krzysiek79 Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 Cześć, Jak oceniacie DAC w yamaha 803d? Opłaca się dokładać do zestawu coś w przedziale cenowym 1-2k czy nie będzie różnicy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 23 minuty temu, krzysiek79 napisał: Cześć, Jak oceniacie DAC w yamaha 803d? Opłaca się dokładać do zestawu coś w przedziale cenowym 1-2k czy nie będzie różnicy? Witaj, Sekcja cyfrowa w RN803 jest przyzwoita, ale zakup oddzielnego DAC w przedziale 1-2 tys. przyniesie poprawę. Proponowałbym wypożyczyć od nas Yamahę WXC50, żebyś mógł przekonać się co zyskasz. Bardziej zależy Ci na optyku czy coax? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Witaj, Moim zdaniem nie warto. DAC nie jest tu słabym elementem. Co najwyżej możesz zmienić delikatnie brzmienie, ale klasowo to będzie nadal ten sam produkt. Wróćmy do podstaw. Skąd takie pytanie? Co Ci nie pasuje? Jakie masz kolumny? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Cześć, W mojej ocenie warto zmienić na coś lepszego. W kwocie do 2000zł masz kilka ciekawych opcji. Warto byłoby zwrócić uwagę na cieplejsze brzmienie iFi Audio Zen Dac Signature, który dodatkowo poprawi stereofonię oraz kontrolę dołu. Topping D30 Pro zapewni Ci mocniejszą podstawę basową oraz większą głębię. Najlepiej byłoby wypożyczyć DACa i sprawdzić samemu czy jest sens. Jeśli jesteś zainteresowany taką opcją to oczywiście zapraszam do kontaktu, wyślemy Ci sprzęt na testy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yahoou Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Jako urzytkownik rzeczonej Yamahy od 3 lat powiem Ci, że wbudowany DAC jest przyzwoity. Oczywiście dużo zależy od źródła sygnału, ale gra to naprawdę fajnie, dość ciepło i muzykalnie (u mnie z Heco Autora 700). Jednak swój odtwarzacz CD Yamaha CD-S700 nam podłączony analogowo i brzmienie jest moim zdaniem nieco przyjemniejsze niż po kablu optycznym. Różnica jest bardzo subtelna i pewnie wiele osób by jej pewnie nie zauważyło, ja tak. Nieco inaczej odbieram wbudowane źródło - streamer (Tidal, radio internetowe, Deezer). Tutaj też jest fajnie, przestrzennie i raczej ciepło, jednak wymienionych źródeł wolę słuchać na mojej Rapsberry Pi3B z nakładką Hifiberry DAC+ Pro i softem Volumio (wersja płatna z natywną obsługą Tidal HiFi). Tutaj już różnica jest wyraźnie słyszalna na korzyść Maliny. Dźwięk jest większy, bardziej dociążony, taki trochę muskularny... Głównie na niższych rejestrach jest różnica. Może to zasługa, tego że Malina obsługuje Tidal HiFi z MQA a Yamaha jednak nie... Mimo wszystko często korzystam z wbudowanych źródeł cyfrowych Yamahy, gdy na szybko chcę włączyć jakieś radyjko internetowe, bo obiektywnie rzecz biorąc gra to bardzo przyjemnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 14 godzin temu, krzysiek79 napisał: Opłaca się dokładać do zestawu coś w przedziale cenowym 1-2k czy nie będzie różnicy? Jak dla mnie dac w rm803d jest natyle przyzwoity że inwestycja w tym przedziale cenowym mija się z celem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek79 Napisano 31 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 maja 2021 (edytowany) 18 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Witaj, Sekcja cyfrowa w RN803 jest przyzwoita, ale zakup oddzielnego DAC w przedziale 1-2 tys. przyniesie poprawę. Proponowałbym wypożyczyć od nas Yamahę WXC50, żebyś mógł przekonać się co zyskasz. Bardziej zależy Ci na optyku czy coax? Bardziej coax 10 godzin temu, S4Home napisał: Witaj, Moim zdaniem nie warto. DAC nie jest tu słabym elementem. Co najwyżej możesz zmienić delikatnie brzmienie, ale klasowo to będzie nadal ten sam produkt. Wróćmy do podstaw. Skąd takie pytanie? Co Ci nie pasuje? Jakie masz kolumny? Piotr Pytanie bierze się stąd, że rozważam zakup transportu CD i chciałbym wybadać czy dokupić DAC czy zostać z tym z yamahy 803d gra z klipsch rp-6000f. Tak wiem, niepolecane zestawienie, ale moje ucho czuje satysfakcję Edytowano 31 maja 2021 przez krzysiek79 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 1 godzinę temu, krzysiek79 napisał: Bardziej coax Putanoe bierze się stąd, że rozważam xakup transportu CD i chciałbym wybadać czy dokupić DAC czy zostać z tym z yamahy 803d gra z klipsch rp-6000f. Tak wiemm niepolecane zestawienie, ale moje ucho czuje satysfakcję DAC w rn803 może być ale nic nie stoi na przeszkodzie aby sprawdzić również coś zewnętrznego ;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek79 Napisano 31 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 maja 2021 23 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Witaj, Sekcja cyfrowa w RN803 jest przyzwoita, ale zakup oddzielnego DAC w przedziale 1-2 tys. przyniesie poprawę. Proponowałbym wypożyczyć od nas Yamahę WXC50, żebyś mógł przekonać się co zyskasz. Bardziej zależy Ci na optyku czy coax? A jak wyglądają warunki takiego wypożyxzenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 36 minut temu, krzysiek79 napisał: A jak wyglądają warunki takiego wypożyxzenia? Możesz do nasz napisać, na priv to omówię Ci dokładnie szczegóły takiego wypożyczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2021 No to powiem ci szczerze. Wolał bym te 2k wrzucić do innych kolumn niż dokładać do DAC. Zastosowanie nawet mega ciepłego DAC i pamiętajmy że wtedy jeszcze źródła nie spowoduje że Yamaha + klipsch zagrają proporcjonalnie lepiej. Albo kup używana as701 tu zrobisz podmianie 1:1 pewnie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2021 Można się pozytywnie zaskoczyć ile tracimy na źródle . Sam przerabiałem ten temat około 2 lata temu, a już chciałem zmieniać wzmacniacz. Wypożyczenie DACa nie jest problemem i jeśli nie spasuje albo uznasz, że nie ma sensu inwestować to zawsze przysługuje Ci prawo zwrotu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2021 Słusznie. Zatem co będzie wtedy źródłem? Bo DAC będzie tylko elementem przelotnym. Transportu nie ma? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts