szymon7 Napisano 22 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2021 (edytowany) Cześć wszystkim, po skompletowaniu swojego pierwszego zestawu stereo składającego się z wzmacniacza ATOL IN100SE, dac'a iFi ZEN DAC V2 oraz kolumn Magnat Quantum 805, zauważyłem pewną bardzo nieprzyjemną rzecz a mianowicie szumy i "piszczenie" dobiegające z głośników. Wiem, że jest to wina zasilania z sieci ponieważ gdy podłączam np. laptopa (nie podpiętego do gniazdka) do mojego DACa (zamiast komputera stacjonarnego) to szumy ustępują - dopiero po podłączeniu go do gniazdka, znów się pojawiają. A teraz do meritum. Na pewno wiele z was przerabiało podobny temat, więc stąd też moje pytanie - czy listwy filtrujące coś w tym temacie pomogą, czy patrzeć tylko po kondycjonerach? Jeśli tylko kondycjonery, to czy ktoś z was ma swojego tzw. "home made'a", bo wydawać ponad 4 tysiące na ww. kondycjoner do mojego zestawu audio, które kosztowało mnie nie wiele ponad to, mija się moim skromnym zdaniem z celem. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi oraz sugestie. Edytowano 22 sierpnia 2021 przez szymon7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 22 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2021 https://forum.audio.com.pl/topic/67511-listwa-sieciowa-kondycjoner-filtr-audio-dc-blocker-x6/&share_tid=67511&share_fid=1854091&share_type=t&link_source=appZobacz ten wątek. Tu znajdziesz sporo informacji o projektach DIY w tym mój. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 22 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2021 5 godzin temu, szymon7 napisał: Wiem, że jest to wina zasilania z sieci ponieważ gdy podłączam np. laptopa (nie podpiętego do gniazdka) do mojego DACa (zamiast komputera stacjonarnego) to szumy ustępują - dopiero po podłączeniu go do gniazdka, znów się pojawiają. To może być też pętla masy, chociaż te co do zasady objawiają się buczeniem. Tańsze rozwiązanie niż kondycjoner to separator galwaniczny między kompem a DACkiem, który prawie na pewno rozwiązałby problem. Koszt takiego separatora to koło 2k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 22 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2021 Zakłócenia w sieci raczej nie dają takich wyraźnie słyszalnych artefaktów, być może Dzik ma tym razem rację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 22 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2021 W moim przypadku separator galwaniczny pomógł, ale na instalacji antenowej. Wszelkie dodatkowe niekorzystne dźwięki przestały się z głośników wydobywać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 22 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2021 Może po prostu zasilacz laptopa do wymiany. Nie jest zepsuty, ale podzespoły mogły zmienić swoje parametry i przetwornica działa /kluczuje na innej częstotliwości i słyszysz to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 22 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2021 2 godziny temu, Wito76 napisał: Może po prostu zasilacz laptopa do wymiany. Napisał, że to samo jest na stacjonarnym. Jeśli chodzi o listwy filtrujące, to rozwiązują one chyba tylko i wyłącznie problemy psychologiczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 22 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2021 Napisał, że to samo jest na stacjonarnym. Jeśli chodzi o listwy filtrujące, to rozwiązują one chyba tylko i wyłącznie problemy psychologiczne.To konieczne zastosuj listwę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 22 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2021 7 minut temu, Dzik napisał: Jeśli chodzi o listwy filtrujące, to rozwiązują one chyba tylko i wyłącznie problemy psychologiczne. Zmieniają brzmienie, nie wiem czy na dobre czy na złe bo nie wnikałem, ale słyszałem wpływ listwy na wzmacniacz D klasowy Teac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 22 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2021 24 minuty temu, Wito76 napisał: To konieczne zastosuj listwę. Wolę siłownię albo pobiegać, ale na twój kryzys męskości listwa może pomóc. Taka duża i solidna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 23 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2021 (edytowany) Mam power-cleaner wedle projektu Yoshi_80 z AS . W moim systemie aktywnym kiedyś ją włączyłem, słucham, słucham i się zastanawiam gdzie jest bas?! Zupełnie się tam nie sprawdziła. Za to w systemie kuchennym jest chyba OK. Przynajmniej z Accu była a pewnie jakieś syfy z sieci są niwelowane. Muszę jednak kiedyś odsunąć komodę i spróbować klasy D bez niej posłuchać. Edytowano 23 sierpnia 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts