Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Poszukuję rady w doborze zestawu głośników (5.1?) pod amplituner Yamaha RX-V681 do ok. 4000zł zarówno do słuchania muzyki (acz nie audiofilsko) jak i do filmów oraz gier. Mieszkanie w bloku, nieduży salon ok. 15m2, muzyka odsłuchiwana ze Spotify i z winyli - głównie rock, pop oraz elektronika, preferuję ciepłe brzmienie, obecnie podłączone kolumny stereo Tonsil Fenix. Większy nacisk chciałbym położyć na jakość samej muzyki w stereo z możliwością przełączenia sceny na pozostałe głośniki podczas filmów/gier toteż więcej chciałbym przeznaczyć na przody niż centralę/efekty/subwoofer. Kolumny najlepiej podłogowe, z bass reflexem z przodu (mogę je odstawić o ok. 30cm od ściany tylnej, 50cm od bocznej), głośniki efektowe po bokach sofy (za nią bezpośrednio ściana).

I stąd moje pytania - czy lepiej zdecydować się na gotowy zestaw 5.1 czy szukać dobrego 2.0 z odrębnymi pozostałymi głośnikami? Czy 5.1 to nie jest jednak overkill w tak małym salonie? Zależnie od opcji jakie zestawy najbardziej polecacie?

Dzięki z góry za wyrozumiałość jako że nie jestem mocno w temacie sprzętów audio. Daniel

Edytowano przez szary_melanz
Napisano

Cześć kolego @szary_melanz. Do pokoju 15 m2 spokojnie wystarczą Ci kolumny podstawkowe. Bas refleksem też bym się nie przejmował bo jego położenie nie ma wpływu na jakość basu. Sam mam monitory z tylnym bas refleksem i stoją nie więcej niż 30cm od tylnej ściany. Jeśli szukasz dobrych frontów do stereo może warto popatrzeć na monitory firmy Dali z serii oberon bądź zensor. Moim zdaniem z yamaha tworzą dobre połączenie zarówno w muzyce jak i kd. Jeśli chciałbyś kolumny grające bardziej V-ka to polecam Polk audio s20. Bardzo fajne, grające mocna góra i twardym basem monitory.

Pozdrawiam. 

Napisano

Cześć,

W takim metrażu spokojnie wystarczyłyby Ci dobre monitory takie jak Heco Aurora 300 + Center 30 lub Polk Audio S20e + S10e + s30e. Aurora zapewni brzmienie muzykalne z bogatą średnicą. Polk Audio zagra potężniejszą podstawą basową oraz bardziej szczegółową górą. 

Jeśli uparłbyś się na kolumny podłogowe to w 15m2 sprawdziłby się zestaw Polk Audio T531 lub Indiana Line Nota 550x set. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Napisano

Dzięki za propozycje. Rozważam Heco Aurora 300 w zestawie 5.1 jednak mam problem jeśli chodzi o głośniki tylne/boczne - biorąc pod uwagę rozkład pokoju i sofy narożnej jestem je w stanie ustawić jak na załączonym obrazku (RL i RR) przy czym RR byłby dosłownie wciśnięty w kąt, dociśnięty plecami do ściany, a i tak byłby bardzo blisko ucha osoby siedzącej w rogu (prawy czerwony okrąg). Nie mam za bardzo możliwości odsunięcia sofy. @seba3002 - pisałeś by nie przejmować się bass reflexem zbytnio, chociaż zakładam że w takim przypadku może to być problem.

Stąd dalsze moje pytania - czy 5.1 ma w ogóle sens przy takim rozkładzie czy jednak inna konfiguracja byłaby tutaj lepsza? Czy ew. inne tylne głośniki bez bass refleksu z tyłu wchodzą w grę (przy zachowaniu pozostałych głośników z kompletu Heco)?

Pozdrawiam

Pokój.png