ jest jednak prostszą kalibracją. Z tego co kojarzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 30 listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 Nie ma tam takich rzeczy, AccuEQ pokazuje czasem cyrki ale tutaj raczej coś nie tak z podłączeniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jar09 Napisano 30 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 28 minut temu, Jasiek88 napisał: Nie ma tam takich rzeczy, AccuEQ pokazuje czasem cyrki ale tutaj raczej coś nie tak z podłączeniem. Co to może być twoim zdaniem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 30 listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 Może na początek pokaż jak go podłączasz zdjęcie tylnej ścianki suba, ścianki amplitunera. Ogólnie sub działa tak tylko musisz sam sobie ustawić głośność mocniej aby go usłyszeć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jar09 Napisano 30 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 Podłączone mam 100% prawidłowo,z amplitunera wyjciem pre out sub w subwooferze LFE. Subwoofer gra ok,jest bas i to niezły tylko irytuje mnie to że jak mam ustawione pokrętło Gain na 2 to amplituner podczas kalibracji ustawia sub +4(za każdym razem) i tak samo ustawia go jak mam Gain na maksa,też +4. Jak pisałem wcześniej po resecie amplitunera zmieniło się tylko to że teraz ustawia go na +3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2020 Dobra to może pytanie totalnie z innej beczki. Może ten sub ma taką małą fabryczną różnice w dzwięku ? Po ustawionej kalibracji, jak dasz pokrętło na godzine 12 a później na maksa to jak duzą odbierasz różnice w miejscu odsłuchowym? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jar09 Napisano 1 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2020 Różnica jest ale nie jakaś bardzo duża,może faktycznie tak być,ogólnie muszę mieć gain na 2 , 2.5 bo wyżej to już przy dużym basie zaczyna sie to o czym pisałem ale na tym ustawieniu jest ok są momenty że szyby się trzęsą😁. Wcześniej miałem Yamahe i faktycznie tam kalibracja jest o niebo leprza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2020 No i mamy odpowiedź. Jeśli różnica przy godzinie 12 a maks jest niewielka na ucho to jak mikrofon który podczas prostej kalibracji robi "pik" ma to wyłapać. Moim zdaniem jest dobrze. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jar09 Napisano 2 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia 2020 1 godzinę temu, S4Home napisał: No i mamy odpowiedź. Jeśli różnica przy godzinie 12 a maks jest niewielka na ucho to jak mikrofon który podczas prostej kalibracji robi "pik" ma to wyłapać. Moim zdaniem jest dobrze. Piotr Dzięki za konkretną odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie,czy w ustawieniach odcięcia częstotliwości subwoofera w amplitunerze zostawiamy 120Hz czy lepiej zmniejszyć np na 80Hz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2020 Na subie dajesz maks a na amplitunerze on sam to powinien dobrać. Chociaż tu kalibracja jest do tego za prosta. Zostaw 120 HZ ale fronty pamiętaj odetnij na 80 HZ Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jar09 Napisano 3 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2020 (edytowany) Dziękuję,tak zrobiłem 👍 Edytowano 3 grudnia 2020 przez jar09 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Słapa Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 Dnia 29.11.2020 o 21:40, yahoo111 napisał: Sprawdź, jak wyglądają krzywe korekcji dla fal stojących. (O ile to Onkyo ma taką funkcję.) W nowszych Onkyo (po połączeniu z Pioneerem) kalibracja nadal nazywa się AccuEQ, ale jest to przebrandowany MCACC. W moim Pioneerze raczej nigdy się nie zdarzyło, żeby uznał, że trzeba wzmocnić sub, jeśli już, to informował, że jest za głośno. Cześć. Jak sprawdzić te krzywe korekcji? Posiadam RZ730. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 Z głównego ekranu: MCACC PRO > MCACC Data Check > MCACC Standing Wave Nie wiem, czy to tak samo wygląda w przypadku AccuEQ, ale jeśli tam jest co najmniej AccuEQ Advance, to korekcja fal stojących powinna być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts