Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć wszystkim,

przeglądając różne fora internetowe (polskie i zagraniczne), recenzje dostępne w sieci nie udało mi się zdobyć wielu informacji na temat wzmacniacza (z wbudowanym DAC'em) Denon PMA-60. Czy ktoś z forumowiczów posiada ww. wzmacniacz i mógłby się podzielić opiniami na jego temat? Jakie kolumny do niego dobrać? Czy będzie odpowiedni dla moich Beyerdynamic'ków DT 990 250Ohm? Z góry dziękuję za odpowiedzi/sugestie.

Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli szukasz wzmacniacza m.in do słuchawek, to ten Denon nie zapewni Ci zbyt wiele. Wtedy musiałbyś dokupić dodatkowy wzmacniacz jak na przykład Audioquest Dragonfly. Jak rozumiem, myślałeś pierwotnie o graniu z USB z komputera?

Napisano

Tak, obecnie posiadam iFi ZEN DAC (pierwsza wersja) i streamuje sobie dźwięk prosto z komputera kablem USB. Myślę nad zmianą, ponieważ chciałbym kupić kolumny stereo do swojego pokoju.

Napisano

Jeśli szukasz możliwie najlepszego i niedużego wzmacniacza, koniecznie spójrz na świetną brytyjską konstrukcje QUAD Vena II. To wzmacniacz o typowo brytyjskim, dociążonym, plastycznym, bardzo muzykalnym brzmieniu. Dzięki temu bardzo łatwo dobrać dobry zestaw kolumn. Może to być Monitor Audio serii Bronze, na pewno Q Acoustics będzie świetnym uzupełnieniem, może Elac Debut.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Napisano

Widzę, że Państwo posiadacie oba wzmacniacze (denona i quad vena) w swojej ofercie, więc jeśliby porównać te 2 wzmacniacze to jak wypadłaby ich ogólna ocena i stosunek jakości dźwięku do ceny? Nie ukrywam, że denon jest znacznie tańszy, więc mógłbym sobie pozwolić na nieco droższe kolumny w takim wypadku. 

Napisano

To nie jest dobry wzmacniacz.

Albo inaczej nie w tej cenie.

Denon wprowadził to kilka lat temu i faktycznie wtedy ten wzmacniacz wygrywał wielkością, designem.

Takich klientów przyciągał. Jesli szukasz małego wzmacniacza to teraz masz na prawdę szeroki wybór takich sprzętów.

I moim zdaniem powinieneś wybrac od drugiej strony. Najpierw odsłuchać kolumny. Zdecydować się na któreś a potem zobaczyć czy taka stacyjka je wysteruje.

Piotr

Napisano (edytowany)
23 godziny temu, szymon7 napisał:

Jakie kolumny do niego dobrać? Czy będzie odpowiedni dla moich Beyerdynamic'ków DT 990 250Ohm?

Najpierw zacznij od wyboru kolumn, a przede wszystkim określ budżet i czy mają to być podstawkowe tak się domyślam?

Co do słuchawek to raczej szału nie będzie i dotyczy to wszystkich wzmacniaczy, a nie tylko w/w wzmacniacza.

4 godziny temu, szymon7 napisał:

Widzę, że Państwo posiadacie oba wzmacniacze (denona i quad vena) w swojej ofercie, więc jeśliby porównać te 2 wzmacniacze to jak wypadłaby ich ogólna ocena i stosunek jakości dźwięku do ceny? Nie ukrywam, że denon jest znacznie tańszy, więc mógłbym sobie pozwolić na nieco droższe kolumny w takim wypadku. 

Jaki masz budżet na wzmacniacz i rozumiem, że szukasz czegoś o mniejszych wymiarach?

Edytowano przez lysyrafal
Napisano (edytowany)
3 godziny temu, lysyrafal napisał:

Jaki masz budżet na wzmacniacz i rozumiem, że szukasz czegoś o mniejszych wymiarach?

Do mniej więcej 3 tysięcy złotych. Jeśli chodzi o rozmiar, to niekoniecznie musi być on jak najmniejszy - może być tak do około 30cm szerokości, 20 cm wysokości i 20 cm długości. 

Przechodząc do budżetu na kolumny to myślę, że podobnie jak w przypadku wzmacniacza taka górna granica byłaby do 3 tys. 

5 godzin temu, S4Home napisał:

I moim zdaniem powinieneś wybrac od drugiej strony. Najpierw odsłuchać kolumny. Zdecydować się na któreś a potem zobaczyć czy taka stacyjka je wysteruje.

Bardzo dziękuję za sugestie. 

--------------------------------

Okej, czyli podsumowując temat dla osób w przyszłości szukających informacji na temat Denon'a PMA-60 - nie warto. Jest dużo innych lepszych kompaktowych zintegrowanych wzmacniaczy z DAC'kami i modułami Bluetooth w tym przedziale cenowym (do 3 tys.). 

Edytowano przez szymon7
Napisano (edytowany)

Nie, chciałbym go postawić na biurko obok/zamiast mojego iFi ZEN DACa (jeśli oczywiście miałby wbudowany przetwornik C/A). Chyba, że trafiłaby się okazja (ale rozmiarowo byłoby zbyt wielkie) to mógłbym dosztukować jakąś półkę specjalnie pod to :) 

Edytowano przez szymon7
Napisano
22 godziny temu, szymon7 napisał:

Jeśli chodzi o rozmiar, to niekoniecznie musi być on jak najmniejszy - może być tak do około 30cm szerokości, 20 cm wysokości i 20 cm długości. 

Musisz widzieć, że nawet małe wzmacniacze potrafią się mocno nagrzewać, dlatego wkładanie ich do zabudowanych półek, szafek, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Chodzi po prostu o jego żywotność i postawienie go np. na biurku jest mądrym posunięciem.

Jeszcze muszę dopytać jaka jest powierzchnia pokoju w którym ma to grać i napisz jakiego brzmienia poszukujesz lub ewentualnie jakie gatunki muzyczne słuchasz?

Napisano (edytowany)

Pokój około 16m2. Wzmak nie stałby zabudowany - albo na biurko albo na osobnej półce (gdyby trafił się jakiś większy). Ale myślę, że najpierw jednak zaczne szukać od kolumn (podstawkowych najprawdopodobniej). Z gatunków muzycznych to słucham praktycznie wszystkiego - od metalu, elektorniki, muzyki klasycznej (rzadziej) kończąc na ambient'cie czy nawet rapie :) 

Z brzmienia to napewno chciałbym, aby nie ucinało zbytnio dolne pasmo, basy były "dosadne" - ale nie dudniły i nie przysłaniały przesadnie pozostałe pasma oraz aby góra nie "kłuła".  W zasadzie to są moje główne kryteria odnośnie brzmienia. Wiem, że te kryteria mogą być bardzo ogólne, lecz nie mam jeszcze doświadczenia i jedynie co mogę powiedzieć to to, że z obecnych słuchawek (Beyery DT 990) i ifi zen daca jestem bardzo zadowolony i nie planuje ich prędką zmianę.

Edytowano przez szymon7
Napisano (edytowany)
19 godzin temu, szymon7 napisał:

Pokój około 16m2. Wzmak nie stałby zabudowany - albo na biurko albo na osobnej półce (gdyby trafił się jakiś większy). Ale myślę, że najpierw jednak zaczne szukać od kolumn (podstawkowych najprawdopodobniej). Z gatunków muzycznych to słucham praktycznie wszystkiego - od metalu, elektorniki, muzyki klasycznej (rzadziej) kończąc na ambient'cie czy nawet rapie :) 

Kolumny podstawkowe to będzie optymalny wybór ze względu na budżet, a przede wszystkim wzmacniacz. Dobrze by było, abyś umówił się na jakiś odsłuch lub wypożyczył sprzęt do domu ze względu na inne warunki akustyczne niż w salce odsłuchowej. Po prostu trzeba od czegoś zacząć, żeby wiedział jakiego brzmienia szukasz, bo na słuchawkach to zupełnie inne granie niż z zestawu wzmacniacz plus kolumny. Poniżej podaje przykłady dobrych wzmacniaczy do odsłuchu z kolumnami, chociaż w sklepie można posłuchać ich z innymi kolumnami również.

POWERNODE 2i + Elac Debut Reference B6

SVS Prime Wireless Soundbase + Q Acoustics 3030i

Edytowano przez lysyrafal
Napisano

Po dłuższych przemyśleniach, postanowiłem, że nie będę inwestować w kolumny podstawowe tylko od razu zakupie podłogowe (i wydzielę na nie miejsce). Zastanawiam się na używkami Magnat Quantum 805. Jaki wzmacniacz byłby dla nich odpowiedni? Czy "zgrałyby" się z Yaqinem MS-30L ?