Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Hmmm , @braap czy lista jest długa ? Nie wiem.

Na pewno uzasadniona , biorąc pod uwagę budowę urządzeń. Nie mogę zrozumieć pewnych kroków/oszczędności. Po prostu 😕

@Samcro Piotrze,  aaa bym zapomniał. Moim zdaniem wszystkie 907mki powinny mieć boczki obudów stałe , a  zdejmowane tylko górne panele jak w 907Limited , AU-07 😜

Edytowano przez faszi
Napisano

Faszi - można by sobie życzyć firmy WBT w większej ilości modeli Sansui, ale najważniejsza rzeczy, czyli komponenty wewnątrz ma bardzo dobre. Zapewne porównywałeś do Accuphase (mowa o integrach) i jest duża różnica na korzyść Sansui, prawda? To ma większe znaczenie dźwięku. Dalej też obracamy się w kręgu urządzeń 200-400 k jpy. Czy jest inna japońska firma, która jest doskonała Faszi w tym budżecie?

Napisano
10 minut temu, faszi napisał:

@Samcro Piotrze,  aaa bym zapomniał. Moim zdaniem wszystkie 907mki powinny mieć boczki obudów stałe , a  zdejmowane tylko górne panele jak w 907Limited , AU-07 😜

ale  07 jak i Ltd ma zdejmowane boczki :) 

Napisano
Przed chwilą, piorut napisał:

Dalej też obracamy się w kręgu urządzeń 200-400 k jpy. Czy jest inna japońska firma, która jest doskonała Faszi w tym budżecie?

Moim zdaniem Accuphase poradził sobie lepiej z wykonaniem np terminali głośnikowych. Obudów (stałe boczki) , Rca.

Ceny Accuphase były co prawda wyższe o ok 100k Y w stosunku do Sansui , no ale kto Sansui bronił podnieść cenę i zrobić wszystko Najlepiej? 

Przed chwilą, Samcro napisał:

ale  07 jak i Ltd ma zdejmowane boczki :) 

Chodziło mi o możliwość zdjęcia góry bez konieczności demontażu boczków.  Wtedy można sobie zdjąć pokrywę i podziwiać wnętrze ☺

Napisano
1 minutę temu, Samcro napisał:

Faszi czepiasz się strasznie. 

Nuzisz się czy co :) Co ty chcesz podziwiać ?

Może się czepiam , ale takie oszczędności są minusem s takiej klasie urządzeń. Być może takie podejście przyczyniło się do upadku. Podobnie jak wcześniejsze obniżanie jakości , które doprowadziło do spadku wizerunku w USA...

Napisano

Faszi, zgoda, co do tych terminali, ale w tej cenie do 400K jpy NRA, MR już miało (przynajmniej głośnikowe) czy też 907 Limited. Nie wiem jak z RCA. Ale dalej pytanie co jest ważniejsze dla Ciebie terminale WBT czy lepsze wnętrze - pytanie jest aktualne - porównywałeś sam lub z Mariuszem szereg Accu do Sansui? To to wnętrze robi robotę.

Napisano

@piorut niby tak , ale... straty na terminalach zawsze są a w tym wypadku Dr/Xr są pewnie większe przez te badziewne blaszki z niewiadomo czego wchodzące w płytkę. 

Wejścia Rca Wbt również umożliwiają wiecie lepszych , cięższych przewodów. Jak widzisz kij ma dwa końce , zawsze.

Napisano

Zgadzam się. Choć i tak podobno dla dźwięku najlepiej jak się nie używa wtyków a tylko gole kable.

Ale w kwestii oszczędności, to mimo że była to wysoka półka to jednak ciagle oszczędności niestety muszą jakieś być. Czy to sansui czy  inne marki, musiały iść na kompromis w kwestii jakości.

Napisano
1 minutę temu, Samcro napisał:

@faszi

te weź je sobie w końcu wymień ! 😝

Nie będzie oryginał 😜 poza tym Pawcio pisał , że w Xr mało miejsca na takie rzeźby z głośnikowymi. 

@braapniby gołe lepsze , ale po coś ludzie produkują wtyki , kable a nawet patenty z topieniem w jeden element kabla i wtyku Cardas np.

1 minutę temu, MarekB napisał:

Tylko co z tego, że w MR, AU-07 czy 907 Limited są WBT głośnikowe. Widełki i tak nie pasują.

Kolejna oszczędność , albo nie widzieli, że widełki istnieją 😅 ehhh to Sansui 😜

Napisano (edytowany)

Powiedziałbym, w XR jest bardzo dużo miejsca. Ale dużo trzeba rzeźbić, to prawda. Ale Można i da się to zrobić przyzwoicie.

Miałem zrobione w 707XR i 907XR.

Edytowano przez Samcro
Napisano
5 minut temu, braap napisał:

Ale w kwestii oszczędności, to mimo że była to wysoka półka to jednak ciagle oszczędności niestety muszą jakieś być. Czy to sansui czy  inne marki, musiały iść na kompromis w kwestii jakości.

Moim zdanie na głupie oszczędności. W miejscu takim a nie innym. 

BTW

Potek głośności niebieski Alps, dlaczego nie czarny?

3 minuty temu, Samcro napisał:

Powiedziałbym, w XR jest bardzo dużo miejsca. Ale dużo trzeba rzeźbić, to prawda. Ale Można i da się to zrobić przyzwoicie.

Miałem zrobione w 707XR i 907XR.

@misiek x ma fajnie zrobione. Wygląda jak z fabryki. Pytanie tylko jak Jan to wyczarować zdołał?  

Napisano

Faszi, ale najważniejsze pytanie, zadeklaruj się wprost - porównywałeś jeden Accu lub wielue Accu do Sansui wewnątrz? Sama waga integr Accuphase, ale też ilość i serie komponentów w środku. To robi dużo większą robotę. Tak czy nie?

Wyobraź sobie sytuację: Sansui 400 k jpy i WBT i gorsze wnętrze oraz Accuphase 300 k jpy, zwykłe gniazda (ale też nie we wszystkich modelach w tej cenie jak podałem) i lepsze wnętrze, przekładające się w większym stopniu na dźwięk od zastosowanych gniazd. Którą markę weźmiesz?

10 minut temu, faszi napisał:

Ceny Accuphase były co prawda wyższe o ok 100k Y w stosunku do Sansui , no ale kto Sansui bronił podnieść cenę i zrobić wszystko Najlepiej?

To się łatwo teraz pisze, wydaje. Ale nie wiemy dokładnie jaki był wolumen, pozycja obu firm na rynku, postrzeganie tylko w samej Japonii (mówię o takiej wzorcowej wiedzy). Na pewno Accu to większa firma, idąca o wiele dalej z modelami czy całym portfolio. Stąd być może Sansui musiało i to znacznie (właśnie te 100 k jpy) zawalczyć ceną, bo przy tej samej cenie klient....Nie wiem jak teraz, ale kiedyś Nikon i Canon również nie wyrządzały sobie krzywdy, premiery nie nakładały się na siebie, modele były tak pomiędzy sobą pozycjonowane (tak jakby nie było bezpośredniej rywalizacji), coś jakby: Nikon 1; Canon 1,5; N 2, C 2,5 itd. Stąd Sansui I Accuphase też raczej wiedzieli jak ułożyć ceny i Ci z Sansui skoro stosowali WBT w topowych modelach wiedzieli, że mogliby je dać niżej, ale widocznie właśnie z powodu cięcia kosztów ich nie dali. Naprawdę musieli wiedzieć, że jest to korzystniejsze niż za bardzo podbić cenę i znaleźć się na tej samej półce cenowej co Accu.

Napisano (edytowany)

@piorut stare Accu miały bdb kondy firmy Marcon. Mocne trafa i uwaga czarne Alpsy! 

Co do tych 100k Y , byli tańsi i tracili ponoć przy sprzedaży.  Taka postawa to zaprzeczenie byznesu. To się nie dodaje i do mnie nie trafia. Widocznie Sansui byli cieniasy w marketingu. 

Poza tym Accu i Luxman był zawsze wyżej niż Sansui  w Jp Denon był konkurentem dla Sansui. Kilku Japończyków mi to pisało. 

Edytowano przez faszi
Styl
Napisano (edytowany)

Tadek otworz firme, zaprojektuj urzadzenie a pozniej je sprzedaj, kto ma do czynienia z jakakolwiek branza produkcyjna ten wie ze nie wszystko jest takie kolorowe

ja u siebie tez bym sobie zyczyl aby dosypac wiecej gliny i robie plytki na 30 lat ale kto za to zaplaci 😜

W kwestii budowy zostalo powiedziane juz bardzo wiele, ale moze powtorze raz jeszcze

nie da sie zrobic urzadzenia bez oszczednosci, kwestia aby te oszczednosci poczynic w takich miejscach gdzie nie bedzie to mocno odczuwalne dla dzwieku w przypadku sprzetu audio

stosunek ceny w latach produkcji do jakosci czy nawet obecnie to sansui jest na 1 miejscu jesli chodzi o wykonanie

Szkoda Tadek ze nie bylo Cie na AVS 2k19, zobaczyl bys jak lipnie potrafi byc zrobiony mcintosh za setki tysiecy zlotych

Edytowano przez Marr
Napisano

Ja nie wytrzymałem w końcu i po kilkunastu miesiącach wyjąłem z szafy 07 ... Powiem szczerze, że z Esoteric K05 ustępuje B2301LMOD  jedynie skalą, nieco zejściem (te kwestie akurat nie powinny dziwić)   i może troszkę bardziej skleja materiał (końcówka świetnie wszystko separuje) jest może też odrobinę mniej dostojna ale to i tak naprawdę świetny rezultat ! Z dotychczasowych kontaktów z 07 (a było u mnie już 11 różnych egzemplarzy ...) zapisałem ją w pamięci jako nieco suchszą jednak ten mój egzemplarz jest na SilmicI a to ma znaczenie ... Tak czy siak sądziłem, że polegnie na całej linii a naprawdę fajnie się broni !

Napisano
1 minutę temu, Marr napisał:

Tadek otworz firme, zaprojektuj urzadzenie a pozniej je sprzedaj, kto ma do czynienia z jakakolwiek branza produkcyjna ten wie ze nie wszystko jest takie kolorowe

ja u siebie tez bym sobie zyczyl aby dosypac wiecej gliny i robie plytki na 30 lat ale kto za to zaplaci 😜

Po co od razu te emocje? 

Dobrze wiesz , że mam rację 😜 pamiętasz czarnego Alpsa z e302? No.

Napisano

Paweł

AU-07 NIGDY nie polegnie na całej linii.

Opisane przez Ciebie różnice są jak najbardziej normalne (moim zdaniem) w porównaniu integra vs końcówka. I są słyszalne także przy wersjach normalnych końcówek.

A ty normalnej wersji nie masz :)