Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,
Nie ja pierwszy i nie ostatni wrzucam temat ze standardowym pytaniem co wybrać.
Mam dedykowaną salkę do KD (ok.12m2) w konfiguracji 5.1 z bardzo wiekowym ampli Technicsa i jak teraz mogę pomyśleć o jego wymianie, to sytuacja na rynku wzmacniaczy A/V jest mega kiepska, przez co jest spory dylemat co zrobić.
Przede wszystkim interesuje mnie upgrade do Atmosa (dojdą sufitówki) oraz funkcji sieciowych (Spotify, Tidal itd...), któy zagra dynamicznie w filmach.

Budżet o jakim wstępnie myślę, to przedział 3-5k PLN.

Reszta sprzętu, czyli projektor Vivitek 3D FHD, kolumny główne B&W 602 S3, centralny B&W LCR60 S3 i surroundy Klipsch SS-1 zamierzam zostawić.

I teraz...
Czytając różne fora czy grupy na FB wiele osób, rekomenduje Marantza pod Bowersy, przez co mój focus jest na 2-óch modelach tej marki - amplitunerze Slim NR1711 (oczywiście obecnie nie osiągalnym) lub jego większym bracie SR5015.
Innymi opcjami jest Denon AVR-X2700H lub któryś z nowych modeli Yamahy (np. RX-V6A czy RX-A2A). Onkyo z racji sytuacji firmy i braku ofert w ogóle na ten moment nie biorę pod uwagę.

Pytanie podstawowe, czy te w/w modele to dobry kierunek zmian? Jeśli tak, to którym warto się zainteresować w szczególności? Dodam, że przeznaczenie sprzętu to 80% filmy, ok. 10% koncerty i kolejne max. 10% muzyka stereo (bo do tego akurat mam osobny zestaw w pokoju dziennym).

W normanych warunkach nie pytałbym zapewne, tylko wyłożył kasę na wypożyczenie 2-3 urządzeń i dokonał oceny samodzielnej w warunkach domowych, tak jak to zrobiem przy okazji zakupu stereo, ale że jest jak  jest, to raczej muszę nastawić się na wybór bezodsłuchowy...02_KD_by_MS.thumb.jpg.3e6b6c90cc87fbacd5a5c05f49669b60.jpg