Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry.

Kompletny laik jeśli chodzi sprzęt i jego ustawienie.

Myślę o zbudowaniu sobie KD 5.1. Pokój 20m² prawie kwadrat ca 4/5m² półotwarty na kuchnie. Mieszkanie w bloku.

pokoj.jpg.af79cf795947288c970ef327f87322a4.jpg

Jak widać TV mam ustawiony w kącie. Odległość między szafką TV (jest też wysoka 86cm), a po lewej komodą (105 cm wysokości) to ca 35 cm.

Cienkie ściany to działówki GK, grube - nośne (płyta).

Cel 70% filmy, gry 30% muzyka (głównie hard rock,metal i klasyczna :)).  

Budżet - ca 3k na ampli i ca 5,5k na 5.1 

No i tu zastanawiałem się nad:

Ampli - Denon AVR-X2700H DAB albo wspominana tu na forum Yamaha MusicCast RX-V6A.

Głośnikami -  front bądź komplet- Heco Aurora 700 , Melodika BL40 MK3 ,Klipsch R-620F. Najpierw pewnie bym kupił 2 przednie + centralny. Potem sub i surround, ale tu jeszcze nie ma decyzji.

Wątpliwości:

• Czy jest sens takiego zestawu i to nie overkill na 20m².
  • Czy wysokie komoda i szafka nie spowodują studni albo rezonansu i czy jest sens tam wpychać fronta podłogowego ?
  • Gdzie potencjalnie zamontować surround'y?

Pozdrawiam i z góry dzięki za porady i cierpliwość :) .

Napisano
20 minut temu, _audio_laik_ napisał:

Czy jest sens takiego zestawu i to nie overkill na 20m².

W Twoim przypadku nie chodzi o metraż tylko ustawienie . Tak w KD jak i w stereo punkt odsłuchu musi znajdować się na wprost kolumn a nie z boku. Głośnik centralny który jest sercem dźwięku w KD montujesz pod lub nad TV , i powinieneś znajdować się na wprost tego głośnika oraz TV.

Napisano

Wstępnie zakładałem, że układ zostanie jak jest przy założeniu ustawienia frontów i oglądania z miejsca x. Ofc siedząc wprost ku tv i głośnikom. Z resztą i tak w większości teraz tak oglądam.

pokoj.jpg.7a8e5df468f16bb25ec743f062750ed9.jpg

Natomiast po zastanowieniu jest możliwość zamiany miejscami biurka z szafka TV. Z tym, że wtedy prawy głośnik będzie praktycznie między ścianą boczną a szafką.

Bar dla mnie dopada.

Napisano
33 minuty temu, _audio_laik_ napisał:

Natomiast po zastanowieniu jest możliwość zamiany miejscami biurka z szafka TV.

To już jakiś krok w dobrym kierunku. Ale mamy kolejny problem , wiesz , że jedynym sensownym rozwiązaniem będzie powieszenie kolumn tylnych na ścianach bocznych . Nie wiem czy kalibracja na tyle zdoła wyrównać dźwiękowo tak nierówną odległość prawej kolumny , którą będziesz miał blisko punktu odsłuchu a lewą znacznie dalej. Wpakowanie kolumny między ścianę a szafkę też nie służy dźwiękowi , kolumna powinna mieć przestrzeń by zniwelować odbicia bezpośrednie, a po za tym winna być pod kątem 30 st. do miejsca odsłuchu . A na takie skręcenie też potrzeba miejsca. Powinieneś też wygospodarować miejsce na subwoofer . Na Twoim miejscu wziąłbym miarkę , taśmę izolacyjną / nie zostawia śladów/ i zaznaczyłbym sobie te wszystkie miejsca , rozrysowując wcześniej na kartce. Zobaczysz wówczas czy dasz radę upchnąć poprawnie 5 kolumn i subwoofer.

Napisano

Subwoofer tak czy siak się zmieści pod oknem. Surround i kolumny frontowe skręcone też się mieszczą, ale jedna dalej bardzo blisko ściany. Jeśli będę się przesuwał dalej w lewo to TV wejdzie w obrys okna, a to raczej średnio.

Napisano

To i tak nie jest dramat. Tutaj odległośc nadrobi te straty, Widziałem tu na forum gorsze ustawienia.

Moim daniem powinieneś spróbować z klasycznym systemem.

Yamaha 6A + Heco albo Denon X2700 + mniejsze Monitor Audio Silver 200 albo tańsze Melodika.

Sub pójdzie pod okno. Koło biurka.

Na razie sprawdził bym na Twoim miejscu taki układ. Zobaczył co pokażę kalibracja. Co przy oglądnięciu 3 filmów. Jak odbierasz wokale. Wtedy decydować

Zapraszam na odsłuch po wypozyczenie i wyceny

Piotr

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

Klasyczny czyli pełny 5.1

Jak masz mieć same dwa fronty to stereo. 2 fronty + centralny też nie do końca rozumiem takie układy.

5.1 albo stereo. Bez kombinacji

Piotr

Dzięki za odpowiedź. Tylko się upewniałem.

Jeszcze jedno - do Monitor Audio Silver 200 potencjalnie jaki sub i surroundy proponujesz?

Napisano

U Ciebie FX ustawione na bocznych ścianach.

A jaki sub zależy od kwoty. Ten od Silver jest dośc dobry ale nie tani. Fajne suby to także REL HT 1003 i 1205. A Jeśli ma być coś tańszego to Aurroa sub 30A

Zapraszam po wyceny

Piotr

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

Tak. Ale tez na bocznych ścianach.

To samo

Piotr

Tak, właśnie chodziło mi o boczne ściany. Wydają się fajnym rozwiązaniem jeśli chodzi o wielkość i  możliwość zamocowania. Pytanie raczej czy warto w ogóle je rozważać pod kątem brzmienia i które teoretycznie byłyby lepsze (praktycznie, tak wiem to kwestia indywidualna).

• 5 weeks later...
Napisano

Pozwolę sobie podbić temat ponieważ już niedługo ma być dostępny Denon X2700.

Miałem okazję posłuchać Yamahy z Heco i Denona X2600 z MA Silver 200 i dla mnie drugi komplet wygrywa.

Ze względu na koszt na razie wezmę sobie Denona + silvery + suba. 

Pytanie jaki sub to tego zestawu w granicach 2500-3000 PLN.

PS. Warto dopłacić do DAB+?