Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Szukam sprzętu audio, który najlepiej spełni moje poniżej opisane oczekiwania:

Budżet: 2000 zł

Stan: nowe lub używane

Pomieszczenie: 15-20 m2

Przeznaczenie: do słuchania muzyki

Rodzaj słuchanej muzyki: muzyka filmowa

Preferencje co do brzmienia: neutralne, wierne, bez koloryzacji

Źródło dźwięku: tylko cyfrowe, głównie TIDAL HIFI w najwyższej jakości dźwięku tj. master

Posiadany sprzęt: aktywne kolumny głośnikowe Edifier R2600, AMP/DAC Fiio Olympus 2 e10k, karta dźwiękowa ASUS XONAR D1

Preferowany sprzęt: zestaw stereo tj. aktywne kolumny głośnikowe lub pasywne kolumny głośnikowe + wzmacniacz

Co możecie polecić ? 🙂

Edytowano przez rott
Napisano

Cześć,
Dobre kolumny aktywne niestety będą nieco droższe np. Klipsch the Fives lub System Audio Saxo 7 Active. 
Jeśli chciałbyś zmieścić się w zakładanym budżecie lepszym rozwiązaniem będzie wzmacniacz + kolumny. 
Topping MX3 + Pylon Audio Pearl 25 zapewni brzmienie przestrzenne z szybkim basem i szeroką prezentacją sceny dźwiękowej. 
Jeśli chciałbyś postawić na monitory to MX3 bardzo dobrze zgrywają się z Heco Aurora 300 lub Polk Audio S20e. Aurora zagrają muzykalniej, z bliższą średnicą. Polk Audio zapewnią lepszą dynamikę oraz potężniejszą podstawę basową. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Napisano

Czy znajcie jakieś klasyczne, sprawdzone, polecane od lat używane lub nowe zestawy do 2000 zł ?

Nie mam ani czasu ani ochoty na eksperymenty, czytanie recenzji i odsłuchy, chcę sprawdzoną i polecaną konfigurację z półki.

Napisano

Sprawdzonych jest od groma. Trzeba prześledzić trochę podobnych watków i wszystko jest Moje propozycje od lat:

Denon PMA 1060 + Tannoy M2 albo Klipsch F1

W takim pomieszczeniu możesz polować jeszcze na Yamaha AX 900 z ELACami

Piotr

Napisano

Witaj,

Żebyś mógł uzyskać przyzwoity efekt na tych głośnikach, to proponuję Ci odrobinę dołożyć do Nada C316. Nieduży z zewnątrz, ale mający duże możliwości. Plastyczny dźwięk, szybki bas, do tego łagodny charakter dźwięku, może Ci się spodobać. 

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/nad-c316-bee-v2.html - zapraszam Cię do kontaktu, przygotujemy lepszą cenę jak Ci się spodoba :)

• 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

Na testy trafił zestaw budżetowy i bez odsłuchu, ale z gwarancją producenta i możliwością zwrotu tj. wzmacniacz Yamaha A-S201, kolumny STX fs-250n i budżetowe kable tj. Klotz LY225T OFC 2x/2,5 mm/ każdy po 3 m i Klotz AY7 0200 kabel mini TRS / 2xRCA 2m - pierwszy zestaw, na razie ultra oszczędnie, oby mi to jednak się nie spodobało 🙂

Cudów po tym się nie spodziewam, zwłaszcza po uszkodzonych kolumnach głośnikowych od jednego z Was, może jednak dźwięk będzie akceptowalny dla ucha ...

Edytowano przez rott
Napisano (edytowany)

Moim zdaniem do 15/20m² te STX'y chyba będą trochę nie dopasowane lepiej poszukaj kolumn podstawkowych (używanych) uzyskasz lepszą jakość dźwięku. No i warto zwrócić uwagę na SMSL Q5 PRO zapędzi te Yamahę w kozi róg 😉 

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

Nie zaprzeczam, nie potwierdzam, rozważam intensywnie również przyzwoite kolumny podstawkowe, zwłaszcza z zagranicy,  po testach się wypowiem :P

Doradź tylko, jak mam ten sprzęt dobrze przetestować 🙂

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi...
Napisano (edytowany)

Na razie nie chcę wchodzić w szczegóły, to jeszcze nie jest definitywnie rozwiązany problem między mną na sprzedawcą na forum, sytuacja jest dynamiczna 🙂

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi...
Napisano

Jeżeli paczki są do d.....y to nic nie potestujesz niestety ☹️ 

Aha nie musisz mnie za każdym razem cytować 😉