miru54 Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 Witam Jak większość na tym forum potrzebuje pomocy ja również. Wymieniłem telewizor na Sony XR 55-A90J i zamierzam zmienić amplituner na nowszy. Obecny to Sony STR-DA3400ES, kolumny Vienna Ac. Berg 4 szt centralny też Vienna i sub B&W ASW608. Poczytałem trochę w necie, ale jestem laikiem w tym temacie i chciałbym zapytać znawców tematu jaki amplituner wybrać do tych kolumn żeby to współgrało. Pokój w którym są te sprzęty ma 23 m2 prawie kwadrat, fotele soją naprzeciwko tv. Nad tv na półce stoją 2 Bergi i w środku centralny za fotelami w rogach drugie 2. Niestety pod tv jest mebel z wnęką o wys. 15,8 cm i jestem skazany na amp. slim. Wymiana mebla nie możliwa. Przy obecnym Sony odkręciłem nóżki żeby wszedł. Moje typy to: 1. Yamaha RX-S602 2. Marantz nr1711 Drugi trochę kosztuje, pytanie czy jest tego wart. Pytanie do szanownych kolegów o poradę między tymi lub inne których nie wziąłem pod uwagę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 3 października 2021 Udostępnij Napisano 3 października 2021 Wnęka 15,8cm i próbjesz upchnąć tam amplituner? Całkowicie rozumiem kwestie aranżacji i dążenie dopasowania sprzętu w każde możliwe wolne miejsce. Ale w przypadku amplitunera to wielki błąd. WIEEELKI. To eletronika która powinna stać w odsłoniętym miejscu, ewentualnie należy zadbać o solidny jej przewiew np. wiatraczkami komputerowymi. W przeciwnym wypadku amp długo nie pożyje. Nawet na niskich poziomach głośności ciepło które się tam w środku będzie kumulować będzie destrukcyjne i wpłynie na żywotność. Zorientuj się co do dostępności tych modeli które sobie upatrzyłeś, z tego co wiem jest bardzo słabo i trzeba wręcz polowania urządzać żeby coś kupić. Jak możesz pokaż fotkę Twojej szafki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miru54 Napisano 3 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2021 Dziękuję za cenne uwagi, ale z meblem nie zrobię nic bo to jest z kompletu mebli na zamówienie dlatego zmuszony jestem na amplituner slim który będzie miał wentylację ze wszstkich stron. A który model byś sugerował do tych kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 3 października 2021 Udostępnij Napisano 3 października 2021 (edytowany) Osobiście podniósł bym telewizor do góry, bezpośrednio pod telewizor dał głośnik centralny a obok niego postawił pełnowymiarowy amplituner. Głośniki które masz nic mi nie mówią, koledzy z branży w poniedziałek coś pasującego dźwiękowo Ci pewnie zaproponują. Z tego co widzę oczekujesz coś w okolicach 3000-4000zł. Yamaha RX-V4A (171mm wys); Yamaha RX-V6A (171mm wys); Denon AVR-X2700H (167mm wys) i na tą chwilę większego "wyboru" nie masz. W cudzysłowie, bo problem jest z dostępnością, jest słabo i ceny szybują absurdalnie wysoko. Możesz ewentualnie poczekać aż dotrą nowe modele Onkyo np. TX-NR6100 (175mm wys.) czy Pioneer SC-LX105 (175mm wys.). Edytowano 3 października 2021 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miru54 Napisano 3 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2021 Jeżeli podniosę tv na maxa to pod będę miał 19 cm i do pleców 35 cm więc amplituner na wys. wejdzie ale będzie wystawał na pokój wnęka pod tv ma 44 cm głębokości i centralny też się nie zmieści bo ma 21 cm wysokości. Sugerujesz wymianę kolumn. Narazie nastawiam się tylko na zakup amplitunera. Nie polecasz tych slimów, w czym są gorsze? Bo tak z parametrów to są porównywalne, jedynie mniej gniazd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 3 października 2021 Udostępnij Napisano 3 października 2021 Nie sugeruję zmiany kolumn, nie mam pojęcia jak one grają. Sugeruję że koledzy dobiorą dopasowany brzmieniowo do nich amplituner, tylko wyboru za wielkiego nie masz. Zrobisz jak uważasz, moim zdaniem ta szafka zupełnie nie jest odpowiednia by na niej amplituner umieścić. Slimy niestety są gorsze. Yamaha RX-S602 ma 90W na kanał. Marantz także. Ale przy jednym kanale wysterowanym, dość niskiej impendancji, wysokich zniekształceniach, w konkretnej częstotliwości. (6 Ω, 1 kHz, 0,9% THD), podłączysz wszystkie to wyjdzie maks 20W na kanał i to w jakości baaardzo przeciętnej. Przy Marantz znalazłem opis Power Output (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.08% 2ch Drive) czyli na dwa kanały 50W. Teraz patrz Denon AVR-X2700H. 125 W (6 Ω/ohm, 1 kHz przy zniekształceniach 0,7 % T.H.D.) przy dwóch kanałach wysterowanych. 95 W (8 Ω/ohm, 20 Hz – 20 kHz przy zniekształceniach 0,08 % T.H.D.) przy dwóch kanałach wysterowanych. To zupełnie inna liga grania przy podobnych pieniądzach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 Nie wiem czy to dobry pomysł na wkładanie tam amplitunera. On się mocno będzie grzał. Do Vienna polecał bym jednak Yamahe Denon będzie do nich za łagodny. Ale to też ciekawy model. Częściej dostępny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miru54 Napisano 4 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2021 Ten Sony mam już 6 albo i więcej lat i tak jak pisałem żeby go tam wcisnąć musiałem odkręcić nóżki wentylacja jest z boków i tyłu bo jest duży otwór na kable i tak myślałem że włożenie tam jakiegoś slima będzie dobrym rozwiązaniem bo od góry zyskam 5 cm. Ja też myślałem nad tą Yamahą RX-S602, ale Marantz lepiej doposażony tylko prawie 2 razy droższy i czy będzie pasował do moich kolumn. Czy warto przepłacać? Pełnowymiarowe amp były by do zakupu i jest ich cała masa, ale w moim przypadku to przekonanie żony do zmiany mebli potrwa z 5 lat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 Amplitunery slim niestety grają nieco gorzej od swoich pełnowymiarowych braci, kolega wyżej to przedstawił na liczbach i twój "stary" Sony będzie dźwiękowo pewnie grał lepiej, chyba że pominiesz ten aspekt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2021 Udostępnij Napisano 5 października 2021 Yamaha pod Twoimi kolumnami zagra ciekawiej niz Marantz. Najlepiej bylo by znaleść inne miejsce i wybrac 6A Miałem kiedyś Vienne, grały fajnie basowo. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miru54 Napisano 5 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2021 Dzwoniłem w kilka miejsc i okazuje się że nic niema ani slim ani dużych same z wyższych półek od 8000 zł. Zaczekam z tą wymianą na lepsze czasy, może jednak wymienię ten felerny mebel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 5 października 2021 Udostępnij Napisano 5 października 2021 Jeśli już rozważasz co dalej, to dodam jeszcze dwie opcje które może mógłbyś brać pod uwagę. Przekonstruowanie trochę tego mebla, by pozbyć się tej półki nad amplitunerem, druga opcja to postawienie wzmacniacza w zupełnie innym miejscu pomieszczenia. Jedno i drugie trochę kłopotliwe (stolarz, przekładanie kabli itd.), ale przynajmniej przemyśl to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miru54 Napisano 5 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2021 Rozważam taką opcje. Zlikwidowac część górną tego mebla podnieść tv wyżej głośnik centralny dać pod tv i dokupić 2 kolumny jeszcze nie wiem jakie ( myślę że koledzy coś podpowiedzą ) i postawic obok tv tak żeby zasłoniły bałagan kablowy. Te frontowe dac do tyłu za fotele. No i wtedy kupić pełnowymiarowy amplituner 7.1. Wilk syty i żona nie zrzędzi. Dzięki za podpowiedź, bo już się poddałem, ale teraz nic nie można kupić więc moje plany trzeba odłożyć w czasie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 października 2021 Udostępnij Napisano 5 października 2021 37 minut temu, miru54 napisał: Dzięki za podpowiedź, bo już się poddałem, ale teraz nic nie można kupić więc moje plany trzeba odłożyć w czasie. Szczerze ? Dnia 4.10.2021 o 09:05, miru54 napisał: ale w moim przypadku to przekonanie żony do zmiany mebli potrwa z 5 lat. Poczekałbym te 5 lat i wywalił tą szafkę. Dlaczego ? Bo przy takim wąskim ustawieniu frontów i centralnego cały efekt kina trafia szlag. Będziesz miał ścianę dźwięku , w kinie tzw. scena też występuje tak jak w stereo. Masz poszczególne plany dźwiękowe , i aby je uzyskać kolumny muszą mieć przestrzeń i odpowiednie pozycjonowanie. Przy takim ustawieniu jakie wykombinowałeś , będziesz miał podobny dźwięk jak z głośników TV , tylko głośniejszy. To moje sugestie. Zapytam jeszcze , nie da się tak przemeblować pokoju , by TV razem z ewentualnym kinem przenieść na inną , dłuższą ścianę ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miru54 Napisano 5 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2021 Tak jak widać na wcześniejszym zdjęciu ta szafka ma 198 cm szer i stoi między załamaniem ściany, a wejściem do sypialni. Nie mam w tym pokoju ściany na ustawienie kolumn w szerszym rozstawie. Pozostaje zmienić mieszkanie !!!😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 października 2021 Udostępnij Napisano 5 października 2021 14 minut temu, miru54 napisał: Pozostaje zmienić mieszkanie !!! A nie mogłeś tak od razu ? Naprawdę nic nie wymyślę , może koledzy ..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miru54 Napisano 5 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2021 Dziękuję za każda radę, ale nie każdą da się zastosować. Nie jestem audiofilem więcej oglądam filmów, ale w dobrej jakości muzyki też lubię posłuchać tak 70:30. Pomyślałem że dobrze posłuchać ludzi którzy mają wiedze i doświadczenie w tym temacie. Wiem że ostatecznie i tak sam muszę podjąć decyzje gdzie i jak ulokuje te klocki mimo przeciwności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 23 godziny temu, miru54 napisał: Dzwoniłem w kilka miejsc i okazuje się że nic niema ani slim ani dużych same z wyższych półek od 8000 zł. Zaczekam z tą wymianą na lepsze czasy, może jednak wymienię ten felerny mebel. Tak polecam! 17 godzin temu, miru54 napisał: Rozważam taką opcje. Zlikwidowac część górną tego mebla podnieść tv wyżej głośnik centralny dać pod tv i dokupić 2 kolumny jeszcze nie wiem jakie ( myślę że koledzy coś podpowiedzą ) i postawic obok tv tak żeby zasłoniły bałagan kablowy. Te frontowe dac do tyłu za fotele. No i wtedy kupić pełnowymiarowy amplituner 7.1. Wilk syty i żona nie zrzędzi. Dzięki za podpowiedź, bo już się poddałem, ale teraz nic nie można kupić więc moje plany trzeba odłożyć w czasie. Podłogowe nie moga stać na regale. Jeśli te podłogowe dasz na tył to znacznie stracisz na budzecie systemu. Będą one całkowicie nie wykorzystane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miru54 Napisano 6 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 października 2021 To jeszcze opcja taka kolumny podstawkowe tylko jakie? Następne pytanie czy odległość między nimi nie za mała? Jeszcze pytanie do kolegów z branży czy kolumny są dostępne i czy podobnie jak z amplitunerami i czy kupować teraz czy wspólnie będzie może jakiś upust? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miru54 Napisano 6 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 października 2021 Szukam różnych rozwiązań do mojego pokoju i znalazłem kolumny naścienne Klipsch RP640D do zastosowania jako podłogowe frontowe, zamiast moich Vienna Berg. Mógłbym je rozstawić na prawie 4 m od siebie. Rozwiązanie moich problemów by było tylko czy będzie ze sobą grało i z jakim pełnowymiarowym ampli. Co wy na to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 października 2021 Udostępnij Napisano 7 października 2021 5 godzin temu, miru54 napisał: Rozwiązanie moich problemów by było tylko czy będzie ze sobą grało i z jakim pełnowymiarowym ampli. Będzie bez problemu. Cieszę się , że nadal walczysz. To rozwiązanie ma już sens , w porównaniu z pierwotnym założeniem to przepaść jakościowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 7 października 2021 Udostępnij Napisano 7 października 2021 Mój kolega ma te głośniki w swoim kinie, do tego dobry subwoofer i mnie szczęka opadła jak zaprezentował jak to gra. Jeśli chcesz zatrzymać się na kinie kup suba z BR. Ale w przypadku gdy będzie też grana muzyka lepiej zdecydować się na zamknięte konstrukcje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 października 2021 Udostępnij Napisano 7 października 2021 To sa już kolumny typowo kinowe. Ale dobre. Dzwiek jest na prawde bardzo dobrze odwzorowany. Moim zdaniem jest sens. I taki pomysł jest dobry. No chyba że monitory to wtedy może Monitor Audio Bronze 100 czy ELAC B6.2. Dwa modele o skrajnie różnym brzmieniu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miru54 Napisano 7 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 października 2021 (edytowany) Dziękuję wszystkim kolegom za cenne uwagi. To wpłyneło że kolumny już zamówione. Teraz czas na polowanie za ampli : Yamaha RX-V6A, RX-V4A lub RX-A2A ewentualnie Marantz SR 5015 DAB Edytowano 7 października 2021 przez miru54 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 A2A trochę nie warto. Po za tym rozbieżność pomiędzy V4A a A2A jest dość znaczna. Do tych kolumn lepiej od 5015 może zagrac X 2700 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts