Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Analizując możliwe warianty zakupu głośników do KD napotkałem na takie oznaczenie impedancji głośników, czyli w opisie podana jest impedancja 4-8 ohm. Co to tak na prawdę znaczy? Wiem, że jeżeli wzmacniacz ma podaną dopuszczalną impedancję, to nie można do niego podłączyć głośników o mniejszej impedancji. Zatem czy takie kolumny mogę podłączyć do urządzenia, które wymaga, alby głośniki miały 6-16 ohm? Nie znalazłem żadnego sensownego wytłumaczenia.

Napisano

Kolumny 4-8 ohm są kolumnami 4 ohm. Dla wzmacniacza liczy się obciążenie na niskich częstotliwościach. To w tym paśmie jest największa obciążalność mocowa i najniższe wartości impedancji. W przypadku wzmacniaczy tranzystorowych można być niedopasowanie imp. Pomijam wzmacniacze germanowy. W lampie bywa różnie. Na pewno niedopasowanie impedancji zmieni charakter brzmienia, czasami może być szybsze zużycie lamp końcowych choć to trochę jest mit. Aha i niekoniecznie jest tak, iż niższa impedancja od nominalnej jest lepsza dla lampy. Dużo zależy od konstrukcji konkretnego modelu.

Napisano
9 godzin temu, Iron napisał:

W jaki sposób? Pytam się z czystej ciekawości

Podpinam się do pytania

Zakres 4-8 który jest często w niemieckich kolumnach oznacza że pracują w takim zakresie. Impedancja zmienia się w zależności od częstotliwości.  Dla nas oznacza to że są 4 omowe.

Napisano
9 godzin temu, Iron napisał:

W jaki sposób? Pytam się z czystej ciekawości

A no tak to się dzieje w przypadku wzmacniacza lampowego z transformatorem wyjściowym, iż trafo jest obliczane jak i sprzężenie zwrotne jest obliczane pod konkretną impedancję obciążenia. Niedopasowanie impedancji będzie miało wpływ na pasmo przenoszenia wzmacniacza (osłabianie pewnego pasma). Na necie jest sporo artykułów w tym temacie. W praktyce często kolumny 8ohm wpina się w wyjścia 4ohm i odwrotnie i doskonale słychać zmianę w brzmieniu. 

Napisano

To ciekawe. Nie to że ci nie wierze. Ale kiedyś pewien dystrybutor chińskich wzmacniaczy na sąsiednim forum po zapytaniu użytkownik gdzie ma podłączyć kolumny pod 8 czy 4 omy odpowiedź była obojętne.