braap Napisano 8 października 2020 Napisano 8 października 2020 (edytowany) 5 minut temu, san-sui napisał: To był raczej rozwój. Kolejne kroki rozwoju marki. Ale w MR już do tego wrócili. To nie to że uważam że to źle że tego nie ma w XR. Jestem tylko ciekaw genezy tego posunięcia. W opisie na Audio-heritage jest mowa tylko o tym że to uprościło żeby nie pogarszało sygnału. Edytowano 8 października 2020 przez braap Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 8 października 2020 Napisano 8 października 2020 7 minut temu, braap napisał: Co do rozmów o Sansui. Wiadomo jaki był kontekst zlikwidowania regulacji tonów w wersji XR? Cięcie kosztów czy coś innego? Wg japońskiej strony chodziło o maksymalne skrócenie sygnału. ◎シンプル&ストレートの理想的な伝送を目指してあえてトーン・コントロールを排除 Dare to eliminate tone control aiming at ideal transmission of simple & straight Dlaczego w MR jest regulacja ? Być może tak ja tutaj było już napisane , klienci chcieli mieć możliwość regulacji barwy dźwięku. Odpisz, cytując
san-sui Napisano 8 października 2020 Napisano 8 października 2020 (edytowany) Tak MR to ponowny powrót do brzmienia bardziej lampowego. Tak przebiegały poszukiwania "idealnego" dżwięku lampy, w tranzystorowym wydaniu, w tej firmie. Zapamietaj, bo to bardzo ważne! Ich referencyjnym wzmacniaczem (wzorcem dżwięku nieomal do końca! - stąd radziłem zapoznać się bliżej z marką Sansui! w wątkach) była lampa SANSUI AU-111 z 1965 r. https://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/au-111.html Uważali go za jeden z najlepszych lampowych wzmacniaczy wszech czasów. Szczególny rodzaj dżwięku, który posiadały także inne wzmacniacze, jak tańszy AU-70 i tranzystorowe, jak AU-222 ..... AU-999 i dalej .... do końca. Jeden z ostatnich to SANSUI AU-111vintage z 1999r. Najlepszy zintegrowany wzmacniacz lampowy Sansui Black Face Unit 1. https://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/au-111.html Starania zachowania Lampowego brzmienia to najważniejsza cecha, która wyróżnia markę Sansui. Inne marki poszły w jej ślady .... lub nie. To co można usłyszeć w innych markach w kl A, masz w tańszych wzmacniaczach Sansui w kl AB. Niemal każdy, kto chce zaznać dobrego dżwięku w swoim systemie, na pewno zetknie się i posłucha Sansui. Edytowano 8 października 2020 przez san-sui Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 8 października 2020 Napisano 8 października 2020 Także tego, mam 907 Xr najbliższą neutralności i mogę sobie budować ciepły lub zimny system poprzez dobór odpowiednich elementów. W sumie to więcej zalet , nie mam ograniczeń... Wzmacniacz nie determinuje i nie narzuca tych lub innych kolumn. W końcu się przeprosiłem z Xr... 😊 Odpisz, cytując
san-sui Napisano 8 października 2020 Napisano 8 października 2020 Już nie tęsknisz do "katedry"? Możesz ją mieć .... Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 8 października 2020 Napisano 8 października 2020 Być może kiedyś B2201L... Ciekawe ile tam będzie "katedry"... Odpisz, cytując
san-sui Napisano 8 października 2020 Napisano 8 października 2020 (edytowany) Nie miałem okazji słuchać B2201L ale sądząc po niesamowitym dżwieku B-2301 oraz B-2301L, nie zawiedziesz się na pewno. Końcówki Sansui B-..... są niesamowite. Bez wyjątku. Edytowano 8 października 2020 przez san-sui Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 8 października 2020 Napisano 8 października 2020 Oki, na dziś kończę i idę lulu. Dobrej nocy klubowicze. Pozdrawiam. Odpisz, cytując
Samcro Napisano 8 października 2020 Napisano 8 października 2020 1 godzinę temu, san-sui napisał: Wystarczy "chwila" i wszystko będziesz wiedział: https://www.audiostereo.pl/topic/60891-klub-miłośników-sansui/#comments oraz cały ten wątek - od początku. Fajne zdjecie. 😀 Mojej starej audio szafki 😝 Odpisz, cytując
san-sui Napisano 8 października 2020 Napisano 8 października 2020 (edytowany) Wszystko udokumentowane. Edytowano 8 października 2020 przez san-sui Odpisz, cytując
czubsi Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 Braap ty jednak jesteś fajny inaczej .... Gdzie ja napisałem, że nie cenię innych marek ? Gdzie napisałem, że nie ma sprzętów które również osiągają efekt zbliżony do idealnego wzorca ???? Ewidentnie albo czegoś najwyraźniej nie rozumiesz (co wynika w większości przypadków z osobistych kompleksów) albo jesteś tu na tym forum z innych pobudek niż dysputa o marce Sansui (tak właśnie to wątek o Sansui i wypowiedzi o tej marce są użyte w kontekście względem innych marek a nie w kontrze do nich geniuszu !) Tak czy siak nie jesteś pierwszym, któremu żal d...ę ściska, że Sansui może być lepsze od czegokolwiek ... Zostań z tym sam bo tu jesteś wśród tych którzy Sansui wybrali w wyniku świadomego wyboru a nie w wyniku przystawienia lufy do skroni ! Zdaj sobie z tego sprawę ! Faktem jest, że bardzo niewiele marek stworzyło tyle urządzeń na tak wysokim poziomie i tak różnorodnie ukierunkowanych ! Odpisz, cytując
braap Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 1 godzinę temu, czubsi napisał: Braap ty jednak jesteś fajny inaczej .... Co miałem napisać napisałem w poprzednich postach więc nie będę się powtarzał. Ps. Dzięki za darmowa psychoanalizę ps2. Nie wiem czy to jest oczywiste, ale posiadam sansui i stąd moja obecność tutaj Odnośnie sansui. Czy ktoś przejął ich technologie czy zespół pracujący przy audio po tym jak sami zakończyli produkcję? Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 22 minuty temu, braap napisał: Odnośnie sansui. Czy ktoś przejął ich technologie czy zespół pracujący przy audio po tym jak sami zakończyli produkcję? Po zamknięciu działu wzmacniaczy Hi End , wielu dotychczasowych pracowników poszło swoją drogą min Pan Oshima i założyli swoje firmy. Aqua Audio Lab założona przez Pana Oshime zajmowała się jeszcze w 2006 naprawą wszystkich wysokich wzmacniaczy Sansui Alpha. Jak jest teraz nie wiem. Znaczna część pracowników przeszła do firmy Hashimoto zajmującą się produkcją transformatorów. Źródło Mogę podać publicznie lub na priv. Z drugiej strony nie chciałbym , aby każdy miał dostęp do tego źródła. Wiadomo hejterzy... 2 minuty temu, MarekB napisał: 😀 Victor to nawet fajna marka.😉 Prawda? ☺ Bardzo ładnie i porządnie wygląda ten "drapak" 😉 Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 4 minuty temu, MarekB napisał: 😀 Victor chyba tylko w Japonii używał tej nazwy. Na resztę świata to JVC. Tak jest. Poza tym JVC - Japan Victor Company 😉 Sprawdź Marku priv. Odpisz, cytując
braap Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 9 minut temu, MarekB napisał: 😀 Victor chyba tylko w Japonii używał tej nazwy. Na resztę świata to JVC. @faszi poproszę o to źródło na priv. Też poproszę. Dzięki Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 Zapomniałem dodać , że zastrzegam podawanie tego źródła . W sytuacji kiedy zgłosi się ktoś z kontem założonym np miesiąc temu , zostanie zignorowany . Te wiadomości są tylko dla miłośników. Dziękuję. Odpisz, cytując
braap Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 8 minut temu, faszi napisał: Zapomniałem dodać , że zastrzegam podawanie tego źródła . W sytuacji kiedy zgłosi się ktoś z kontem założonym np miesiąc temu , zostanie zignorowany . Te wiadomości są tylko dla miłośników. Dziękuję. A czy dwa miesiące wystarczą żeby byc miłosnikiem godnym zaufania? Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 @braap starszyzna zadecyduje 😉 Poza tym byłeś niegrzeczny i zdenerwowałeś kolegę @czubsi 😜 Odpisz, cytując
czubsi Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 Nie pierwszy on i nie ostatni :-) Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 1 godzinę temu, czubsi napisał: :-) Pawciu, powiedz mi , czy w modelach MOS np 907i/907Limited pre gramofonowe jest inne niż np w 907Xr/Mr? 😉 Odpisz, cytując
czubsi Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 (edytowany) w 907XR jest niemal identyczne jak w 907limited *budowa zbieżna - trochę innych części ...). W 907MR troszkę się różni od tego w xr ale nie żeby jakoś znacząco. W 907i mos limited jest inaczej i nie tylko pod względem budowy ale także rodzaju użytych części ... Edytowano 9 października 2020 przez czubsi Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 Marku, patrząc na tego Victora z filmiku aż chciałoby się go mieć! 😉 Vinyl przeżywa renesans 😊 W dawnych czasach czytałem wpisy @Janvideo dotyczące gramofonów SR Sansui i tak jakoś zostało mi w pamięci. Czasami zerkam w ogłoszenia i rozglądam się za SR-929 , który raz na jakiś czas się pojawia. Dzisiaj trafiłem na filmik z Victorem i wszystko wróciło ze zdwojoną siłą 😉 ale... Stąd pytanie do Pawcia nt pre w 907mkach. Zastanawiało mnie czy któryś model jest np stricte pod gramofon. Miałem nadzieję , że jeśli tak , to bedzie nim model Xr 😉 Odpisz, cytując
braap Napisano 9 października 2020 Napisano 9 października 2020 2 minuty temu, faszi napisał: Marku, patrząc na tego Victora z filmiku aż chciałoby się go mieć! 😉 Vinyl przeżywa renesans 😊 W dawnych czasach czytałem wpisy @Janvideo dotyczące gramofonów SR Sansui i tak jakoś zostało mi w pamięci. Czasami zerkam w ogłoszenia i rozglądam się za SR-929 , który raz na jakiś czas się pojawia. Dzisiaj trafiłem na filmik z Victorem i wszystko wróciło ze zdwojoną siłą 😉 ale... Stąd pytanie do Pawcia nt pre w 907mkach. Zastanawiało mnie czy któryś model jest np stricte pod gramofon. Miałem nadzieję , że jeśli tak , to bedzie nim model Xr 😉 Zawsze możesz pomyśleć o dobrym osobny pre phono. A co do SR929 to chodzi za mną od dawna. Świetny jest i świetnie wygląda. Odpisz, cytując
Recommended Posts