Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

mam taki problem ze zbyt mocno dokreconym kablem glosnikowym, chociaz wydawalo mi sie, ze wcale go tak mocno nie dokrecalem ;)

Pytanie tylko czym to teraz odkrecic? Jakis klucz do tego by pasowal? 

nakr.jpg.23f8588bc7c814c39b1563383da9b73a.jpg

Napisano (edytowany)
18 minut temu, Q21 napisał:

Niczym nie piskaj, bo może być gorzej.

image.png.476e8d8eaccd2e4b6cd2dc2d1d9f2475.png

W czym niby, tego rodzaju preparat zaproponowany przeze mnie, Twoim zdaniem zaszkodzi?

Edytowano przez HQ150
Napisano
1 minutę temu, HQ150 napisał:

image.png.476e8d8eaccd2e4b6cd2dc2d1d9f2475.png

W czym niby, tego rodzaju preparat zaproponowany przeze mnie, Twoim zdaniem zaszkodzi?

Tego się obawiałem, że ktoś zaproponuje Contact :(. Polecam samemu spróbować, także w przypadku potencometrów jeśli chcemy szybko go zepsuć. Conact w tym konkretnym przypadku kompletnie nic by nie pomógł. Obawiałem się, że ktoś jeszcze zaproponuje WD 40. 

Napisano

Powiem co ja bym zrobił. Ale jak nie masz wyczucia w rękach to od razu mówię , że nie polecam. Wziąłbym szmatkę owinął nią terminal , potem kombinerki i z wyczuciem odkręcamy. Jest to ekstremalne ale powinno dać radę. 

Napisano
6 minut temu, Q21 napisał:

Tego się obawiałem, że ktoś zaproponuje Contact :(. Polecam samemu spróbować, także w przypadku potencometrów jeśli chcemy szybko go zepsuć. Conact w tym konkretnym przypadku kompletnie nic by nie pomógł. Obawiałem się, że ktoś jeszcze zaproponuje WD 40. 

Co konkretnie się zepsuje w tym gwincie jeśli go potraktujemy contact-sprayem? Bo to, że zwilżony gwint będzie łatwiej odkręcić to jest jasne.

Napisano

@HQ150 jasne , że akurat w przypadku terminali głośnikowych nic się nie stanie. Ale wg. mnie też nie pomoże  , tu nic się nie zapiekło , po prostu albo kabel zaklinował gwint , albo zbyt mocno jest dokręcone i trzeba użyć większej siły / coś jak z nakrętką słoika/ . Fakt , że pryskanie tym specyfikiem na np. brudne styki czy potencjometry przynosi więcej szkody niż pożytku.

Napisano
26 minut temu, HQ150 napisał:

Co konkretnie się zepsuje w tym gwincie jeśli go potraktujemy contact-sprayem? Bo to, że zwilżony gwint będzie łatwiej odkręcić to jest jasne.

Z gwintem nic ale ja nigdy nie ryzykuję jeśli coś może dostać się do środka. Nawet sprężone powietrze niekiedy może zaszkodzić. Klient kiedyś chciał wyczyścić wnętrze wzmacniacza i pytał się czy może użyć sprężonego powietrza, moja odpowiedź brzmiała jasno, że nie ale klient zrobił co chciał i wzmacniacz trafił do serwisu, bo nie chciał się uruchomić. Nie jestem zwolennikiem stosowania takich specyfików, tym bardziej jako można łatwo sobie poradzić z problemem w inny sposób. 

Napisano
10 godzin temu, tomek4446 napisał:

Ale wg. mnie też nie pomoże  , tu nic się nie zapiekło

Wg. mnie pomoże. Zawsze to tarcie się zmniejszy i siła potrzebna do odkręcenia będzie trochę mniejsza.

9 godzin temu, Q21 napisał:

Klient kiedyś chciał wyczyścić wnętrze wzmacniacza i pytał się czy może użyć sprężonego powietrza, moja odpowiedź brzmiała jasno, że nie ale klient zrobił co chciał i wzmacniacz trafił do serwisu, bo nie chciał się uruchomić.

Ja tam już wyczyściłem sprężonym powietrzem bardzo dużo elektroniki i jak na razie żadna z nich nie padła. Tylko trzeba oczywiście użyć takiego ciśnienia, które nie odrywa elementów od płytki, nie wyciąga taśma z wtyczek i najważniejsza sprawa w tym wypadku, odpiąć przed czyszczeniem od płyty wtyczki wszystkich wentylatorów.

Czyszczenie z kurzu powinno się co jakiś robić jeśli chcemy żeby nam sprzęt bezawaryjnie długie lata pracował.

Napisano

przy sprężonym powietrzu z puszki, potrafi się specyfik skroplić. Można zachlapać elektronikę i jest problem.

Można jeszcze okleić taśmą izolacyjną terminal żeby lepiej uchwycić gałkę i spróbować odkręcać

Napisano

Na szczescie udalo sie rozwiazac problem poprzez wyjecie tej zaslepki bananowej - mocno byla osadzona, ale jakos udalo sie ja zlapac obustronnie ostrzami nozyczek i wyciagnac.

Potem juz latwo bylo przekrecic zacisk. 

Chociaz tutaj podali jeszcze inny sposob: