Bartosz Błachnio #1 Napisano 13 grudnia 2020 cześć, prośba o poradę - jakie kolumny wziąć pod uwagę do budżetowego wzmacniacza pioneer a-10? Muzyka - rock, wokalna, akustyczna Pokój - 28 metrów plus otwarta przestrzeń na schody, ale odsłuch z bliska - 3m, dodatkowo słuchanie raczej z niskimi poziomami głośności Budżet - max 2000 (nowe) lub max 1500 (używane) Źródło - pewnie kupię yamaha wxad-10 Brzmienie - nie jestem audiofilem, ale nie lubię "ostrości", podkreślonych sybilantów ale z drugiej strony nie lubię tez "studniowego" dźwięku, rozlanego czy dudniącego basu. W takim pułapie nie mam ambicji, żeby dźwięk był neutralny czy analityczny, wystarczy aby był w miarę przyjemny Domyślam się, że słaby wzmacniacz to ograniczenie - ale nie wiem, co oprócz efektywności kolumn (która nie ma dużego znaczenia bo i tak słucham cicho) ma znaczenie. Czy przypuszczalnie słaba wydajność prądowa jest tym parametrem, który ogranicza wybór? Na co zwracać uwagę w przypadku kolumn? Na ilość użytych głośników, budowę zwrotnicy, przebieg impedancji? Nie znam się na tym zupełnie, a chciałbym wybrać 2-3 modele do odsłuchu, które "uciągnie" ten wzmacniacz. Dziękuję z góry za wskazówki bardziej doświadczonych kolegów Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Top Hi-Fi & Video Design #2 Napisano 13 grudnia 2020 Witaj, Do Twojego pomieszczenia, spróbowałbym z nowymi głośnikami Mission LX4 MKII. https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/mission-lx-4-mkii.html Te nowe kolumny mają łagodny charakter, co do Twojego wzmacniacza może stanowić dobre uzupełnienie. Zapraszamy Cię na prezentację do naszych salonów, bo te głośniki wchodzą właśnie do sprzedaży :) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #3 Napisano 14 grudnia 2020 Cześć, Niestety nie od dziś wiadomo, że parametry nie grają i papier przyjmie wszystko także specyfikacją czy budową kolumn nie można się sugerować. Najlepiej byłoby posłuchać i ocenić samemu. W zakładanym budżecie masz Pylon Audio Pearl 25, które zagrają dynamicznie i przestrzennie z szybkim basem. Alternatywą mogą być Heco Victa Prime 702, które zapewnią muzykalniejsze brzmienie z niżej schodzącym basem. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny oraz umówienia odsłuchu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lysyrafal #4 Napisano 14 grudnia 2020 14 godzin temu, Bartosz Błachnio napisał: Źródło - pewnie kupię yamaha wxad-10 Tu masz tańsze źródło Audio Pro Link 1 i posiada dodatkowo wyjście optyczne. Zostanie trochę większy budżet na kolumny. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #5 Napisano 14 grudnia 2020 Z nowych Heco Victa 702. Z używanych polecam Missiona M34i albo Klipsch F2. Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Błachnio #6 Napisano 18 grudnia 2020 Dziękuję za podpowiedzi. Zdecydowałem, że jednak ten wzmacniacz pójdzie do mniejszego pokoju. W związku z tym skłaniam się do zakupu większych monitorów lub dwudrożnych małych podłogówek. Jakie propozycje do ok. 2 tys? Myślałem o elac debut reference, ale z tego co przeczytałem (pomiary impedancji i fazy) potrzebują one wzmacniacza wydajnego prądowo: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/elac-debut-reference-dbr-62-speaker-review.12232/ Jakie łatwe do wysterowania monitory mógłbym wziąć pod uwagę? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lysyrafal #7 Napisano 18 grudnia 2020 Dobra wzmacniacz do małego pokoju czyli pod jaką elektronikę teraz szukamy kolumn? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Błachnio #8 Napisano 18 grudnia 2020 6 minut temu, lysyrafal napisał: Dobra wzmacniacz do małego pokoju czyli pod jaką elektronikę teraz szukamy kolumn? Pod tę samą elektronikę (pioneer a-10) - tylko do pokoju 17m Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lysyrafal #9 Napisano 18 grudnia 2020 (edytowany) Kolumny dość łatwe do wysterowania i świetnie wykonane: Q Acoustics 3030i Edytowano 18 grudnia 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach