san-sui Napisano 5 maja 2020 Napisano 5 maja 2020 (edytowany) Ok moja wina. X1. Edytowano 5 maja 2020 przez san-sui Odpisz, cytując
czubsi Napisano 5 maja 2020 Napisano 5 maja 2020 Napisz coś więcej o materiale dźwiękowym, który się wybitnie sprawdza w Twojej konfiguracji ! Odpisz, cytując
san-sui Napisano 5 maja 2020 Napisano 5 maja 2020 35 minut temu, czubsi napisał: Napisz coś więcej o materiale dźwiękowym, który się wybitnie sprawdza w Twojej konfiguracji ! Odkąd mam wyższe alpa to przede wszystkim muszą być nowsze realizacje. Materiał musi być bardzo dobrze nagrany. W niektórych starych realizacjach od razu widoczne są braki i nie da się ich słuchać, nawet grając w tle - rażą. Teraz z B-2102 widoczne jest to jeszcze bardziej i bardziej razi. Słucham różnych wykonawców. Teraz najczęściej muzyki przesyconej elektroniką. Odpisz, cytując
Samcro Napisano 5 maja 2020 Napisano 5 maja 2020 (edytowany) Dotknąłeś tutaj bardzo ważnej kwestii: jakość, zwana przez niektórych transparentnością czy naturalnością przekazu. Tak, słabe nagranie jest słabe, bardzo słabego nie da się słuchać (dla mnie np. większość płyt U2 odpada z tego właśnie powodu) a dobre czy bardzo dobrze nagrane i zrealizowane przenosi nas w lekko inny świat. Niektóre stare realizacje piszesz są źle nagrane - tak. Ale powiedziałbym w przypadku starszych realizacji, że "zdarza się" . Czego niestety zdecydowanie nie można powiedzieć o nowych, z ostatnich lat... tutaj bowiem "zdarza się" dobrze nagrana i zrealizowana płyta. Ale co zrobić, jeżeli "loudness war" staje się głównym wyznacznikiem jakości i brzmienia. Ja mając do wyboru płytę wydaną przed laty a taką reedycję teraz zdecydowanie wybieram ta pierwszą. Edytowano 5 maja 2020 przez Samcro Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 5 maja 2020 Napisano 5 maja 2020 9 minut temu, Samcro napisał: Dotknąłeś tutaj bardzo ważnej kwestii: jakość, zwana przez niektórych transparentnością czy naturalnością przekazu. Tak, słabe nagranie jest słabe, bardzo słabego nie da się słuchać (dla mnie np. większość płyt U2 odpada z tego właśnie powodu) a dobre czy bardzo dobrze nagrane i zrealizowane przenosi nas w lekko inny świat. Mam ten sam problem , niektóre płyty i pliki są po prostu do wyrzucenia. Przy wcześniejszych wzmacniaczach "jakoś to grało" teraz przy 907Xr , niestety nie. Moim zdaniem Sansui jest bezwzględne jeśli chodzi o jakość materiału. Nagrania muszą być najwyższej próby, inaczej nie dowiemy się jak może naprawdę grać integra Alpha czy końcówka B... Odpisz, cytując
san-sui Napisano 5 maja 2020 Napisano 5 maja 2020 (edytowany) Tylko oryginalne realizacje są dobre, choć nie wszystkie. Ostatnio kupiłem album Santana 2 CD, nagrania z koncertów i okazały się beznadziejne. Tło muzyczne z przodu a solista daleeekooo za sceną, w tle. Należy zwracać baczną uwagę na to, kto wydaje płytę, bo inaczej kasa w błoto. Ze starych realizacji polecam Yello, Dire Straits i PINK FLOYD oraz kilku solistów. Choć w porównaniu do tego, co teraz niektórzy potrafią zrobić z dżwiekiem, też może wypaść blado. Ogólnie stare realizacje dobre na stare wzmacniacze - z lat 70 / 80-tych, bo "pomalują" braki, najnowsze, dobrze zrobione, tylko na alpha lub (jeszcze lepiej) na dobre końcówki. Przykłady: Jeżeli ktoś lubi "smutę" - melancholię, warto posłuchać albumów Bliss ale lepiej Faithless (polecałem już). Grają radośniejszą, nowoczesną muzykę. To nie gra, tu "płynie" rzeka dżwięków. Ale to tylko na moje uszy .... 😙 Może polecicie coś fajnego na sprawdzenie? Edytowano 5 maja 2020 przez san-sui Odpisz, cytując
Samcro Napisano 5 maja 2020 Napisano 5 maja 2020 (edytowany) proszę : Infected Muschroom składanki Cosmic Machines - a voyage across French cosmic & electronic music składanki DeePalma - most loved …. Joi Leftfield Paul Kalkbrenner FSOL Wszystko (prawie) elektronika, nowa i starsza, ale na pewno dobrze zrobiona....jak przeżyjesz, to mogę dostarczyć następną dawkę Edytowano 5 maja 2020 przez Samcro Odpisz, cytując
Samcro Napisano 5 maja 2020 Napisano 5 maja 2020 Infected Mushroom koniecznie głośno polecam zacząć od płyty "Head of NASA and 2 Amish boys" Tak, w tidalu wszystko "na palec" … szkoda tylko, że nie można wyszukiwać po wytwórni, bo Petera Gabriela Real World ma super muzę,,,,musze poszukać w płytach to podrzucę trochę wykonawców jeszcze. Odpisz, cytując
Samcro Napisano 5 maja 2020 Napisano 5 maja 2020 (edytowany) Marek od nich mi się podoba większość, kiedyś miałem taką zajawkę na "world music"... Ze spokojniejszych trochę: Kiri Te Kanawa, Sophie Millnam, Bluzeum, Jazzanova- Blue Note trip.. inne różne takie: Telepopmusic, Royksop, St Etienne, St, Germain.... Edytowano 5 maja 2020 przez Samcro Odpisz, cytując
A_ndy Napisano 5 maja 2020 Napisano 5 maja 2020 (edytowany) Tidal do polecenia, tak z pamięci Malia & Boris Blank - Convergence Anette Askvik - Liberty Dillon - Kind Dobrze nagrane są "produkty" wytwórni Kscope (rock progresywny): Steven Wilson - To The Bone The Pineaple Thief - Your Wilderness Blacfield - IV Iamthemorning - Oocean sounds Chyba jednak jazz jest najlepiej realizowana muzyką, polecam Patricia Barber, Holly Cole, wytwórnę ACT (Norby, Katche, Kalima...) Nie zapominam o naszych kapelach i polecam Riverside - Wasteland!!! PS. Tidal w Master podaje mi niby 32bit MQA... ale nie brzmi to tak dobrze jak z plików 24bit, DSD lub DXD?!? Edytowano 5 maja 2020 przez A_ndy Odpisz, cytując
Samcro Napisano 5 maja 2020 Napisano 5 maja 2020 no,,,i taka wymiana informacji mi się podoba. Odpisz, cytując
san-sui Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 (edytowany) @Samcro Lubisz szaloną muzykę. Jestem za Leftfield, Coccolino Deep .... @A_ndy - Boris Blank to Yello. Dla mnie lepsza jest Shirley Bassey w "The Rhythm Divine". Śpiewa bardzo swobodnie. Ze starych dorzucę Frankie goes to Hollywood "Simply". Dobrze zrobiony album 3 x CD. Edytowano 6 maja 2020 przez san-sui Odpisz, cytując
Samcro Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 (edytowany) San-sui Jak się ma po około 12 lat pracy za konsoletą oraz też jakieś 12 w firmie fonograficznej, to nie może być inaczej, nieprawdaż? Co nie zmienia faktu, że to tylko część zainteresowań muzycznych , które cały czas ewoluują... Jakieś dwa tygodnie temu dzieciak puścił mi w samochodzie PRO8L3M ( czyt. Problem ) i ich płytę Art Brut2 : i powiem, że ostatnio często gości nie tylko w samochodzie. Warto sobie włączyć. Edytowano 6 maja 2020 przez Samcro Odpisz, cytując
san-sui Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 (edytowany) Niezłe. Takie ostatnio lubię. Dla mnie to jak Faithless po polsku ale posłucham głośniej dopiero jak będę sam. 🤪 "Młodzież" takie przemyca czasami cichcem. Edytowano 6 maja 2020 przez san-sui Odpisz, cytując
Marr Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 1 godzinę temu, Samcro napisał: Jakieś dwa tygodnie temu dzieciak puścił mi w samochodzie PRO8L3M ( czyt. Problem ) i ich płytę Art Brut2 : i powiem, że ostatnio często gości nie tylko w samochodzie. Warto sobie włączyć. Klasyka, tez chlopaków slucham Odpisz, cytując
san-sui Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 (edytowany) Słucham tych płytek "Simply" Frankie ... teraz, dla przypomnienia ale na nowym zestawie i mam wrażenie, że to o klasę lepiej brzmi niż poprzednio, jak puszczałem na XR-ce. Dużo bardziej płynne, miękkie, przestrzenne brzmienie i ta potęga basu (co bardzo lubię!). Aż korci pogłośnić ale ... nie jestem sam. 🙂 "Banan". Edytowano 6 maja 2020 przez san-sui Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 1 godzinę temu, san-sui napisał: lepiej brzmi niż poprzednio, jak puszczałem na XR-ce. Dużo bardziej płynne, miękkie, przestrzenne brzmienie i ta potęga basu (co bardzo lubię!). Aż korci pogłośnić ale ... nie jestem sam. 🙂 "Banan". Coś nie pałasz miłością do Xr... sama krytyka , to źle , tamto źle . Okazuje się , że na Xr nic Ci dobrze nie grało. . .😛 1 godzinę temu, Marr napisał: Klasyka, tez chlopaków slucham Klasyka to: Wwo, Molesta, Zip Skład, WYP-3, KastaSkład, Slu... 😛 Odpisz, cytując
san-sui Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 (edytowany) 20 minut temu, faszi napisał: Coś nie pałasz miłością do Xr... sama krytyka , to źle , tamto źle . Okazuje się , że na Xr nic Ci dobrze nie grało. . .😛 @faszi to nie przeciwko Tobie, to po prostu dżwięk jej mi nie "leży" tak, jak ten na FET-ach. Inni u mnie przedkładają XR-kę ponad inne kloce. Dlatego ciągle jest. Edytowano 6 maja 2020 przez san-sui Odpisz, cytując
san-sui Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 (edytowany) 9 minut temu, misiek x napisał: Każdy ma swój gust i lubi co innego (i bardzo dobrze) , mnie lepiej gra XRka niż B-2103 i B2105 , B-2102mos nie słyszałem i nie mam zdania. Mnie ma się podobać a nie kolegom na forum. Pozdrawiam. O to przecież właśnie w tym audio "chodzi". To taka samolubna przyjemność. 😀 Podejrzewam, że Tobie B-2102mos by nie przypadła do gustu .... Jeżeli chodzi o efekty, można przyjąć, że gra (jakby) częściowo pośrednio, między dwoma B-2103 i B2105. Na dzień dzisiejszy, z tych dwóch ostatnich, wolałbym B2105 ale grającą z bardziej neutralnym pre. U siebie jednak żadnej z tych dwóch nie słyszałem więc trudno wyrokować. Może kiedyś .... Edytowano 6 maja 2020 przez san-sui Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 6 minut temu, misiek x napisał: Każdy ma swój gust i lubi co innego (i bardzo dobrze) Mirku, oczywiście, że tak! W pełni się z tym zgadzam i podpisuje się obiema rękami! ☺ Aczkolwiek ostatnio mam wrażenie , że Xr to najgorszy Sansui Alpha. Bo to, bo tamto , a i jeszcze coś innego. Być może jestem przeczulony z racji posiadania tego modelu , ale na Dr czy Mr nie było "takiej jazdy" , krytyki, przynajmniej sobie nie przypominam. Z drugiej strony zawsze mogę zostać z Accu e406 😜 Pozdrawiam serdecznie, Tadek Odpisz, cytując
san-sui Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 (edytowany) 8 minut temu, misiek x napisał: Tego nie wiem, ale chętnie bym posłuchał. A co do FGTH bardzo ich lubię i już zamówiłem SIMPLY ,jest tam kilka utworów których nie ma na 2 pierwszych płytach. Pozdrawiam. Frankie ... wydali, o ile wiem, tylko 2 płyty long. Reszta to remix i wariacje. Edytowano 6 maja 2020 przez san-sui Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 9 minut temu, misiek x napisał: Tadek, a gdybyś np. kupił sobie auto, byłbys szczęśliwy i zadowolony tylko do momentu aż kilku sąsiadów zaczęłoby je krytykować i wieszać na nim psy ? A co to Ciebie obchodzi ,jeżeli Ty jesteś zadowolony ? Może się to tyczyć wszystkiego ,auta,telewizora domu ….a może i żony Pozdrawiam. Kupiłem samochód, który bardzo się podobał sąsiadowi , za kilka dni ktoś ukradł radio... ejjhh tak to w życiu bywa. 😕 Odpisz, cytując
Samcro Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 (edytowany) 14 minut temu, faszi napisał: Aczkolwiek ostatnio mam wrażenie , że Xr to najgorszy Sansui Alpha. Bo to, bo tamto , a i jeszcze coś innego. Być może jestem przeczulony z racji posiadania tego modelu , ale na Dr czy Mr nie było "takiej jazdy" , krytyki, przynajmniej sobie nie przypominam. Nie przesadzaj, aż takiej nie było. Poza tym trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: DO XR TRZEBA DOROSNĄĆ. Tutaj nie ma półśrodków i "czarowania". Jest naturalność i nieskrępowana moc. DOROSNĄĆ trzeba szczególnie do tej neutralności. To nie każdemu będzie odpowiadało. Edytowano 6 maja 2020 przez Samcro Odpisz, cytując
Marr Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 Tadek zacznij sluchac w koncu muzyki a nie czytac fora 😜 Odpisz, cytując
Tadżitsu Napisano 6 maja 2020 Napisano 6 maja 2020 1 minutę temu, Samcro napisał: Nie przesadzaj, aż takiej nie było. No właśnie , aż takiej. 2 minuty temu, Samcro napisał: Poza tym trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: DO XR TRZEBA DOROSNĄĆ. Tutaj nie ma półśrodków i "czarowania". Jest naturalność i nieskrępowana moc. Tzn Piotrze , że ja jestem juz dorosły , bo mi się podoba 😉 Odpisz, cytując
Recommended Posts