Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Zastanawiam się nad zakupem wzmacniacza Lyngdorf TDAI-1120 i głośników Fyne F501  - pokój ma 25m2, ale sprzęt musi być ustawiony na końcu dłuższej ściany, jeden głośnik niestety w rogu pokoju. Stąd pomysł na Lyngdorfa i jego RoomPerfect. Czy ktoś miał możliwość przetestowania na żywo takiego zestawu (niewiele firm ma w ofercie i Lyngdorfa, i Fyne)? Co myślicie o takim połączeniu?

Napisano

Cześć,
Mamy w ofercie F501 ale niestety nie mamy Lyngdorfa w związku z czym ciężko jest powiedzieć jakiego brzmienia możesz oczekiwać. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Rozumiem, że F501 już posiadasz i szukasz do nich wzmacniacza? Jaki zakładasz budżet oraz jakiego brzmienia szukasz? Na pewno znajdzie się kilka ciekawych rozwiązań. 

Napisano

Cześć, Mamy jedno i drugie na stanie.

Ten wzmacniacz to rewelacja! Jest mało popularny bo mało sklepów go ma. Nie specjalnie tez pojawia się w każdych testach gazetowych.

Ale takiego połączenia warto odsłuchać.

Z jakiegoś powodu popatrzyłeś w tą stronę. Na pewno nie rezygnuj z tego typu do póki tego nie odsłuchasz.

Podjedź do nas albo napisz to wyślemy ci sprzęt na testy domowe.

Piotr

• 1 year later...
Napisano
Dnia 21.02.2021 o 00:17, PMB napisał:

Zastanawiam się nad zakupem wzmacniacza Lyngdorf TDAI-1120 i głośników Fyne F501  - pokój ma 25m2, ale sprzęt musi być ustawiony na końcu dłuższej ściany, jeden głośnik niestety w rogu pokoju. Stąd pomysł na Lyngdorfa i jego RoomPerfect. Czy ktoś miał możliwość przetestowania na żywo takiego zestawu (niewiele firm ma w ofercie i Lyngdorfa, i Fyne)? Co myślicie o takim połączeniu?

Wiem, że odkopuję temat, ale stoję przed podobnym wyborem, więc bez sensu zakładać nowy. Udało się odsłuchać tego połączenia? W zeszłym tygodniu zawitały u mnie tytułowe Fyne F501. Zestawiłem to z Arcamami A22 i A32 + CD Arcam Alpha 8se. A22 z racji trochę chłodniejszego brzmienia zagrał lepiej. Niestety moje pomieszczenie jest mocno niefortunne pod względem basu, którego f501-ki mają dosyć sporo i jest to specyficzny bas, jakby z subwoofera(porównywałem u siebie z DALI 450 i 850) i bas ten momentami nieprzyjemnie rezonuje i zlewa się w kluchę. Pomieszczenie ma 35m2, ale kolumny ustawione są  dość wąsko - około 2m od siebie, pół metra od ściany i grają na 'krótszą' ścianę (szerokość pomieszczenia 4.5m). Czy tytułowy lyngdorf to dobra para do Fyne'ów? Czy room Perfect jest w stanie faktycznie 'ogarnąć' rezonujący dół w pomieszczeniu? Inne rozwiązanie o którym myślałem to np CXA61/81, ale tracę tutaj kalibrację.

Napisano

Tak ta kalibracja ogarnie ci dół pasma.

Ale 35m i rezonuje ci bas z F501? Powiem Ci e ja bym tu smiało szedl w F502ki.

To tam masz bardzo skopaną akustyke. Albo jednak to nie kolumny dla Ciebie.

CXA81 pasuje do tych kolumn także. Wypozycz oba i sprawdzisz. Jesli oba nadal będą tak grały z fyne to akustyka pomieszczenia do walki albo jednak inne kolumny

Piotr

Napisano

Lyngdorf bez problemu ogarnie Ci bas i wszelkie dudnienia. M.in. po to powstal RoomPerfect w tym urzadzeniu.

Tez mialem problem z niskimi tonami i zdecydowalem sie na to urzadzenie i absolutnie narzekam. Wrecz dzis nie wyobrazam sobie sluchania bez RP. 

Napisano
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tak ta kalibracja ogarnie ci dół pasma.

Ale 35m i rezonuje ci bas z F501? Powiem Ci e ja bym tu smiało szedl w F502ki.

To tam masz bardzo skopaną akustyke. Albo jednak to nie kolumny dla Ciebie.

CXA81 pasuje do tych kolumn także. Wypozycz oba i sprawdzisz. Jesli oba nadal będą tak grały z fyne to akustyka pomieszczenia do walki albo jednak inne kolumny

Piotr

W Dali 450 i 850 mimo zupełnie innego charakteru dołu rezonują te same częstotliwości(mniej, bo te kolumny mają go ilościowo mniej), więc raczej kwestia pomieszczenia. Te 35m2 powstało z połączenia dwóch pokojów, więc można powiedzieć, że to pokój 18m2, otwarty z jednej strony.

Napisano
20 godzin temu, zolt napisał:

Tez mialem problem z niskimi tonami i zdecydowalem sie na to urzadzenie i absolutnie narzekam. Wrecz dzis nie wyobrazam sobie sluchania bez RP. 

Źle wyszło :P

Brakło NIE  przed narzekam :D:D

20 godzin temu, McKarmi napisał:

W Dali 450 i 850 mimo zupełnie innego charakteru dołu rezonują te same częstotliwości(mniej, bo te kolumny mają go ilościowo mniej), więc raczej kwestia pomieszczenia. Te 35m2 powstało z połączenia dwóch pokojów, więc można powiedzieć, że to pokój 18m2, otwarty z jednej strony.

No to tak. To kwestia akustyki. W takim razie. To jest szansa że kalibracja nieco złagodzi to pasmo.

No teraz to jest 35 jednak :)

No to Lyngdorf albo Arcam SA30 z Diraciem.

Piotr