Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry Wszystkim i pozdrawiam w tych trudnych czasach.

To mój pierwszy post, choć poczytałem Was już sporo. Widzę, że temat jest bardzo bogaty i skomplikowany bo bardzo indywidualny.

Posiadam amplituner HK AVR 270 i zestaw kolumn Jamo S626 i budżetowy sub Yamaha YST-SW012 i kiepskie przewody właściwej średnicy

Jeśli chodzi o kino domowe jest ok. Chciałbym jednak więcej szczegółów w muzyce bo te głośniki wydają mi się do niej zbyt ubogie. 

Chcioałbym lepiej wypełnić przestrzeń , więcej szczegółów i poczuć dużą różnicę w stosunku do obecnego Jamo 

Modernizację chcę zacząć od kolumn podłogowych. Choć tak naprawdę już zacząłem ... od :

- zdjąłem maskownice - woowww :))))

- zakupiłem przewody ( będzie próba biwiringu )  Melodika BWC2250 2x2,5mm2 na górę i tej samej średnicy Melodika MDC2250 z serii Purple Rain ( jeszcze nie zamontowane )

Niestety, nie mam zbyt dobrego ucha, więc chciałbym sprzęt który da mi dużą różnicę wrażeń w odsłuchu muzyki bo nie chcę wydać pieniędzy po nic .

Słucham muzyki różnej pop/rock ale lubię posłuchać jazzu i chodzi mi o wydobycie szczegółów .

Salon ok. 25m + kuchnia malutka po lewej od słuchacza . Ustawienie niezbyt szczęśliwe bo blisko prawego rogu . Odległość słuchacza ok. 4 m od sprzętu

Budżet : ok. 3500 zł . Mogą być używane choć preferuję nowe . 

Moje typy na tą chwilę :

Paradigm Monitor SE 6000F

Klipsch R-820F

Polk Audio RTiA7 ( choć niestety uciekają z budżetu )

Oczywiście planuję odsłuchać ale raczej w salonie .

Bardzo proszę o sugestie

PS - Rysunek pokoju "pożyczyłem" od kolegi @Franco78 bo mam identyczny tylko ciut mniejszy :)

stereo1.png.cce95d34f1b35026541af9918a21156a.png

Edytowano przez Tomasz H.
Napisano

Jeśli chodzi o kino to Klipsch jak najbardziej, ale do muzyki zdecydowanie szukałbym innych kolumn. Te kolumny grają ostrą górą i mocnym basem z wycofanym środkiem.

Seria RTiA7 jest już nieprodukowana, więc ciężko będzie o nowe egzemplarze. Z polka warto zwrócić uwagę na serię Signature (S55E lub S60E). Mamy jeszcze Heco Aurora 700 lub 1000, jeśli poszukujesz jaśniejszego i bardziej szczegółowego brzmienia to popatrzyłbym na Monitor Audio (seria bronze, choć dużo lepsza jest silver) lub Focal np.: Chora 826.

Zapraszamy na odsłuchy! ;) 

Napisano (edytowany)

Wielkie dzięki . Te Jamo radzą sobie z kinem nieźle dlatego kieruję poszukiwania nowych frontów pod kątem muzyki, zakładam, że dobre fronty wspomagane surroundami jamo poradzą sobie .

Nie wykluczam używanego sprzętu ( miewacie coś z rozliczenia z Klientem lub po ekspozycji czy odsłuchach ? ) Przejrzę polecane przez Ciebie propozycje - która z nich zrobi największe wrażenie na kimś kto się nie zna ;) ?

Pominąłeś zupełnie Paradigmy - dlaczego ?

Przejrzałem Twoje sugestie Focal poza zasięgiem. MA Silver też .

Bronze 6 do przyjęcia , dobre opinie miewają Aurory 700 . 

Polk S60E na żyletkach z dobrą ceną bym wycisnął

To będzie duży przeskok dla mnie po tym Jamo ? Co z powyższych zatem nr 1 pod HK 270 ?...?

PS - 

Hoho ! Czytam o Audiosymptom i8 i widzę, że to świetny sprzęt w zaskakującej cenie ! Co o tym sądzicie ?

Napisano (edytowany)

Wielkie dzięki Rafał za podpowiedź . Trochę mi za daleko do tej Wwy na osobisty. Skłaniam się na region Śląsk , Małopolska, Łódzkie .

Te Polki może bym wytrzymał nowe. Tylko chcę wybrać optymalnie bo to na lata . Na giełdzie aktualnie mam :

Paradigm Monitor SE 6000F - ktoś coś ??

Dali Zensor 7 - używane

Polk Audio Signature S60E

Heco Aurora 700/1000

Monitor Audio Bronze 6 - ponoć fajne do muzy

Audiosymptom i8 - ponoć niezbyt do spokojnej muzy i dość duże 

Chcę mieć szczękę na podłodze po muzyce i po moich Jamo S626

Skomentujecie ?

Napisano

Używek nie chciałbym kupić wysyłkowo. Wolałbym obejrzeć , sprawdzić. Mówisz, że te Polki by mi podeszły ? Może się szarpnę na nowe . Muszę powęszyć gdzie ich posłuchać .

Ciekawe, że bardzo często są komentarze że Denon gra dobrze z tym, Yamaha z tamtym a Onkyo jeszcze z tamtym. Bardzo mało jset info o takim połączeniu z Harmanem ? jest niepopularny, gorszy ?

Napisano
4 godziny temu, Tomasz H. napisał:

Wielkie dzięki . Te Jamo radzą sobie z kinem nieźle dlatego kieruję poszukiwania nowych frontów pod kątem muzyki, zakładam, że dobre fronty wspomagane surroundami jamo poradzą sobie .

Nie wykluczam używanego sprzętu ( miewacie coś z rozliczenia z Klientem lub po ekspozycji czy odsłuchach ? ) Przejrzę polecane przez Ciebie propozycje - która z nich zrobi największe wrażenie na kimś kto się nie zna ;) ?

Pominąłeś zupełnie Paradigmy - dlaczego ?

Przejrzałem Twoje sugestie Focal poza zasięgiem. MA Silver też .

Bronze 6 do przyjęcia , dobre opinie miewają Aurory 700 . 

Polk S60E na żyletkach z dobrą ceną bym wycisnął

To będzie duży przeskok dla mnie po tym Jamo ? Co z powyższych zatem nr 1 pod HK 270 ?...?

PS - 

Hoho ! Czytam o Audiosymptom i8 i widzę, że to świetny sprzęt w zaskakującej cenie ! Co o tym sądzicie ?

Słuchałem Audiosymtom i8 w wersji Carbon z dobrym all on ine  Cyrrusa i grały obłędnie jak na koszt 2800zł.

Napisano
5 godzin temu, lysyrafal napisał:

Czy Harman jest gorszy tego nie wiem, ale jest na pewno mniej dostępny. A czy z innymi w/w kolumnami są dostępne jakieś opinie?

Czytałem test mojego HK na audio.com.pl i jest naprawdę niezły, hmmm... Oczywiście opinii mnóstwo i jak zwykle różne :) Staram się filtrować i wyczuć tutejszych speców ;) 

Chociaż przyznam, że dziś zmieniłem kable, spróbowałem bi-wiringu, skonfigurowałem od nowa EQ mikrofonem Harmanowym i ... jestem zachwycony swoim sprzętem w stereo :))) Aż się boję jak może wyglądać to na lepszych frontach !

5 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Słuchałem Audiosymtom i8 w wersji Carbon z dobrym all on ine  Cyrrusa i grały obłędnie jak na koszt 2800zł.

Nie pierwszy raz to słyszę . Myślisz, że jak na moje niewysokie wymagania zaskoczy mnie mocno muzyką na moim HK AVR 270 w porównaniu z Jamo S626 ? 

Napisano (edytowany)
12 minut temu, Tomasz H. napisał:

Nie pierwszy raz to słyszę . Myślisz, że jak na moje niewysokie wymagania zaskoczy mnie mocno muzyką na moim HK AVR 270 w porównaniu z Jamo S626 ? 

Wiesz trudno mi odpowiedzieć ,bo nie słyszałem Jamo S626.Najlepszy sposób to odsłuch w salonie (teraz już dużo salonów ma je w swojej ofercie),lub zakup z możliwością zwrotu.Chyba można je oddać do 30 dni jeśli ci nie pasują.Chociaż zanim kupisz dobrze żebyś przesłuchał obie wersje.Mnie bardziej odpowiada wersja Carbon ,która gra bardziej audiofilsko.Wersja Cooper gra trochę w stylu Klipscha i ma jego kolor membran ,to gra bardziej skrajami pasma ale może się wydawać bardziej efektowna.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski
Napisano

Tak, odsłuch jest konieczny . Nawet jeśli nie będą mieli tych Jamo do porównania to coś tej klasy . Te Coppery nie pasują mi kolorystycznie ( choć wyglądają świetnie ) za to Carbony ( chyba chodzi Ci o Black ) już pasują bardzo . Jedyna wada - duże ( szerokie ) są cholery .

Napisano

Z samych kolumn:

Heco Aurroa 700

faktycznie Polk Rti A7 jeśli je znajdziesz jeszcze. Bedzie wkrótce nowa seria po nich

Magnat Signature 507

Jamo 606 czy 626 to bardzo słabe kolumny i tak wymiana na kolumny z tych o których tu mówimy dadza mocną poprawę. W każdym aspekcie.

Piotr

Napisano
Dnia 22.04.2021 o 20:55, Tomasz H. napisał:

Czytałem test mojego HK na audio.com.pl i jest naprawdę niezły, hmmm... Oczywiście opinii mnóstwo i jak zwykle różne :) Staram się filtrować i wyczuć tutejszych speców ;)

W innym temacie widzę, że postawiłeś na Polk Audio tylko niższy model gratuluję wyboru.

Napisano

No to są ! Mam ! :)

Pierwsze wrażenie - wizualne , pasują . Drugie, dźwiękowe. Tak, spodziewałem się, że efekt nie będzie aż tak spektakularny jak w sali odsłuchowej, na wygrzanych kolumnach na Arcamie, i w dużo lepszej akustyce pokoju.

Ale ... i tak jestem zakochany ! W porównaniu do Jamo S626 to inna bajka . Przestrzeń, szczegóły, bassss, scena ... 

Jedynie co zauważyłem to to, że bas w wersji 2.1 jest wyraźnie lepszy niż w 2.0 . Ale ustawiałem sprzęt mikrofonem Hardana w wersji 5.1 więc chyba nie dziwne . Pobawię się jeszcze .

I jeszcze jedno . Próby tylko na yt normalnych nagrań a tych niby lossless... Inna pieśń . Na Jamo nie widziałem różnicy :/

I ostatnia uwaga żółtodzioba . Nic tak pięknie nie pokazuje szerokości sceny i pozornych źródeł dźwięku jak jazz .

Wygrzewam dalej ;) 

Przy okazji podziękowania dla częstochowskiej firmy Sound & Color która pozwoliła mi na odsłuchy. Z przyczyn które znamy oboje nie mogłem u nich kupić kolumn ale ... wszystko mamy dogadane co i dlaczego oraz podziękowania za odsłuch uzgodnione .

20210429_161825.jpg

20210429_213414.jpg

Napisano

No bo masz je bardzo słabo ustawione jednak.

Mieszka tam chyba jakaś kobieta tak?

:)

No i nie trudno było wybrać kolumny lepsze od Jamo. Ale słuchaj w domu i decyduj czy zostają.

Ciekawi mnie natomiast że brakuje Ci w nich basu. Bo na to wychodzi.

Napisano (edytowany)
20 godzin temu, Tomasz H. napisał:

Jedynie co zauważyłem to to, że bas w wersji 2.1 jest wyraźnie lepszy niż w 2.0 . Ale ustawiałem sprzęt mikrofonem Hardana w wersji 5.1 więc chyba nie dziwne . Pobawię się jeszcze .

Po prostu ten bas całkiem inaczej zabrzmi z samych kolumn (2.0) niż po dołożeniu subwoofera (2.1). Fajnie, że dostrzegasz smaczki w brzmieniu systemu w porównaniu do poprzednich kolumn.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
Dnia 30.04.2021 o 07:41, S4Home napisał:

No bo masz je bardzo słabo ustawione jednak.

Mieszka tam chyba jakaś kobieta tak?

:)

No i nie trudno było wybrać kolumny lepsze od Jamo. Ale słuchaj w domu i decyduj czy zostają.

Ciekawi mnie natomiast że brakuje Ci w nich basu. Bo na to wychodzi.

Oczywiście, że Żona też ma jakieś prawa ;) Ale bardziej wynika to z bardzo skromnego metrażu do pomieszczenia w nim jadalni .

Zdecydowanie zostają, wczoraj byli znajomi, jedna Pani która w ogóle nie zwraca uwagi na dźwięk, powiedziała, że zaczyna słyszeć i była zachwycona :) Jej mąż stwierdził, że to przez to, że jej kupił spray acustone 🤣

Nie, ten bas jest cudny, to były chyba pierwsze wrażenia które były efektem pamięci słuchania wygrzanych kolumn w salce odsłuchowej na lepszym wzmacniaczu. Jednak bas jest ok 

21 godzin temu, lysyrafal napisał:

Po prostu ten bas całkiem inaczej zabrzmi z samych kolumn (2.0) niż po dołożeniu subwoofera (2.1). Fajnie, że dostrzegasz smaczki w brzmieniu systemu w porównaniu do poprzednich kolumn.

Nie, jednak bas jest ok, to było jakieś słabe nagranie. Grzech mu cokolwiek zarzucać. 

Smaczki są takie, bo różnica w klasie kolumn jest wyraźna .