raftt Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 (edytowany) Witam, Posiadam amplituner Yamaha-RXV 685, z kolumnami B&W 606 i surroundowymi Dali Fazor Micro. Salon ok 25m2. Chcę dokupić głośnik centralny i tu waham się pomiędzy: - B&W HTM6 S2 (niestety najdroższy) - Klipsch RP400C lub RP500C - Fyne Audio 500C - KEF T301C (czy to tylko płaski głośnik o słabych parametrach?) Na jakie parametry zwracać uwagę przy wyborze głośnika centralnego? Generalnie skłaniam się ku Klipsch ponieważ mogę mieć po lepszej cenie, RP400 też jest najbardziej kompaktowy. Czy dla amplitunera jest jakaś duża różnica? Czy po prostu sobie poradzi i tu już kwestia samego głośnika Dziękuję za pomoc Edytowano 21 stycznia 2021 przez raftt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 Kolumna centralna z racji tego, że ma pasmo raczej nie schodzące wybitnie nisko, nie jest jakimś strasznym obciążeniem dla amplitunera. Jednak moim zdaniem oprócz subwoofera to najważniejsza kolumna w zestawie kina domowego. Warto kupić możliwie jak najlepszą. W dobrej cenie teraz widzę taką:https://allegro.pl/oferta/heco-celan-gt-42-centralny-bialy-lakier-hg-white-8812047458 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 Raczej kierowałbym się zasadą spójności z kolumnami frontowymi, jeśli nie chcesz B&W to najbliżej brzmieniowo będzie Klipsch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 Oczywiście tak , ale jak central nie jest z kompletu to ta zasada i tak leży. Inne przetworniki, inne strojenie inna konstrukcja obudowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 Powiem tak. Jak chcesz spójnie to Klipsch albo Bowers. A jak chcesz dobry centralny to ten Fyne jest na prawdę spoko. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raftt Napisano 22 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 (edytowany) Dzięki, nie sądziłem że jest spora różnica między HTM6 (którego już nie ma w sprzedaży) a HTM6 S2. Raczej skończy się na Kipsch Mam jeszcze pytanie inne niż w temacie, czy subwoofer Focal Sub Air jest wart uwagi? Mam ograniczone miejsce na sub i ten by pasował idealnie. Wiem że te cieńsze nie cieszą się dużym uznaniem, ale jakie są opinie o tym Focal konkretnie? Edytowano 22 stycznia 2021 przez raftt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosk Napisano 27 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2021 Nie chcę zakładać nowego wątku a mam pytanie: czy jest sens wymienić RP500C na RP504C? Czy to byłaby odczuwalna różnica w kinie? Poza tym moj zestaw to RP6000F, RP400M, Denon 2600, pokój 4,5 x 4,5m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 Zdecydowanie tak. To znacznie lepszy głośnik! Polecam Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosk Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 rozumiem, a czy RP-504C różni się czymś zasadniczym od RP450C poza trochę inną obudową? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 (edytowany) 504C = 1” Titanium LTS Vented Tweeter with Hybrid Tractrix Horn 450C = 1" Linear Travel Suspension Titanium Tweeter The 504c to 150W (vs. 450c 125W) Edytowano 30 sierpnia 2021 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts