TomekN Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 Kto za jakiś w miarę niedrogi extender optyczny HDMI 2.0a (4k@60)? Lub jakiekolwiek inne urządzenie, które zapewni separację elektryczną urządzeń po obu stronach kabla HDMI? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 29 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 Ewentualnie czy znacie jakieś kable HDMI wyłącznie optyczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszWawa Napisano 30 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 Nie ma czegoś takiego jak HDMI optyczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekk55 Napisano 30 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 (edytowany) Oczywiście że są, ale nie są to kable w 100% optyczne jak tak by chciał tego autor, co nie zmienia faktu że optyczne są i TYLKO takie nadają się do przesyłania na dłuższe odległości w pełni 4K z HDR i 60hz. ewentualnie konwertery które są drogie i problematyczne bo wymagają osobnego zasilania. Edytowano 30 stycznia 2021 przez tadekk55 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 30 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 Nie chodzi mi o przesyłanie na dłuższe odległości, tylko izolację amplitunera od uziemienia anteny, na które nie mam wpływu, a które przedostaje mi się przez kabel HDMI i ma inny potencjał niż uziemienie sprzetu u mnie w mieszkaniu. Praktycznie wszystkie kable "optyczne" jakie znalazłem, to są tzw. Hybrid aka AOC. Czyli mają przewodniki zarówno światłowodowe jak i elektryczne i to mi nie zadziała. Najtańsze co dotychczas znalazłem to coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/4000748357182.html ale 200 EUR to wciąż trochę dużo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadekk55 Napisano 30 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 (edytowany) Przecież Ci piszę że nie ma taniego rozwiązania, naziemna Ci tak sieje czy sat? Jako objaw masz problemy z subem? Edytowano 30 stycznia 2021 przez tadekk55 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 30 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 Sat z multiswitcha. Objaw typowy - buczenie. Nie chce robić ground liftingu na urządzeniach w klasie ochronności I. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 30 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 Myślę że tylko w sub wystarczyło by podłączyć kablem bez uziemienia, wiele sub nie ma fabrycznie żadnego uziemienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszWawa Napisano 30 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 8 godzin temu, tadekk55 napisał: Oczywiście że są, ale nie są to kable w 100% optyczne jak tak by chciał tego autor, co nie zmienia faktu że optyczne są i TYLKO takie nadają się do przesyłania na dłuższe odległości w pełni 4K z HDR i 60hz. ewentualnie konwertery które są drogie i problematyczne bo wymagają osobnego zasilania. W domowym zastosowaniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 30 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 (edytowany) Aktualnie zapomnij o poprawnym obrazie przy kablu długości 20m na miedzi na którym osiągniesz wspomniane wyżej parametry obrazu i jego przepustowość, dlatego na rynku są już kable w pół optyczne. Także tak jeśli ktoś wymaga od kabla dużo i na odległość od 10m najlepszy jest fiber. Odsyłam do google "hdmi fiber". Edytowano 30 stycznia 2021 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 31 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 5 godzin temu, Jasiek88 napisał: Myślę że tylko w sub wystarczyło by podłączyć kablem bez uziemienia, wiele sub nie ma fabrycznie żadnego uziemienia. Ale mam jeszcze dwie końcówki mocy, a one mają metalowe obudowy i są w klasie I. 2 godziny temu, Jasiek88 napisał: Aktualnie zapomnij o poprawnym obrazie przy kablu długości 20m na miedzi na którym osiągniesz wspomniane wyżej parametry obrazu i jego przepustowość, dlatego na rynku są już kable w pół optyczne. Także tak jeśli ktoś wymaga od kabla dużo i na odległość od 10m najlepszy jest fiber. Odsyłam do google "hdmi fiber". Potrzebuje tylko 1m, ale bez przewodników elektrycznych. Co polecasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 31 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 (edytowany) Czyli nie tylko na subwooferze masz buczenie? czy w ogóle nie chodzi tu o sub tylko głośniki napędzane końcówkami? Tak jak pisałem nie znam taniego, tańszego rozwiązania niż tego co sam linkowaleś czyli konwertery. Edytowano 31 stycznia 2021 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 31 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 1 godzinę temu, Jasiek88 napisał: Czyli nie tylko na subwooferze masz buczenie? czy w ogóle nie chodzi tu o sub tylko głośniki napędzane końcówkami? Buczenie ogólnie generuje Denon, objawia się ono we wszystkich głośnikach - zarówno tych podłączonych przez pre-outy jak i tych podłączonych do wewnętrznych wzmacniaczy. Myślę że Denon dostaje inny potencjał od tych zewnętrznych końcówek przez kable low level. No nic, chyba czeka mnie wyskoczenie z tych 200 Eur ;/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 31 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 Zacznij od tego https://www.google.com/search?q=izolator+galwaniczny&rlz=1C1GCEB_enPL835PL835&oq=izolator+gal&aqs=chrome.0.0l3j69i57j0l4.6824j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8&safe=active&ssui=on Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 31 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 Nie ma co zaczynać nie istnieje taki izolator pod SAT. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 31 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 Dlaczego ? Poważnie pytam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 31 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 (edytowany) Bo przy instancji sat oba przewody przewodzą zasilaniem i gdy użyjesz izolacji po prostu tor zostaje przerwany. Edytowano 31 stycznia 2021 przez Jasiek88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 31 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 Dokładnie. Kupiłem to tydzień temu i nie działało. Dopiero potem doczytałem, że multiswitch potrzebuje zasilanie DC przez koncentryka, a taki izolator tego zasilania nie przenosi rzecz jasna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 31 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 Tak jeszcze zapytam z ciekawości ta sieć to osiedlowa prawda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 31 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 Tak. To znaczy blokowa, ale w dużym bloku. Multiswitchy jest tak ponad ~30 myślę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 1 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 Dobra, cudów nie wymyślę. Zamówiłem taki extender po światłowodzie, tyle że z Niemiec bo nie mam cierpliwości do Aliexpress Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 10 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 Update jest taki, że problem rozwiązałem tym co planowałem. Extender po krótkim światłowodzie robi robotę. I o dziwo przechodzi HDMI 2.0a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 10 lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 Jakie koncowki i czym podlaczone? Ja zalozylem taki dynks od neutrika RCA -> XLR (niżej) i bardzo zmniejszyło to buczenie. Ale to buczało tylko na koncówkach i przy ustawieniu bardzo wysokiego poziomu wzmocnienia na nich. Shield tv/Chromecast 3 -> Denon x3500h -> 2x Neutrik NA2M D2B TX -> Crown XLS 2500 stereo -> 2x Tannoy 6F XT 1x Neutrik NA2M D2B TX -> Crown XLS 1500 bridge -> Tannoy XT C 2x Kef E301 2x JBL Control 1 (atmos) Dali e12f Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 10 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 41 minut temu, Tenfilip napisał: Jakie koncowki i czym podlaczone? Metrowym kabelkiem multi-mode duplex z końcówkami LC/LC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 10 lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 34 minuty temu, TomekN napisał: Metrowym kabelkiem multi-mode duplex z końcówkami LC/LC. O to też mialem zapytac, ale chodzilo mi o koncowki mocy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts