Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
5 minut temu, san-sui napisał:

To był raczej rozwój. Kolejne kroki rozwoju marki. 

Ale w MR już do tego wrócili. To nie to że uważam że to źle że tego nie ma w XR. Jestem tylko ciekaw genezy tego posunięcia. 

W opisie na Audio-heritage jest mowa tylko o tym że to uprościło żeby nie pogarszało sygnału. 

Edytowano przez braap
Napisano
7 minut temu, braap napisał:

Co do rozmów o Sansui. Wiadomo jaki był kontekst zlikwidowania regulacji tonów w wersji XR? Cięcie kosztów czy coś innego?

Wg japońskiej strony chodziło o maksymalne skrócenie sygnału. 

◎シンプル&ストレートの理想的な伝送を目指してあえてトーン・コントロールを排除

Dare to eliminate tone control aiming at ideal transmission of simple & straight

Dlaczego w MR jest regulacja ? Być może tak ja tutaj było już napisane , klienci chcieli mieć możliwość regulacji barwy dźwięku. 

Napisano (edytowany)

Tak MR to ponowny powrót do brzmienia bardziej lampowego. Tak przebiegały poszukiwania "idealnego" dżwięku lampy, w tranzystorowym wydaniu, w tej firmie. 

Zapamietaj, bo to bardzo ważne!

Ich referencyjnym wzmacniaczem (wzorcem dżwięku nieomal do końca! - stąd radziłem zapoznać się bliżej z marką Sansui! w wątkach) była lampa SANSUI AU-111 z 1965 r. 

https://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/au-111.html 

Uważali go za jeden z najlepszych lampowych wzmacniaczy wszech czasów. Szczególny rodzaj dżwięku, który posiadały także inne wzmacniacze, jak tańszy AU-70 i tranzystorowe, jak AU-222 ..... AU-999 i dalej .... do końca. 

Jeden z ostatnich to SANSUI AU-111vintage z 1999r. 

Najlepszy zintegrowany wzmacniacz lampowy Sansui Black Face Unit 1.

https://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/au-111.html

Starania zachowania Lampowego brzmienia to najważniejsza cecha, która wyróżnia markę Sansui. Inne marki poszły w jej ślady .... lub nie. 

To co można usłyszeć w innych markach w kl A, masz w tańszych wzmacniaczach Sansui w kl AB. 

Niemal każdy, kto chce zaznać dobrego dżwięku w swoim systemie, na pewno zetknie się i posłucha Sansui. 

Edytowano przez san-sui
Napisano

Także tego, mam 907 Xr najbliższą neutralności i mogę sobie budować ciepły lub zimny system poprzez dobór odpowiednich elementów. W sumie to więcej zalet , nie mam ograniczeń... Wzmacniacz nie determinuje i nie narzuca tych lub innych kolumn.

W końcu się przeprosiłem z Xr... 😊

Napisano (edytowany)

Nie miałem okazji słuchać B2201L ale sądząc po niesamowitym dżwieku B-2301 oraz B-2301L, nie zawiedziesz się na pewno. Końcówki Sansui B-..... są niesamowite. Bez wyjątku. 

Edytowano przez san-sui
Napisano

Braap ty jednak jesteś fajny inaczej .... Gdzie ja napisałem, że nie cenię innych marek ? Gdzie napisałem, że nie ma sprzętów które również osiągają efekt zbliżony do idealnego wzorca ???? Ewidentnie albo czegoś najwyraźniej nie rozumiesz (co wynika w większości przypadków z osobistych kompleksów) albo jesteś tu na tym forum z innych pobudek niż dysputa o marce Sansui (tak właśnie to wątek o Sansui i wypowiedzi o tej marce są użyte w kontekście względem innych marek a nie w kontrze do nich geniuszu !) Tak czy siak nie jesteś pierwszym, któremu żal d...ę ściska, że Sansui może być lepsze od czegokolwiek ... Zostań z tym sam bo tu jesteś wśród tych którzy Sansui wybrali w wyniku świadomego wyboru a nie w wyniku przystawienia lufy do skroni ! Zdaj sobie z tego sprawę ! Faktem jest, że bardzo niewiele marek stworzyło tyle urządzeń na tak wysokim poziomie i tak różnorodnie ukierunkowanych !

Napisano
1 godzinę temu, czubsi napisał:

Braap ty jednak jesteś fajny inaczej ....

Co miałem napisać napisałem w poprzednich postach więc nie będę się powtarzał.

Ps. Dzięki za darmowa psychoanalizę :)

ps2. Nie wiem czy to jest oczywiste, ale posiadam sansui i stąd moja obecność tutaj 

Odnośnie sansui. Czy ktoś przejął ich technologie czy zespół pracujący przy audio po tym jak sami zakończyli produkcję? 

Napisano
22 minuty temu, braap napisał:

Odnośnie sansui. Czy ktoś przejął ich technologie czy zespół pracujący przy audio po tym jak sami zakończyli produkcję? 

Po zamknięciu działu wzmacniaczy Hi End , wielu dotychczasowych pracowników poszło swoją drogą min Pan Oshima i założyli swoje firmy. Aqua Audio Lab założona przez Pana Oshime zajmowała się jeszcze w 2006 naprawą wszystkich wysokich wzmacniaczy Sansui Alpha. Jak jest teraz nie wiem.

Znaczna część pracowników przeszła do firmy Hashimoto zajmującą się produkcją transformatorów.

Źródło 

Mogę podać publicznie lub na priv. Z drugiej strony nie chciałbym , aby każdy miał dostęp do tego źródła. Wiadomo hejterzy...

2 minuty temu, MarekB napisał:

😀 Victor to nawet fajna marka.😉

Prawda?  ☺

Bardzo ładnie i porządnie wygląda ten "drapak" 😉

Napisano
8 minut temu, faszi napisał:

Zapomniałem dodać , że zastrzegam podawanie tego źródła . W sytuacji kiedy zgłosi się ktoś z kontem założonym np miesiąc temu , zostanie zignorowany . Te wiadomości są tylko dla miłośników. 

Dziękuję. 

A czy dwa miesiące wystarczą żeby byc miłosnikiem godnym zaufania?

:)

Napisano (edytowany)

w 907XR jest niemal identyczne jak w 907limited *budowa zbieżna - trochę innych części ...). W 907MR troszkę się różni od tego w xr ale nie żeby jakoś znacząco. W 907i mos limited jest inaczej i nie tylko pod względem budowy ale także rodzaju użytych części ...

Edytowano przez czubsi
Napisano

Marku, patrząc na tego Victora z filmiku aż chciałoby się go mieć! 😉 Vinyl przeżywa renesans 😊

W dawnych czasach czytałem wpisy @Janvideo dotyczące gramofonów SR  Sansui i tak jakoś zostało mi w pamięci. Czasami zerkam w ogłoszenia i rozglądam się za SR-929 , który raz na jakiś czas się pojawia. Dzisiaj trafiłem na filmik z Victorem i wszystko wróciło ze zdwojoną siłą 😉 ale...

Stąd pytanie do Pawcia nt pre w 907mkach. Zastanawiało mnie czy któryś model jest np stricte pod gramofon. Miałem nadzieję , że jeśli tak , to bedzie nim model Xr 😉

Napisano
2 minuty temu, faszi napisał:

Marku, patrząc na tego Victora z filmiku aż chciałoby się go mieć! 😉 Vinyl przeżywa renesans 😊

W dawnych czasach czytałem wpisy @Janvideo dotyczące gramofonów SR  Sansui i tak jakoś zostało mi w pamięci. Czasami zerkam w ogłoszenia i rozglądam się za SR-929 , który raz na jakiś czas się pojawia. Dzisiaj trafiłem na filmik z Victorem i wszystko wróciło ze zdwojoną siłą 😉 ale...

Stąd pytanie do Pawcia nt pre w 907mkach. Zastanawiało mnie czy któryś model jest np stricte pod gramofon. Miałem nadzieję , że jeśli tak , to bedzie nim model Xr 😉

Zawsze możesz pomyśleć o dobrym osobny pre phono. 

A co do SR929 to chodzi za mną od dawna.  Świetny jest i świetnie wygląda.