braap Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 (edytowany) 5 minut temu, san-sui napisał: To był raczej rozwój. Kolejne kroki rozwoju marki. Ale w MR już do tego wrócili. To nie to że uważam że to źle że tego nie ma w XR. Jestem tylko ciekaw genezy tego posunięcia. W opisie na Audio-heritage jest mowa tylko o tym że to uprościło żeby nie pogarszało sygnału. Edytowano 8 października 2020 przez braap Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 7 minut temu, braap napisał: Co do rozmów o Sansui. Wiadomo jaki był kontekst zlikwidowania regulacji tonów w wersji XR? Cięcie kosztów czy coś innego? Wg japońskiej strony chodziło o maksymalne skrócenie sygnału. ◎シンプル&ストレートの理想的な伝送を目指してあえてトーン・コントロールを排除 Dare to eliminate tone control aiming at ideal transmission of simple & straight Dlaczego w MR jest regulacja ? Być może tak ja tutaj było już napisane , klienci chcieli mieć możliwość regulacji barwy dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 (edytowany) Tak MR to ponowny powrót do brzmienia bardziej lampowego. Tak przebiegały poszukiwania "idealnego" dżwięku lampy, w tranzystorowym wydaniu, w tej firmie. Zapamietaj, bo to bardzo ważne! Ich referencyjnym wzmacniaczem (wzorcem dżwięku nieomal do końca! - stąd radziłem zapoznać się bliżej z marką Sansui! w wątkach) była lampa SANSUI AU-111 z 1965 r. https://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/au-111.html Uważali go za jeden z najlepszych lampowych wzmacniaczy wszech czasów. Szczególny rodzaj dżwięku, który posiadały także inne wzmacniacze, jak tańszy AU-70 i tranzystorowe, jak AU-222 ..... AU-999 i dalej .... do końca. Jeden z ostatnich to SANSUI AU-111vintage z 1999r. Najlepszy zintegrowany wzmacniacz lampowy Sansui Black Face Unit 1. https://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/au-111.html Starania zachowania Lampowego brzmienia to najważniejsza cecha, która wyróżnia markę Sansui. Inne marki poszły w jej ślady .... lub nie. To co można usłyszeć w innych markach w kl A, masz w tańszych wzmacniaczach Sansui w kl AB. Niemal każdy, kto chce zaznać dobrego dżwięku w swoim systemie, na pewno zetknie się i posłucha Sansui. Edytowano 8 października 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 Także tego, mam 907 Xr najbliższą neutralności i mogę sobie budować ciepły lub zimny system poprzez dobór odpowiednich elementów. W sumie to więcej zalet , nie mam ograniczeń... Wzmacniacz nie determinuje i nie narzuca tych lub innych kolumn. W końcu się przeprosiłem z Xr... 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 Już nie tęsknisz do "katedry"? Możesz ją mieć .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 Być może kiedyś B2201L... Ciekawe ile tam będzie "katedry"... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 (edytowany) Nie miałem okazji słuchać B2201L ale sądząc po niesamowitym dżwieku B-2301 oraz B-2301L, nie zawiedziesz się na pewno. Końcówki Sansui B-..... są niesamowite. Bez wyjątku. Edytowano 8 października 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 Oki, na dziś kończę i idę lulu. Dobrej nocy klubowicze. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 1 godzinę temu, san-sui napisał: Wystarczy "chwila" i wszystko będziesz wiedział: https://www.audiostereo.pl/topic/60891-klub-miłośników-sansui/#comments oraz cały ten wątek - od początku. Fajne zdjecie. 😀 Mojej starej audio szafki 😝 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 (edytowany) Wszystko udokumentowane. Edytowano 8 października 2020 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 Braap ty jednak jesteś fajny inaczej .... Gdzie ja napisałem, że nie cenię innych marek ? Gdzie napisałem, że nie ma sprzętów które również osiągają efekt zbliżony do idealnego wzorca ???? Ewidentnie albo czegoś najwyraźniej nie rozumiesz (co wynika w większości przypadków z osobistych kompleksów) albo jesteś tu na tym forum z innych pobudek niż dysputa o marce Sansui (tak właśnie to wątek o Sansui i wypowiedzi o tej marce są użyte w kontekście względem innych marek a nie w kontrze do nich geniuszu !) Tak czy siak nie jesteś pierwszym, któremu żal d...ę ściska, że Sansui może być lepsze od czegokolwiek ... Zostań z tym sam bo tu jesteś wśród tych którzy Sansui wybrali w wyniku świadomego wyboru a nie w wyniku przystawienia lufy do skroni ! Zdaj sobie z tego sprawę ! Faktem jest, że bardzo niewiele marek stworzyło tyle urządzeń na tak wysokim poziomie i tak różnorodnie ukierunkowanych ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 1 godzinę temu, czubsi napisał: Braap ty jednak jesteś fajny inaczej .... Co miałem napisać napisałem w poprzednich postach więc nie będę się powtarzał. Ps. Dzięki za darmowa psychoanalizę ps2. Nie wiem czy to jest oczywiste, ale posiadam sansui i stąd moja obecność tutaj Odnośnie sansui. Czy ktoś przejął ich technologie czy zespół pracujący przy audio po tym jak sami zakończyli produkcję? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 22 minuty temu, braap napisał: Odnośnie sansui. Czy ktoś przejął ich technologie czy zespół pracujący przy audio po tym jak sami zakończyli produkcję? Po zamknięciu działu wzmacniaczy Hi End , wielu dotychczasowych pracowników poszło swoją drogą min Pan Oshima i założyli swoje firmy. Aqua Audio Lab założona przez Pana Oshime zajmowała się jeszcze w 2006 naprawą wszystkich wysokich wzmacniaczy Sansui Alpha. Jak jest teraz nie wiem. Znaczna część pracowników przeszła do firmy Hashimoto zajmującą się produkcją transformatorów. Źródło Mogę podać publicznie lub na priv. Z drugiej strony nie chciałbym , aby każdy miał dostęp do tego źródła. Wiadomo hejterzy... 2 minuty temu, MarekB napisał: 😀 Victor to nawet fajna marka.😉 Prawda? ☺ Bardzo ładnie i porządnie wygląda ten "drapak" 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 4 minuty temu, MarekB napisał: 😀 Victor chyba tylko w Japonii używał tej nazwy. Na resztę świata to JVC. Tak jest. Poza tym JVC - Japan Victor Company 😉 Sprawdź Marku priv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 9 minut temu, MarekB napisał: 😀 Victor chyba tylko w Japonii używał tej nazwy. Na resztę świata to JVC. @faszi poproszę o to źródło na priv. Też poproszę. Dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 Zapomniałem dodać , że zastrzegam podawanie tego źródła . W sytuacji kiedy zgłosi się ktoś z kontem założonym np miesiąc temu , zostanie zignorowany . Te wiadomości są tylko dla miłośników. Dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 Tak trzymać! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 8 minut temu, faszi napisał: Zapomniałem dodać , że zastrzegam podawanie tego źródła . W sytuacji kiedy zgłosi się ktoś z kontem założonym np miesiąc temu , zostanie zignorowany . Te wiadomości są tylko dla miłośników. Dziękuję. A czy dwa miesiące wystarczą żeby byc miłosnikiem godnym zaufania? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 @braap starszyzna zadecyduje 😉 Poza tym byłeś niegrzeczny i zdenerwowałeś kolegę @czubsi 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 Nie pierwszy on i nie ostatni :-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 1 godzinę temu, czubsi napisał: :-) Pawciu, powiedz mi , czy w modelach MOS np 907i/907Limited pre gramofonowe jest inne niż np w 907Xr/Mr? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 (edytowany) w 907XR jest niemal identyczne jak w 907limited *budowa zbieżna - trochę innych części ...). W 907MR troszkę się różni od tego w xr ale nie żeby jakoś znacząco. W 907i mos limited jest inaczej i nie tylko pod względem budowy ale także rodzaju użytych części ... Edytowano 9 października 2020 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 Marku, patrząc na tego Victora z filmiku aż chciałoby się go mieć! 😉 Vinyl przeżywa renesans 😊 W dawnych czasach czytałem wpisy @Janvideo dotyczące gramofonów SR Sansui i tak jakoś zostało mi w pamięci. Czasami zerkam w ogłoszenia i rozglądam się za SR-929 , który raz na jakiś czas się pojawia. Dzisiaj trafiłem na filmik z Victorem i wszystko wróciło ze zdwojoną siłą 😉 ale... Stąd pytanie do Pawcia nt pre w 907mkach. Zastanawiało mnie czy któryś model jest np stricte pod gramofon. Miałem nadzieję , że jeśli tak , to bedzie nim model Xr 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 2 minuty temu, faszi napisał: Marku, patrząc na tego Victora z filmiku aż chciałoby się go mieć! 😉 Vinyl przeżywa renesans 😊 W dawnych czasach czytałem wpisy @Janvideo dotyczące gramofonów SR Sansui i tak jakoś zostało mi w pamięci. Czasami zerkam w ogłoszenia i rozglądam się za SR-929 , który raz na jakiś czas się pojawia. Dzisiaj trafiłem na filmik z Victorem i wszystko wróciło ze zdwojoną siłą 😉 ale... Stąd pytanie do Pawcia nt pre w 907mkach. Zastanawiało mnie czy któryś model jest np stricte pod gramofon. Miałem nadzieję , że jeśli tak , to bedzie nim model Xr 😉 Zawsze możesz pomyśleć o dobrym osobny pre phono. A co do SR929 to chodzi za mną od dawna. Świetny jest i świetnie wygląda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts