jacek_zzz Napisano 25 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 września 2021 Decyzja zapadła. Będę szukał jednak kolumn używanych. Skupię się na znalezieniu w moim budżecie Kef R500 lub MA Silwer 8 lub 500 albo jak będzie atrakcyjna cena to zaoszczędzę kasy i kupię Q750. Dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 25 września 2021 Udostępnij Napisano 25 września 2021 10 godzin temu, jacek_zzz napisał: Decyzja zapadła. Będę szukał jednak kolumn używanych. Skupię się na znalezieniu w moim budżecie Kef R500 lub MA Silwer 8 lub 500 albo jak będzie atrakcyjna cena to zaoszczędzę kasy i kupię Q750. Dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas. Jeżeli chciałbyś indywidualną wycenę, to zapraszamy Cię na maila. Coś zaproponujemy za nowe Q750. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 września 2021 Udostępnij Napisano 27 września 2021 Dobry trop. R500 grają lepiej od Q 750. a powinieneś te kolumny znaleźć. To tylko kwestia czasu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 14 października 2021 Udostępnij Napisano 14 października 2021 Mam Yamahę 803 w połączeniu z KEF Q750. Wcześniej miałem Heco Aurora 700 ale zamieniłem Heco na wspomniane Q750 i jestem bardziej zadowolony z Q750. Dla mnie na plus, bo w salonie 23m2 są odpowiednio mniejsze od Auror, mają pasywne głośniki z przodu zamiast tylnego BassReflexu, więc całościowo łatwiej je ustawić w mniejszym salonie. Co do grania, słucham dużo muzyki elektronicznej, ambientu, czasami D&B ale lecą u mnie też klasyki takie jak Flojdzi itp. czasami też jakieś czarne rapsy, ogólnie dużo różnorodnej muzyki. No i co mogę powiedzieć, Aurory lepiej się zgrywały z rapsami, bo tam faktycznie bassik potrafił mocno zagrać, a Q750 lepiej zgrywają się z resztą, są bardziej uniwersalne, generalnie muzyka elektroniczna którą lubię lepiej mi siadła w Q750. Q750 grają dość równo i uniwersalnie co dla mnie jest dużym plusem bo można posłuchać wszystkiego bez męczenia się że gdzieś jest "przekontrastowanie" , ale potrzebują też dobrego ustawienia, w przypadku ustawień Auror to tam gdzie leżały to grały praktycznie tak samo, Kefy są bardziej precyzyjne i każda zmiana ustawień zmienia odbiór. Dla mnie Q750 są lepszymi kolumnami od Auror700. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 17 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 października 2021 Czekając na zakup zacząłem się zastanawiać czy w pokojach już ok 20m2 nie wystarczą kolumny podstawkowe? Wpadły mi w oko Focal aria 906. Ciekawy jestem zdania czy to nie jest jeszcze lepsze rozwiązanie i na dodatek używki są tańsze niż Kef R500 czy MA silver 8. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 Dnia 27.09.2021 o 07:35, S4Home napisał: Dobry trop. R500 grają lepiej od Q 750. a powinieneś te kolumny znaleźć. To tylko kwestia czasu. Piotr Są lepsze ale nie do RN803...no chyba powinieneś o tym wiedzieć Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 17 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 października 2021 1 godzinę temu, Miras23 napisał: Są lepsze ale nie do RN803...no chyba powinieneś o tym wiedzieć Piotr Dlaczego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 Amplituner może nie wykorzystać ich potencjału. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 13 minut temu, Tweeter2016 napisał: Amplituner może nie wykorzystać ich potencjału. W ogóle to nie jest dobry pomysł. Do serii "R" (jeśli ma być to uniwersalne urządzenie" to na przykład jakiś NAD C388 z modułem sieciowym, albo jeszcze dalej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 Dnia 25.09.2021 o 11:56, jacek_zzz napisał: Decyzja zapadła. Będę szukał jednak kolumn używanych. Skupię się na znalezieniu w moim budżecie Kef R500 lub MA Silwer 8 lub 500 albo jak będzie atrakcyjna cena to zaoszczędzę kasy i kupię Q750. Ograniczyłeś wybór do ciekawych kolumn. Ja bym poszedł w używane, ale z wyższej serii. Chociaż wtedy, jak koledzy piszą, amplituner będzie ograniczeniem. Nie dziękuje, że "ułatwiłem" wybór Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 17 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 października 2021 Najwyżej zmienię amplituner. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 Zmiana amplitunera na wzmacniacz (mimo że to dobry ampli) może przynieść dużo korzyści. Dziś przy wyższych cenach masz szanse wycofać pieniądze które za 803 dałeś Tak sprzęt podrożał przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 12 godzin temu, Miras23 napisał: Są lepsze ale nie do RN803...no chyba powinieneś o tym wiedzieć Piotr Już na 803 każdy słyszy różnice. Ale owszem z Rek można wyciągnąć więcej. 13 godzin temu, jacek_zzz napisał: Czekając na zakup zacząłem się zastanawiać czy w pokojach już ok 20m2 nie wystarczą kolumny podstawkowe? Wpadły mi w oko Focal aria 906. Ciekawy jestem zdania czy to nie jest jeszcze lepsze rozwiązanie i na dodatek używki są tańsze niż Kef R500 czy MA silver 8. Arie grają bardziej Vką. Czy to takiego grania szukałeś? Bo o ile pamiętam to nie dlatego był pomysł KEFa. Ale tu z kolei R300 które wspomniałem wcześniej też podejdą. Jesli później wymienisz amplituner to będzie tylko lepiej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 18 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 października 2021 6 godzin temu, S4Home napisał: Już na 803 każdy słyszy różnice. Ale owszem z Rek można wyciągnąć więcej. Arie grają bardziej Vką. Czy to takiego grania szukałeś? Bo o ile pamiętam to nie dlatego był pomysł KEFa. Ale tu z kolei R300 które wspomniałem wcześniej też podejdą. Jesli później wymienisz amplituner to będzie tylko lepiej. Piotr Zgadza się. Arie skreślam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 19 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2021 Dnia 14.10.2021 o 11:06, lukluk71 napisał: Mam Yamahę 803 w połączeniu z KEF Q750. Wcześniej miałem Heco Aurora 700 ale zamieniłem Heco na wspomniane Q750 i jestem bardziej zadowolony z Q750. Dla mnie na plus, bo w salonie 23m2 są odpowiednio mniejsze od Auror, mają pasywne głośniki z przodu zamiast tylnego BassReflexu, więc całościowo łatwiej je ustawić w mniejszym salonie. Co do grania, słucham dużo muzyki elektronicznej, ambientu, czasami D&B ale lecą u mnie też klasyki takie jak Flojdzi itp. czasami też jakieś czarne rapsy, ogólnie dużo różnorodnej muzyki. No i co mogę powiedzieć, Aurory lepiej się zgrywały z rapsami, bo tam faktycznie bassik potrafił mocno zagrać, a Q750 lepiej zgrywają się z resztą, są bardziej uniwersalne, generalnie muzyka elektroniczna którą lubię lepiej mi siadła w Q750. Q750 grają dość równo i uniwersalnie co dla mnie jest dużym plusem bo można posłuchać wszystkiego bez męczenia się że gdzieś jest "przekontrastowanie" , ale potrzebują też dobrego ustawienia, w przypadku ustawień Auror to tam gdzie leżały to grały praktycznie tak samo, Kefy są bardziej precyzyjne i każda zmiana ustawień zmienia odbiór. Dla mnie Q750 są lepszymi kolumnami od Auror700. Dzięki za podzielenie się wrażeniami. Ja słucham również muzyki różnorodnej ale częściej gości rock. Z Twojego opisu wynika, że po zmianie głośników nie było wielkiego łauuuuuu. Odnoszę wrażenie, że oczekiwałem czegoś więcej po Q750? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helmut.. Napisano 19 października 2021 Udostępnij Napisano 19 października 2021 a wez swoją Yamahe i przejedz sie do kogos kto sprzedaje Dali Oberon 7 albo Dali Zensor 7 i sam ocenisz jak to gra. 1,5 roku temu testowalem taka yamahę z kilkunastoma kolumnami podlogowymi i zakupilem ostatecznie Oberony 7 przekop moj temat pt Stereo do pokoju 19m2 , moze cos pomoże Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 października 2021 Udostępnij Napisano 20 października 2021 Tu rozmawiamy o znacznie lepszych kolumnach niż Zensor czy Oberon 7. mając budżet nie schodził bym z jakością. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helmut.. Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 i jak ? kolega cos odsłuchał ? cos wybrał ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 2 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 Obserwuję ogłoszenia ale na razie brak ofert. Jak coś kupię to dam znać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 Jakich ofert szukasz? Na co? Dzwoniłeś do nas? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 3 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 (edytowany) Szukam Kef R500 lub Monitor Audio silver 8. Edytowano 3 listopada 2021 przez jacek_zzz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 25 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 W końcu udało się dokonać zakupu. Pojawiły się w pokoju Kefy R500. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Dziękuje wszystkim, którzy pomogli w dokonaniu wyboru. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal40 Napisano 5 marca 2022 Udostępnij Napisano 5 marca 2022 Dnia 25.02.2022 o 07:58, jacek_zzz napisał: W końcu udało się dokonać zakupu. Pojawiły się w pokoju Kefy R500. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Dziękuje wszystkim, którzy pomogli w dokonaniu wyboru. a ile odstawiasz je od sciany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_zzz Napisano 9 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2022 Stoją dosyć blisko ściany, ok 10cm i jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elvis Napisano 22 listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 listopada 2022 Witam. Pytanie do znawców tematu. Posiadam RN803 i miałem zakupić do nich HECO Aurora 700 lecz coś mnie podkusiło i kupiłem HECO Aurora 1000. Czy nie przesadziłem i efekty dźwiękowe będą gorsze od 700 ( niewydolność Yamahy)? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts