Bartosz Błachnio Napisano 13 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2020 cześć, prośba o poradę - jakie kolumny wziąć pod uwagę do budżetowego wzmacniacza pioneer a-10? Muzyka - rock, wokalna, akustyczna Pokój - 28 metrów plus otwarta przestrzeń na schody, ale odsłuch z bliska - 3m, dodatkowo słuchanie raczej z niskimi poziomami głośności Budżet - max 2000 (nowe) lub max 1500 (używane) Źródło - pewnie kupię yamaha wxad-10 Brzmienie - nie jestem audiofilem, ale nie lubię "ostrości", podkreślonych sybilantów ale z drugiej strony nie lubię tez "studniowego" dźwięku, rozlanego czy dudniącego basu. W takim pułapie nie mam ambicji, żeby dźwięk był neutralny czy analityczny, wystarczy aby był w miarę przyjemny Domyślam się, że słaby wzmacniacz to ograniczenie - ale nie wiem, co oprócz efektywności kolumn (która nie ma dużego znaczenia bo i tak słucham cicho) ma znaczenie. Czy przypuszczalnie słaba wydajność prądowa jest tym parametrem, który ogranicza wybór? Na co zwracać uwagę w przypadku kolumn? Na ilość użytych głośników, budowę zwrotnicy, przebieg impedancji? Nie znam się na tym zupełnie, a chciałbym wybrać 2-3 modele do odsłuchu, które "uciągnie" ten wzmacniacz. Dziękuję z góry za wskazówki bardziej doświadczonych kolegów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 13 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2020 Witaj, Do Twojego pomieszczenia, spróbowałbym z nowymi głośnikami Mission LX4 MKII. https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/mission-lx-4-mkii.html Te nowe kolumny mają łagodny charakter, co do Twojego wzmacniacza może stanowić dobre uzupełnienie. Zapraszamy Cię na prezentację do naszych salonów, bo te głośniki wchodzą właśnie do sprzedaży :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Cześć, Niestety nie od dziś wiadomo, że parametry nie grają i papier przyjmie wszystko także specyfikacją czy budową kolumn nie można się sugerować. Najlepiej byłoby posłuchać i ocenić samemu. W zakładanym budżecie masz Pylon Audio Pearl 25, które zagrają dynamicznie i przestrzennie z szybkim basem. Alternatywą mogą być Heco Victa Prime 702, które zapewnią muzykalniejsze brzmienie z niżej schodzącym basem. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny oraz umówienia odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 14 godzin temu, Bartosz Błachnio napisał: Źródło - pewnie kupię yamaha wxad-10 Tu masz tańsze źródło Audio Pro Link 1 i posiada dodatkowo wyjście optyczne. Zostanie trochę większy budżet na kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Z nowych Heco Victa 702. Z używanych polecam Missiona M34i albo Klipsch F2. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Błachnio Napisano 18 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 Dziękuję za podpowiedzi. Zdecydowałem, że jednak ten wzmacniacz pójdzie do mniejszego pokoju. W związku z tym skłaniam się do zakupu większych monitorów lub dwudrożnych małych podłogówek. Jakie propozycje do ok. 2 tys? Myślałem o elac debut reference, ale z tego co przeczytałem (pomiary impedancji i fazy) potrzebują one wzmacniacza wydajnego prądowo: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/elac-debut-reference-dbr-62-speaker-review.12232/ Jakie łatwe do wysterowania monitory mógłbym wziąć pod uwagę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 Dobra wzmacniacz do małego pokoju czyli pod jaką elektronikę teraz szukamy kolumn? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Błachnio Napisano 18 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 6 minut temu, lysyrafal napisał: Dobra wzmacniacz do małego pokoju czyli pod jaką elektronikę teraz szukamy kolumn? Pod tę samą elektronikę (pioneer a-10) - tylko do pokoju 17m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 (edytowany) Kolumny dość łatwe do wysterowania i świetnie wykonane: Q Acoustics 3030i Edytowano 18 grudnia 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts