Tomasz S. Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Szybka instrukcja znaleziona na innym forum. Logujemy się przez putty do naszej maliny Przykładowo dla systemu Moode login: pi Hasło : moodeaudio Przykładowy screen powinien wyglądać podobnie do tego poniżej. wpisujemy: curl -sSL https://raw.githubusercontent.com/shawaj/HiTide/main/install.sh | sudo bash Po tym nasza malina powinna być widoczna w Tidal jako HiTide. Możemy obsługiwać z aplikacji czy na przykład wyłączyć telefon a playlista będzie dalej grała. Nie mam akurat teraz maliny więc jeżeli ktoś chce przetestować to zapraszam Jest jeden minus. Jeżeli zrestartujemy malinę to trzeba od nowa uruchomić daemona. Łączymy się przez putty i komendami jak poniżej: sudo systemctl daemon-reload sudo systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service sudo systemctl status ifi-streamer-tidal-connect.service Dajcie znać czy działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yahoou Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Ciekawe czy z Volumio zadziała... Wysłane z mojego Nokia 8 Sirocco przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 26 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 @Yahoou na Volumio póki co się nie łączy ( informacja z sąsiedniego forum ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 (edytowany) 3 godziny temu, Tomasz S. napisał: @Yahoou na Volumio póki co się nie łączy ( informacja z sąsiedniego forum ) Po instalacji, w aplikacji Tidal, pokazuje tylko "To urządzenie". Mi nie działa, bądź robię coś źle. Edit: Chyba coś źle zainstalowało (bądź w ogóle) i wykrzaczyło mi cały system, nie widzi żadnych komend haha ah ile to wrażeń z tą maliną Edytowano 26 stycznia 2021 przez DudasDudek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacool Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Szybka instrukcja znaleziona na innym forum. Logujemy się przez putty do naszej maliny Przykładowo dla systemu Moode login: pi Hasło : moodeaudio Przykładowy screen powinien wyglądać podobnie do tego poniżej. wpisujemy: curl -sSL https://raw.githubusercontent.com/shawaj/HiTide/main/install.sh | sudo bash Po tym nasza malina powinna być widoczna w Tidal jako HiTide. Możemy obsługiwać z aplikacji czy na przykład wyłączyć telefon a playlista będzie dalej grała. Nie mam akurat teraz maliny więc jeżeli ktoś chce przetestować to zapraszam Jest jeden minus. Jeżeli zrestartujemy malinę to trzeba od nowa uruchomić daemona. Łączymy się przez putty i komendami jak poniżej: sudo systemctl daemon-reload sudo systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service sudo systemctl status ifi-streamer-tidal-connect.service Dajcie znać czy działa.Dasz linka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 26 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Wpiszcie jeszcze to jeśli nie działa sudo systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service Linku nie wkleje bo to konkurencyjne forum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Easy Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 23 minuty temu, Tomasz S. napisał: Wpiszcie jeszcze to jeśli nie działa sudo systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service Linku nie wkleje bo to konkurencyjne forum Cześć, instaluje się bez problemu, Tidal widzi, łączy się i cisza... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroo23 Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 U mnie zainstalowało sie bez problemu, jednak nie widać opcji podłączenia sie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 4 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Czesc znowu. Akurat prawie po sąsiedzku na olx znalazłem używaną malinę. Pomyślałem i tak mam wolny wieczór to sprawdzę. Pierwsze uruchomienie i działa od razu. Nawet nie restartowałem malinki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroo23 Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Która wersja maliny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 4 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 3 b+ , ale to raczej nie od maliny zależy ale od moode. Sprawdziłem i po USB i z hifiberry dac( i działa i tak i tak. Wersja moode ta ostatnia, dzisiaj pobrałem ze strony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Na Volumio też coś się rusza w tej kwestii. Niedługo startują beta testy usługi Tidal Connect. Więcej można poczytać w tym wątku: Link Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroo23 Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 48 minut temu, Tomasz S. napisał: hifiberry dac Możesz podesłać jak masz skonfigurowany wpis --playback-device przy hifiberry dac? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoq123 Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 U mnie niestety jak u @Easy, widzi urządzenie, łączy się, pokazuje że odtwarza ale w głośnikach cisza. Może gdzieś jest jeszcze ustawienie głośności źródła? W przypadku odtwarzania z innych źródeł za pierwszym razem głośność miałem ustawioną na zero, tylko nie wiem jak ustawić głośność dla tego źródła bo ze względów oczywistych nie ma go w ustawienia Moode. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 @smoq123 a sprawdzałeś w Tidalu na telefonie ? Ja miałem tak,że dźwięki w tel miałem włączone ale dla streamowania był inny suwak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoq123 Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Niestety to nie to, na telefonie pokazuje połączenie, ale w rzeczywistości nie zmienia źródła na malince. Po sprawdzeniu statusu pokazuje błędy (PI 4b): Feb 11 09:56:51 moode systemd[1]: ifi-streamer-tidal-connect.service: Current command vanished from the unit file, execution of the command list won't be resumed. Feb 11 09:58:12 moode tidal_connect_application[346]: [2021-02-11 09:58:12.880] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:1 Feb 11 09:58:13 moode tidal_connect_application[346]: [2021-02-11 09:58:13.726] [tisoc] [warning] [logger.cpp:22] [audio_worker.cpp:321] Attempting to initialize a decoder without initial data! Feb 11 09:59:55 moode tidal_connect_application[346]: [2021-02-11 09:59:55] [info] asio async_shutdown error: asio.misc:2 (End of file) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 @smoq123 sprawdź te komendy po kolei sudo systemctl disable ifi-streamer-tidal-connect.service sudo systemctl daemon-reload sudo systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service sudo systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service potem zobacz czy działa, jeżeli nie to sudo systemctl status ifi-streamer-tidal-connect.service i wklej co tam wyszło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoq123 Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 33 minuty temu, Tomasz S. napisał: @smoq123 sprawdź te komendy po kolei sudo systemctl disable ifi-streamer-tidal-connect.service sudo systemctl daemon-reload sudo systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service sudo systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service potem zobacz czy działa, jeżeli nie to sudo systemctl status ifi-streamer-tidal-connect.service i wklej co tam wyszło Niestety podobnie: Feb 11 12:31:58 moode tidal_connect_application[346]: [2021-02-11 12:31:58.007] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:1 Feb 11 12:31:59 moode tidal_connect_application[346]: [2021-02-11 12:31:59.159] [tisoc] [warning] [logger.cpp:22] [audio_worker.cpp:321] Attempting to initialize a decoder without initial data! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 (edytowany) hmmm , nie wiem o co chodzi. Możesz pobrać jeszcze raz curl -sSL https://raw.githubusercontent.com/shawaj/HiTide/main/install.sh | sudo bash i sprawdzić od razu bez restartu ? Którą wersję moode masz ? Edytowano 11 lutego 2021 przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoq123 Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Spróbuje jeszcze raz, w jakiś sposób usunąć tą zainstalowaną? Moode mam najnowszą, tydzień temu instalowałem. Dzięki za pomoc! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoq123 Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Kurczę, teraz to już zupełnie zgłupiałem: pi@moode:~ $ curl -sSL http://raw.githubsusercontent.com/shawaj/HiTide/main/install.sh | sudo bash -bash: curl: command not found Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Easy Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 41 minut temu, smoq123 napisał: Kurczę, teraz to już zupełnie zgłupiałem: pi@moode:~ $ curl -sSL http://raw.githubsusercontent.com/shawaj/HiTide/main/install.sh | sudo bash -bash: curl: command not found Jeśli spojrzał byś co robi dokładnie skrypt install.sh i powiązane z nim skrypty to zobaczył byś, że odinstalowuje on pakiet curl a tą komendą możesz go ponownie zainstalować sudo apt install curl p.s. Poszukaj na konkurencyjnym forum, opisałem kilku osobom jak sprawić być tidal connect działał na moode przy połączeniu do dac-a przez usb Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacool Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Pondomyslnej instalacji tym skryptem tez mi nie chodzilo, musialem dodatkowo zrobic jeszcze raz to co jest w instrukcji "krok po kroku, a co skrypt pewnie powinien robic". Nie wglebialem sie w skrypt wiec nie jestem pewny, w kazdym razie do pliku konfiguracyjnego darmona trzeba bylo wpisac nazwe urzadzenia dac (ja mam amaneronpo usb), puscic instalacje daemona i potem juz dziala- najpietw instalowalem caly skrypt curlem- potem na podstawie instrukcji: https://github.com/seniorgod/ifi-tidal-releaseAle od rozdziału: adjust the systemd service descriptionKluczowa u mnie sekcja to:--playback-device "Project RS USB Audio 2.0: - (hw:1,0)" \- oczywiscie u kazdego moze byc inna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoq123 Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 2 godziny temu, yacool napisał: Pondomyslnej instalacji tym skryptem tez mi nie chodzilo, musialem dodatkowo zrobic jeszcze raz to co jest w instrukcji "krok po kroku, a co skrypt pewnie powinien robic". Nie wglebialem sie w skrypt wiec nie jestem pewny, w kazdym razie do pliku konfiguracyjnego darmona trzeba bylo wpisac nazwe urzadzenia dac (ja mam amaneronpo usb), puscic instalacje daemona i potem juz dziala - najpietw instalowalem caly skrypt curlem - potem na podstawie instrukcji: https://github.com/seniorgod/ifi-tidal-release Ale od rozdziału: adjust the systemd service description Kluczowa u mnie sekcja to: --playback-device "Project RS USB Audio 2.0: - (hw:1,0)" \ - oczywiscie u kazdego moze byc inna Nie wiem co robię źle, prześledziłem instrukcję na githubie, wydobyłem nazwę mojego DAC'a, dodałem ją i uruchomilem serwis. Bez efektu. Status ifi-tidal-streamer mam następujący: ● ifi-streamer-tidal-connect.service - RasPi Streamer Tidal Connect Service Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ifi-streamer-tidal-connect.service; enabled; vendor preset: enabled) Active: active (running) since Thu 2021-02-11 23:55:22 CET; 25min ago Main PID: 353 (tidal_connect_a) Tasks: 16 (limit: 4323) CGroup: /system.slice/ifi-streamer-tidal-connect.service └─353 /usr/ifi/ifi-tidal-release/bin/tidal_connect_application --tc-certificate-path /usr/ifi/ifi-tidal-release/id_certificate/IfiAudio_ZenStream.dat -f HiTide RasPi Streamer --codec-mpegh true --codec-mqa false Feb 12 00:18:48 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:48] [info] asio async_shutdown error: asio.misc:2 (End of file) Feb 12 00:18:48 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:48.698] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:0 Feb 12 00:18:53 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:53.893] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:1 Feb 12 00:18:55 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:55.062] [tisoc] [warning] [logger.cpp:22] [audio_worker.cpp:321] Attempting to initialize a decoder without initial data! Feb 12 00:18:59 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:59.179] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:0 Feb 12 00:18:59 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:18:59] [info] asio async_shutdown error: asio.misc:2 (End of file) Feb 12 00:19:00 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:19:00.585] [tisoc] [warning] [PlaybackControllerImpl.cpp:472] Illegal state:1 Feb 12 00:19:03 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:19:03.587] [tisoc] [warning] [logger.cpp:22] [audio_worker.cpp:321] Attempting to initialize a decoder without initial data! Feb 12 00:20:18 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:20:18] [info] asio async_shutdown error: asio.misc:2 (End of file) Feb 12 00:20:59 moode tidal_connect_application[353]: [2021-02-12 00:20:59] [info] asio async_shutdown error: asio.misc:2 (End of file) Mój dac jest na liście ("Khadas Tone Control USB Audio: - (hw:2,0)": nazwa skopiowana z pliku wygenerowanego wg instrukcji: [Unit] Description=RasPi Streamer Tidal Connect Service [Service] Restart=on-failure ExecStart=/usr/ifi/ifi-tidal-release/bin/tidal_connect_application \ --tc-certificate-path "/usr/ifi/ifi-tidal-release/id_certificate/IfiAudio_ZenStream.dat" \ -f "HiTide RasPi Streamer" \ --codec-mpegh true \ --codec-mqa false \ --model-name "HiTide RasPi Streamer" \ --disable-app-security false \ --disable-web-security false \ --enable-mqa-passthrough false \ --log-level 3 \ --playback-device "Khadas Tone Control USB Audio: - (hw:2,0)"\ --enable-websocket-log "0" User=root Group=root RestartSec=1 KillMode=control-group [Install] WantedBy=multi-user.target Nazwa skopiowana z pliku wygenerowanego wg instrukcji: device#0=bcm2835 HDMI 1: - (hw:0,0) device#1=bcm2835 Headphones: - (hw:1,0) device#2=Khadas Tone Control: USB Audio (hw:2,0) device#3=sysdefault device#4=btaplay_dmix device#5=plug_btaplay_dmix device#6=alsaequal device#7=plug_alsaequal device#8=camilladsp device#9=crossfeed device#10=plug_bs2b device#11=eqfa12p device#12=plug_eqfa12p device#13=invpolarity device#14=default device#15=dmix Number of devices = 16 Ale potem są jak widać błędy w statusie, ale niestety jestem laikiem w tej kwestii. A w głośnikach cisza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacool Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Ja tu tez robilem "na czuja", a czy sam moode dziala? Odtwarza dzwiek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts