Konrad123 Napisano 12 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2021 Witam,Obecnie posiadam zestaw heco aurora 300,nad 326bee,dac Cambridge audio 100 odtwarzacz to laptop i Chromecast audio, całość gra dość przyjemnie i podoba mi się to zestawienie mam już je od 3 lat i trochę mi się znudziło, wcześniej miałem heco music style 900 przez 2 lata. Tak więc po latach z heco chcem coś zmienić w systemie, poznać nowe odczucia w odsłuchu muzyki. Obecnie przeprowadziłem się na nowe mieszkanie na szczęście już swoje salon 21m2 dość wysoki sufit i mam wrażenie że te małe Aurory trochę niewyrabiają, chcem zmienić na coś podłogowego z większą skala dźwięku w granicach 2000zł, używki wchodzą w grę. Kiedyś na odsłuchu spodobały mi się właśnie te dwa modele z tytułu szczególnie tannoy Mercury zachwyciłem się wtedy ich przestrzenią, brzmienie melodiki też mi się podobało, ale w tymtym czasie wygrały heco music style 900. Czy oprócz kolumn z tytułu są jakieś jeszcze godne polecenia do mojego nada 326bee ? pozdrawiam forumowiczów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 12 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2021 Zdecydowanie poszedłbym w coś jaśniejszego. Zdecydowanie. Przynajmniej będzie różnica, żeby nie było nudy. Zwłaszcza, że Heco i Nad są ciepławe, i do tego kurtyna od CA DM100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2021 Jeśli wybierzesz Melodike to będzie to podobny dzwiek do obecnych Aurroa tylko że z większą energią wynikającą z wielkości kolumn. Z kolei Tannoy zagra bardziej przestrzennie, może nie tak mocno , ale moim zdaniem ciekawiej. Bardziej zróżnicowanie. Do Nada wybrał bym Tannoy. Ewentualnie QAcustic Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2021 Z tej dwójki uważam, że Tannoy zagrają ciekawiej z ciepłym NADem. Melodika nie wniesie za dużo względem Heco. Poszukaj używanych Q Acoustic 3050i lub Kef Q750. Koniecznie przed kupnem posłuchaj kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad123 Napisano 14 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2021 Czyli melodika raczej na nie, Pozostają do wyboru Tannoy Mercury 7.4 i raczej na nie będę polował I ewentualnie te Q Acoustic 3050i, kef chyba trochę za drogi A co powiecie jeszcze o polk audio signature s55e ? Zgra się to jakoś z nadem 326bee ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 14 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2021 Polk Audio to granie dość żywe, energiczne z dużą ilością wysokich tonów, choć basu też nie brakuje. Na pewno nudno nie będzie i są stosunkowo łatwe w napędzeniu, choć jak wiadomo mocy nigdy za wiele. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad123 Napisano 14 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2021 Czyli Polk to trochę ryzykowna sprawa bez odsłuchu, tannoy najprostsza bo już ich słuchałem. Choć z samego opisu wynika że było by ciekawej niż jednak dość równa aurora (Chodzi o polk) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 14 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2021 @Konrad123 jeżeli masz możliwość to udaj się do salonu w którym skonfrontujesz w/w kolumny. Pozwoli Ci to na obranie jakiegoś kierunku. A być może zdecydujesz się na coś innego, coś czego nie brałeś pod uwagę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2021 Polk to zdecydowanie ryzykowana sprawa bez odsłuchu. To granie amerykańskie mocne, konkretne trochę kosztem samej melodyii w melodii. Ale co kto lubi. Tannoy i QAcustic to po prostu bezpieczniejszy wybor Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad123 Napisano 15 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2021 A jak się ma QAcustic do tannoy Mercury ? Czy są to podobne brzmienia ? Czy kreują podobna przestrzeń ? Akurat wisi aukcja używanych QAcustic i tak naprawdę już między tymi 2 się zastanawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2021 Polk Audio S55e to specyficzne brzmienie, zdecydowanie bezpieczniejsze będą QA 3050i czy Tannoy. Większą przestrzeń uzyskasz na Q Acoustic. Mocniejszy bas na Tannoy. Obie kolumny godne polecenia i jeśli masz na rynku wtórnym w dobrej cenie 3050i to nie zastanawiaj się za długo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad123 Napisano 15 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2021 Niestety te 3050i gość sprzedaję bez możliwości wysyłki, więc pozostaje czekać, byłem na odsłuchu i jednak w tej cenie 2-3tys ciężko znaleźć coś co by konkurowało z heco aurora, reszta konkurentów była nieakceptowalna jeśli chodzi o jakość a niżej schodzić też nie chce, nie o to mi chodziło. W związku z tym mogę jednak głębiej sięgnąć do kieszeni, póki co heco aurora 700 będzie najprostszą droga, choć przecież nie o to też mi chodziło a o zmianę walorów dźwiękowych a aurora 700 poprostu podnosi istniejący system do góry, barwa pozostaje. Q21 zaproponował mi jeszcze kefy q750 więc póki co będę polował na używki, lub chyba jednak bezpieczniejsza opcja wypożyczyć i u siebie sprawdzić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 Niestety taka jest prawda. Heco ze względu na brak marketingu w Polsce jest po prostu od razu około 30% tańszy od konkurencji. A w tym pułapie cenowym daje to właśnie takie skutki. Co z polowaniem na Tannoy 7.4? QAcustic prędzej czy później się trafią. Jak nie 3050i to starsze 3050 albo 2050. Na Q750 także poluj szykuje się chyba nowa seria Q więc na pewno będą się pojawiać na rynku wtórnym. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad123 Napisano 16 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 Tak naprawdę będę bardziej czekał na dobrą cenę kef q750 lub jeśli trafi się fajna używka tonnoy albo qacustic, póki co słabo w używkami albo mi nie odpowiada albo są bardzo daleko i nie chcą mi wysłać.. aurora to będzie najprostsza droga nawet nowa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 16 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 Kolumny marki Kef są jednak sporo droższymi od w/w kolumn. Tutaj masz ciekawą ofertę z ekspozycji i zapytaj jeszcze o rabat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad123 Napisano 16 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 Faktycznie sporo droższe tylko czy warto dopłacać ? Mam też ciekawą ofertę na ekspozycyjne kefy, nie chce też zaraz po roku znowu szukać i żałować że nie dopłaciłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2021 Grają lepiej. W Audio nie ma niestety nic proporcjonalnego. Nie łatwo jest określić czy kolejny tysiąc do góry gra dla Ciebie proporcjonalnie lepiej. Mamy obie na stanie, podjedź odsłuchasz albo możemy ci je wysłac. Zrobimy także dobre ceny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 17 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2021 19 godzin temu, Konrad123 napisał: Faktycznie sporo droższe tylko czy warto dopłacać ? Mam też ciekawą ofertę na ekspozycyjne kefy, nie chce też zaraz po roku znowu szukać i żałować że nie dopłaciłem. To fakt lepiej dołożyć i nie żałować, ale o tym zdecyduje odsłuch. Dodam tylko, że nie zawsze brzmienie droższych kolumn będzie się bardziej podobało. Trzeba też mieć na uwadze, że jedne z kolumn mogą się lepiej zgrywać z danym wzmacniaczem. Co kolumn Kef to powiem, że są bardziej wymagające jeśli chodzi o wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 17 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2021 Na pewno nie idź w ten sam model, i tę samą sygnaturę brzmienia. W pewnym momencie uśniesz w nudów, a w tym hobby chodzi właśnie o zabawę muzyką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad123 Napisano 21 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 czerwca 2021 W między czasie kiedy czekam na jakoś fajna używkę, postanowiłem że przemebluje sobie salon, wywróciłem go do góry nogami całkowicie zmieniłem układ specjalnie pod kolumny , powiem tylko tyle że nawet nie sądziłem jak można sobie poprawić akustykę nie wkładając nawet złotówki, polecam każdemu początkującmu trochę sobie pokombinować bo efekt moze być zaskakujący Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 21 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2021 Może używany Tannoy R3 ? Stoi chyba wyżej od serii 7.4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2021 R3 to dawna seria Revolution ale jeszcze bez ich słynnego DualConcentric. Bardzo fajne kolumny ale nieco wiekowe. Nie wszyscy takie chca. 7.4 są po prostu udane. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad123 Napisano 22 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 czerwca 2021 Tannoy R3 faktycznie trochę odpustowo ta skrzynka wygląda, nie mam jakiegoś nacisku na wygląd ale chociaż żeby żona mnie nie wygoniła z domu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2021 Czemu odpustowo? Klasycznie. Później niższe modele M4, F4, V4i czy obecnie 7.4 wyglądają podobnie. Dobre i tanie kolumny. Plusem jest to że sprzedasz je drożej niż kupisz. A przy najmniej w tej samej cenie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts