Krzysztof Krasnodębski Napisano 26 maja 2021 Napisano 26 maja 2021 Cześć i czołem, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość i pomoc w podjęciu decyzji :) Temat jest następujący: chciałbym zakupić jakiś zestaw stereo który będzie grał i buczał w cenie do 10k. Pomieszczenie: salon ok 35m Przeznaczenie: 50% Tidal, 35% Netflix, 15% PS5 - generalnie wcześniej myślałem o kupnie amplitunera i dodaniu do niego kolumn 2.0 - z myślą o późniejszej rozbudowie; ale w drodze czytania forum i przemyślanie sprawy odrzuciłem ten poysł na rzecz stereo. Co do gatunków muzycznych, to dość ciężko powiedzieć - wszystkiego po trochu: jazz, electro swing, pop-rock, muzyka klasyczna i czasami wszystko inne. W związku z tym (wydaje mi się, że) szukam czegoś przezroczystego... Jeśli chodzi o wzmacniacz to zależałoby mi na tym, żeby mieć wzmacniacz + dac + streamer w jednym - o ile to możliwe. W pierwszej kolejności myślałem o B&W 603 S2 + Yamaha WXA50 lub Powernode i2 - jednakże w Top HiFi odradzono mi ten zestaw, gdyż ponoć te wzmacniacze "nie napędzą tych kolumn" - nie jestem ekspertem, więc ciężko mi polemizować :) Wybrałem się zatem na odsłuch tego ,co mi tam zaproponowano, czyli B&W 603 S2 + Yamaha R-N803d, oraz B&W 603 S2 + Rotel A12 -> szczerze mówiąc bardziej przekonał mnie dźwięk z R-N803D. Byłem już praktycznie gotów kupić ten zestaw, ale znalazłem kilka postów, że raczej ta Yamaha nie współgra dobrze z tymi głośnikami... Trzeba dodać, że w moim życiu pojawi się wkrótce durgi potomek, co znaczy mniej więcej tyle, że w przez najbliższe 2-3 lata 80% czasu muzyka będzie grała raczej przy niższej głośnośności - myślę, że to ważny aspekt wyboru kolumn/wzmacniacza. Yamaha ma to pokrętło loudness, które jak rozumiem, może być w tych przypdkach użyteczne. Jednocześnie czeka mnie teraz przeprowadzka po za granice Polski co oznacza, że nie będę miał zbytnio czasu na więcej odsłuchów, a o wypożyczeniu sprzętu do domu też raczej nie myślę. Zresztą nie jestem wielkim fanem odsłuchów w salonach audio, gdyż pokój odsłuchowy jest zupełnie inny niż nasze mieszkania - a w moim przypadku wypożyczenie też ma mało sensu, gdyż meblowanie pomieszczenia i jako takie dostosowanie akustyki zajmie najpewniej kilkanaście miesięcy. I teraz do sedna - jak żyć? co kupić? Z kolumn biorę pod uwagę: - B&W 603 S2 - Klipsch RP-8000F - Focal chora 826 - KEF Q750 Idealnie gdyby kolumny były białe/jasno drewniane, ale nie jest to kluczowy aspekt :) Czytałem też trochę dobrych słów o Polskich producentach, ale nie mam tu żadnego pomysłu, co by miało sens. Jeśli chodzi o wzmacniacz, to nie mam preferencji - chciałbym żeby dobrze grał z wybranymi głośnikami i potencjalnie spełniał w/w funkcje tj. dac + streamer. Używanego sprzętu raczej na tą chwilę nie rozważam tak mocno (może wielki błąd?) gdyż nie mam zbytnio wiedzy/możliwości sprawdzenia, który sprzęt jest ok, a który nadaje się do generalnego remontu. Będę wdzięczny za info/propozycje :) Odpisz, cytując
pablo83gt Napisano 26 maja 2021 Napisano 26 maja 2021 Yamaha 803d to dobry trop. Sam posiadam takową i jestem z niej zadowolony. Poza loudness ma ona tez ypao, ktore jeszcze bardziej poprawia dzwiek rowniez przy cichym sluchaniu. Ja mam ja zestawiona z polk s60e i gra to na prawde fajnie na podobnej powierzchni. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 27 maja 2021 Napisano 27 maja 2021 RN 803 jako kombo tak. W zasadzie takiego szukasz. Ale jako kolumny do takiego pomieszczenia to polecam jednak KEF Q 950, Heco Revolution R7 albo Fyne F 502. Eletroniki Yamahy nie łączy się z kolumnami Bowersa. Bo dzwiek jest jasny, momentami za jasny i z czasem będzie cie męczył. Podobnie będzie przypadku Klipscha. Aczkolwiek tu duża ilośc nizszych rejestrów może się podobać. Kolumny które zaproponowałem na pewno w niczym nie ustępują ale na dłuższą metę nie będa powodować zmęczenia i bólu głowy. Zapraszam na odsłuch Piotr Odpisz, cytując
Na Temat Audio Napisano 27 maja 2021 Napisano 27 maja 2021 Cześć, Spójrz na Cyrus One Cast z kolumnami Fyne Audio F502, w Twoim pomieszczeniu powinno wypaść bardzo dobrze. Fajnym zestawieniem z tym Cyrusem jest również Audio Physic Classic 8 ale tu trzeba by było zwiększyć budżet. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując
Q21 Napisano 29 maja 2021 Napisano 29 maja 2021 Focal, Klipsch i B&W to dość jasno grające kolumny, w połączeniu z Yamahą, na dłuższą metę może być to męczące. Do Yamahy rzeczywiście stawiałym na KEFa, Heco, od Pylon Audio (Polska) również znalazłoby się kilka propozycji. Warto zwrócić uwagę również na wzmacniacze zintegrowane z odtwarzaczami strumieniowymi. Dostajemy zbliżoną do amplitunerów funkcjonalność z lepszym dociążeniem brzmienia. Takimi urządzeniami są chociażby Audiolab 6000a play czy Marantz PM7000N. Odpisz, cytując
Krzysztof Krasnodębski Napisano 30 maja 2021 Autor Napisano 30 maja 2021 dziękuję za wszelkie komentarze; na tą chwilę zdecyeowałem się na 803d + KEF Q950 - zobaczymy jak to zagra :) Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 30 maja 2021 Napisano 30 maja 2021 3 minuty temu, Krzysztof Krasnodębski napisał: dziękuję za wszelkie komentarze; na tą chwilę zdecyeowałem się na 803d + KEF Q950 - zobaczymy jak to zagra Gratulujemy wyboru. W przypadku Q950, musisz wiele godzin przegrać, aby nastąpiła znacząca poprawa w jakości dźwięku. Także, miłego "wygrzewania" głośników Odpisz, cytując
S4Home Napisano 31 maja 2021 Napisano 31 maja 2021 Wybrałeś do odsłuchu czy już kupiłeś? Odpisz, cytując
Krzysztof Krasnodębski Napisano 1 czerwca 2021 Autor Napisano 1 czerwca 2021 Dnia 31.05.2021 o 07:04, S4Home napisał: Wybrałeś do odsłuchu czy już kupiłeś? Kupiłem, a skąd to pytanie? Odpisz, cytując
S4Home Napisano 2 czerwca 2021 Napisano 2 czerwca 2021 No bo wnioskowałem że kupiłeś w ciemno. Dlatego pytam. Odpisz, cytując
Recommended Posts