Skocz do zawartości

Onkyo RZ50 - Specyfikacja

tadekk55

Recommended Posts

Znajomy ma te Onkyo i chciałem zapytać czy w konfiguracji 7.x .2 będzie to grało cicho czy jednak powinien być pazur ? Jak mocno rozkręcanie potencjometr ? 

Nadmienię , że z tych siedmiu głośników to cztery kolumny podłogowe a centralny to ten duży klipach 504 chyba . 

Obiecałem, że zapytam bo zadowolony nie jest.  Ewentualnie na co uwagę zwrócić przy kalibracji czy ustawieniach później, jakieś rady od użytkowników?

Edytowano przez 77Mariusz77

5 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Znajomy ma te Onkyo i chciałem zapytać czy w konfiguracji 7.x .2 będzie to grało cicho czy jednak powinien być pazur ? Jak mocno rozkręcanie potencjometr ?

To zależy też od kubatury pomieszczenia, u mnie jest około 85m³ i w konfiguracji 7.1.4 nie mam niedostatku głośności, natomiast fronty napędza końcówka z Audiolab-a, a tylne Emotiva, nie sądzę jednak że gdyby podłączyć fronty bezpośrednio pod Onkyo to brakowałoby mu mocy. Jak mocno rozkręcam potencjometr?, to zależy co oglądam, przy typowym seansie od -20 do -5 (60 - 75, wyświetlana skala może być w różnych trybach) w zależności od rodzaju filmu czyli prawie do referencyjnego poziomu.

Nadmienię , że z tych siedmiu głośników to cztery kolumny podłogowe a centralny to ten duży klipach 504 chyba . 

pytanie jak je ma skonfigurowane, bo jak na pełne pasmo to może coś tam brakować, powinny być odcięte na 80Hz, o Klipsch-a bym się nie martwił, to głośniki o dużej efektywności i z reguły przy mniejszej mocy dostarczonej potrafią zagrać głośniej w porównaniu z innymi, taki jest centralny, a pozostałe?

Obiecałem, że zapytam bo zadowolony nie jest.  Ewentualnie na co uwagę zwrócić przy kalibracji czy ustawieniach później, jakieś rady od użytkowników?

Nie jest zadowolony bo ...? Problem tkwi w braku mocy? Czy ogólnie nie jest zadowolony. Onkyo gra żywiołowo, własnie z pazurem o którym wcześniej wspomniałeś. Miałem Onkyo TX-NR686 i byłem zadowolony, później Marantz-a SR5013 i już nie byłem szczęśliwy - był zbyt łagodny, teraz wróciłem do Onkyo i znów się cieszę, lubię sposób grania Onkyo w kinie, ale nie musi podobać się każdemu. Co do kalibracji, jak wcześniej napisałem, skoro ma "duże" głośniki po kalibracji niech sprawdzi odcięcie i ustawi je na 80Hz, co do kalibracji ma dwie możliwości - automat w postaci AccuEQ i Dirac-a, który jest z pewnością lepszy, ale wymaga pewnej wiedzy, pozwala natomiast użytkownikowi na bardzo indywidualne korygowanie brzmienia. Większość użytkowników - szczególnie w przypadku kina poprawia to co Dirac ustawi automatycznie, szczególnie w zakresie niskich częstotliwości. Na początek niech zerknie do tego tematu.

Edytowano przez tomek72

Nie jest zadowolony gdyż właśnie brakuje mocy. Dzięki za rady. Ty masz dwie końcówki to inna bajka trochę. Konfigurowane dirackiem i wgrane krzywe Harmana i nada . 

U siebie mam 7.4.4 z Denonem 4800 i też fronty oddzielnie zasilane i poziom referencyjny to u mnie pion w bloku by chyba rozniósł. 

Powiedz mi korzystając w tym Onkyo z Dirac to drugiego suba nie da się w kalibrację wrzucić?

Edytowano przez 77Mariusz77

8 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Nie jest zadowolony gdyż właśnie brakuje mocy. Dzięki za rady. Ty masz dwie końcówki to inna bajka trochę.

Tak zewnętrzna końcówka na fronty z pewnością pomaga, ta na SB już nie, bo i tak w Onkyo nie można „przypisywać” końcówek jak w Denonie.

Konfigurowane dirackiem i wgrane krzywe Harmana i nada . 

A czy kolega te krzywe „dopieszczał” do swoich warunków, samo zastosowanie gotowych krzywych niekoniecznie oznacza sukces. Ja korzystam z krzywych Harmana dla subwoofera, pozostałe kanały poprawiam według własnych preferencji.

U siebie mam 7.4.4 z Denonem 4800 i też fronty oddzielnie zasilane i poziom referencyjny to u mnie pion w bloku by chyba rozniósł. 

Ja na szczęście nie mieszkam w bloku więc nie mam takiego problemu 😀

Powiedz mi korzystając w tym Onkyo z Dirac to drugiego suba nie da się w kalibrację wrzucić?

Onkyo RZ50 ma dwa wyjścia, ale nie są one niezależne jak w Denonie. Więc w kalibracji widać jeden. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba drugi sub z własnym DSP.

Wyjścia ma na dwa subwoofery, ale nie są one niezależne, coś na zasadzie rozgałęzienia. Gdy podłączone będą dwa to się skalibrują jako jeden. No faktycznie w całej serii RZ Onkyo mogło to rozdzielić, tak jest w RZ70. Natomiast nie robiłbym z tego dramatu, można zawsze zastosować drugi lub więcej subwooferów z DSP. Inni producenci nie dają Dirac-a „w pakiecie”, mógłby ktoś powiedzieć że „licho” jak na amplituner kina 😜. Wszystko zależy od punktu widzenia i potrzeb.