Skocz do zawartości

Dali Mentor Menuet - Kraftest

Kraft

Recommended Posts

6 godzin temu, maciek72 napisał:

Czyli obojętnie , które wybiorę ?

Super :)

Za często zmieniam ,,zabawki,, , aby PLN tak wydawać 

Dziękuję 👍 

Na olx masz 2 pary menuetow SE w całkiem fajnej cenie. Ja niestety nie słuchałem tej wersji ale z opinii innych użytkowników wynika, że różnica w dźwięku jest kosmetyczna. Ale chyba za sam ładny fornir warto wyszperać te 3900. A zakładając, że cena jest do negocjacji... 😉

https://www.olx.pl/d/oferta/dali-menuet-se-kolumny-CID99-ID12SuM5.html

Edytowano przez KrólKiczu

2 minuty temu, misiekx napisał:

@KrólKiczuNaprawdę tylko fornir ? 

Z tego co pamiętam to coś tam chyba przy zwrotnicy majstrowali. Ale tak jak mówię, czytałem gdzie opis osoby, która porównywała obydwa modele i zmiany dźwiękowe były niewielkie. Ale biorąc pod uwagę fakt, że zwykłe menuety w salonach kosztują około 5k, ta cena 3900 z olx za model SE, wydaje się okazyjna. 

Edytowano przez KrólKiczu

Różnice brzmieniowe pomiędzy Mentor Menuet , a Menuet niewielkie. Menuet gra lekko pełniejszym brzmieniem. Miałem i odsłuchiwałem oba modele. Nie moje granie.  Menuet SE nie słuchałem. Chyba wyższa cena bierze się z bardziej dopracowanego forniru. 

Edytowano przez Rega

16 miesięcy. Moze i duzo , ale dobrze zapamiętałem to co mi się nie podobało w Menuet Mentor. Nie zostało poprawione na tyle aby stanowiło to znaczącą różnicę. Dlatego właśnie Menuety trafiły do mnie do powtórnego słuchania. @Kraft - znam Twoje zdanie o tych kolumienkach i nie mam zamiaru polemizować. Poza tym Ty znasz moje. Pozostańmy przy swoich opiniach.

Edytowano przez Rega

Nie dam za fornir miliona monet :)

Głośnik muszą być czarne :)

Można je okleić , przemalować . A , chyba nie o to chodzi 

Szukam przyjemnych maluchów , które można zamontować na ścianie zamiast moich Tannoy Hts 101xp

Ostatnio dużo żongluje odtwarzaczami , końcówki mocy Matrix mini i Amp. Częściej leci stereo. Szykuję się do odgruzowania pokoju 

@maciek72Nie chiałbym abyś mnie źle zrozumiał - nie uważam, że to złe kolumienki. Zwyczajnie, to co jednemu nie odpowiada, drugiemu może sprawiać przyjemność. Ja po prostu lubię inne brzmienie. Już długo przed Kraft testem, zanim jeszcze ktokolwiek na forum ich słuchał, miałem je już od dawna, pisaliśmy o tym z  @KrólKiczu. Może to potwierdzić. Sam miał wtedy Mentory (bez Menuet) i prosił o porównanie brzmienia.

Edytowano przez Rega

45 minut temu, Rega napisał:

@maciek72Nie chiałbym abyś mnie źle zrozumiał - nie uważam, że to złe kolumienki. Zwyczajnie, to co jednemu nie odpowiada, drugiemu może sprawiać przyjemność. Ja po prostu lubię inne brzmienie. Już długo przed Kraft testem, zanim jeszcze ktokolwiek na forum ich słuchał, miałem je już od dawna, pisaliśmy o tym z  @KrólKiczu. Może to potwierdzić. Sam miał wtedy Mentory (bez Menuet) i prosił o porównanie brzmienia.

Potwierdzam 🙂

3 minuty temu, Dedal napisał:

Poważnie?😉 

Chcesz Menuety powiesić , i zabrać im miejsce by się mogly odwdzieczyc przyzwoitym brzmieniem.🤔

Marek, te menuety chyba nawet mają przewidziane jakieś "dziurki" na wieszaki na tylnej ściance więc dźwięk dźwiękiem ale producent przewiduje ich montaż na ścianie 😉

Aż , tak wpłynie to na jakość dźwięku ?

Sądziłem , że ich naturalnym środowiskiem jest ściana 

Uchwyt będzie zamontowany na płycie 18mm ( po 3-4 cm mniejsza od obudowy Menuet) na tej płycie będzie przyklejony filc 4-6mm 

Moje uchwyty z Tannoy pasują idealnie pod ten rozstaw w Dali :)

Druga sprawa , to będzie chyba chwilowe ich miejsce . W planach jest przeprowadzka , wyprowadzka 

47 minut temu, KrólKiczu napisał:

Marek, te menuety chyba nawet mają przewidziane jakieś "dziurki" na wieszaki na tylnej ściance więc dźwięk dźwiękiem ale producent przewiduje ich montaż na ścianie 😉

I co z tego ?

Próbowałeś wysuwać kolumny by sprawdzić co się dzieje z dźwiękiem?

Tak jak każda kolumna lubi mieć przestrzeń wokół siebie, to malutka kolumienka więc nie tak dużo jak większe podstawkowce, trzymał bym się tych min. 20cm a odstawić na 1m nikt nie zabroni.

@Dedalustaw sobie kolumny kilka cm od ściany to to usłyszysz albo nie usłyszysz...

Edytowano przez rajdek