Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Oczywiście że są, ale nie są to kable w 100% optyczne jak tak by chciał tego autor, co nie zmienia faktu że optyczne są i TYLKO takie nadają się do przesyłania na dłuższe odległości w pełni 4K z HDR i 60hz. ewentualnie konwertery które są drogie i problematyczne bo wymagają osobnego zasilania.

Edytowano przez tadekk55
Napisano

Nie chodzi mi o przesyłanie na dłuższe odległości, tylko izolację amplitunera od uziemienia anteny, na które nie mam wpływu, a które przedostaje mi się przez kabel HDMI i ma inny potencjał niż uziemienie sprzetu u mnie w mieszkaniu.

Praktycznie wszystkie kable "optyczne" jakie znalazłem, to są tzw. Hybrid aka AOC. Czyli mają przewodniki zarówno światłowodowe jak i elektryczne i to mi nie zadziała.

Najtańsze co dotychczas znalazłem to coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/4000748357182.html ale 200 EUR to wciąż trochę dużo.

Napisano
8 godzin temu, tadekk55 napisał:

Oczywiście że są, ale nie są to kable w 100% optyczne jak tak by chciał tego autor, co nie zmienia faktu że optyczne są i TYLKO takie nadają się do przesyłania na dłuższe odległości w pełni 4K z HDR i 60hz. ewentualnie konwertery które są drogie i problematyczne bo wymagają osobnego zasilania.

W domowym zastosowaniu?

Napisano (edytowany)

Aktualnie zapomnij o poprawnym obrazie przy kablu długości 20m na miedzi na którym osiągniesz wspomniane wyżej parametry obrazu i jego przepustowość, dlatego na rynku są już kable w pół optyczne. Także tak jeśli ktoś wymaga od kabla dużo i na odległość od 10m najlepszy jest fiber.

Odsyłam do google "hdmi fiber".

Edytowano przez Jasiek88
Napisano
5 godzin temu, Jasiek88 napisał:

Myślę że tylko w sub wystarczyło by podłączyć kablem bez uziemienia, wiele sub nie ma fabrycznie żadnego uziemienia.

Ale mam jeszcze dwie końcówki mocy, a one mają metalowe obudowy i są w klasie I.

2 godziny temu, Jasiek88 napisał:

Aktualnie zapomnij o poprawnym obrazie przy kablu długości 20m na miedzi na którym osiągniesz wspomniane wyżej parametry obrazu i jego przepustowość, dlatego na rynku są już kable w pół optyczne. Także tak jeśli ktoś wymaga od kabla dużo i na odległość od 10m najlepszy jest fiber.

Odsyłam do google "hdmi fiber".

Potrzebuje tylko 1m, ale bez przewodników elektrycznych. Co polecasz?

Napisano (edytowany)

Czyli nie tylko na subwooferze masz buczenie? czy w ogóle nie chodzi tu o sub tylko głośniki napędzane końcówkami?

Tak jak pisałem nie znam taniego, tańszego rozwiązania niż tego co sam linkowaleś czyli konwertery. 

Edytowano przez Jasiek88
Napisano
1 godzinę temu, Jasiek88 napisał:

Czyli nie tylko na subwooferze masz buczenie? czy w ogóle nie chodzi tu o sub tylko głośniki napędzane końcówkami?

Buczenie ogólnie generuje Denon, objawia się ono we wszystkich głośnikach - zarówno tych podłączonych przez pre-outy jak i tych podłączonych do wewnętrznych wzmacniaczy. Myślę że Denon dostaje inny potencjał od tych zewnętrznych końcówek przez kable low level.

No nic, chyba czeka mnie wyskoczenie z tych 200 Eur ;/

• 2 weeks later...
Napisano

Jakie koncowki i czym podlaczone? Ja zalozylem taki dynks od neutrika RCA -> XLR (niżej) i bardzo zmniejszyło to buczenie. Ale to buczało tylko na koncówkach i przy ustawieniu bardzo wysokiego poziomu wzmocnienia na nich.

Shield tv/Chromecast 3 -> Denon x3500h ->
                                                                        2x Neutrik NA2M D2B TX -> Crown XLS 2500 stereo -> 2x Tannoy 6F XT
                                                                        1x Neutrik NA2M D2B TX -> Crown XLS 1500 bridge -> Tannoy XT C
                                                                        2x Kef E301
                                                                        2x JBL Control 1 (atmos)
                                                                        Dali e12f