Ccezar Napisano 3 października 2021 Udostępnij Napisano 3 października 2021 Hej. Po przeczytaniu wielu postów na forum z racji ustawienia mojego salonu (duże okno z jednej strony, a z drugiej otwarta przestrzeń) zdecydowałem się na zestaw stereo, który ma służyć do słuchania muzyki i oglądania filmów. Zależy mi na sprzęcie z budowanym wzmacniaczem z powodu dzieci - wszelkiego rodzaju guziczki zawsze atrakcyjne. Zastanawiam się pomiędzy ww. dwoma zastawami. Nie wiem tylko jak faktycznie wyglada jakość dźwięk jednych i drugich. Cena jest zbliżona. Na kilka różnic typu rozmiar i wifi jestem w stanie przymknąć oko. Ale co z jakością dzięku? Nie mam czasu na odsłuchy czy zabawę w zwroty. Co wybrać? Teufel ma zestaw z głośnikami Effects czy Audio PRO tez ma możliwość bezprzewodowego podłączenia głośników efektowych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 Jakiej wielkości masz pomieszczenie? Ja bym nie wybrał ani jednych ani drugich. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ccezar Napisano 4 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2021 (edytowany) Salon 33m2 oraz kuchnia 10m2. Kwadraty to miejsce na kolumny a pomiędzy nimi planowany ekran. Natomiast na przeciwko sofa. Tak, wiem. Akustycznie bardzo słabo. W takim razie jakie aktywne głośniki byś zaproponował w podobnych pieniądzach? Edytowano 4 października 2021 przez Ccezar Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 W kwocie około 4k zł możesz pomyśleć o klasycznym zestawie stereo. Oczywiście rozumiem pomysł na kolumny aktywne ale w tym przedziale cenowym rewelacji nie będzie. Przykładowo Heco Aurora 700 + Topping MX3 czy SMSL Q5 Pro zapewnią wyższą jakość dźwięku względem Audio Pro czy Teufel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 @Ccezar Cześć, Dnia 3.10.2021 o 07:15, Ccezar napisał: Nie mam czasu na odsłuchy czy zabawę w zwroty. Co wybrać? szkoda, bo jest na prawdę sporo kolumn, które mogłyby Ci się spodobać. Zaczynając od np. SMSL AD-18 z kolumnami: Kef Q350/Polk Audio s20e na wzmacniaczu (Yamaha, Denon,Onkyo) + kolumny podłogowe kończąc. (Heco, Magnat, Pylon. etc.) Moim zdaniem warto udać się na odsłuch i porównać kilka konstrukcji. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ccezar Napisano 4 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2021 Prawdę mówiąc wolałbym zostać przy głośnikach aktywnych mimo wszystko. Niestety wzmacniacza nie ukryje w szafce, a żonie zalezy tez na minimalizmie aby komoda nie była zastawiona masa elektroniki. Rozważam dwa powyższe zestawy, ponieważ podobno nawet bez suba nas będzie w miarę ok. Pytanie, które dają lepsze wrażenia z odsłuchu i możliwość ewentualnej rozbudowy o tylne glosniki? Chyba, ze są w zbliżonej cenie inne aktywne glosniki dające lepszy efekt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 15 minut temu, Ccezar napisał: ponieważ podobno nawet bez suba nas będzie w miarę ok. no właśnie: podobno. To może Klipsch The Sixes? 18 minut temu, Ccezar napisał: a żonie zalezy tez na minimalizmie aby komoda nie była zastawiona masa elektroniki. SMSL AD-18 jest wielkości paczki ciastek 25 minut temu, Ccezar napisał: Pytanie, które dają lepsze wrażenia z odsłuchu Niestety obawiam się, że jednoznacznie nikt Ci nie odpowie co wybrać i ta kwestia zostanie po Twojej stronie. Ja kierowałbym się jednak ku innemu rozwiązaniu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ccezar Napisano 4 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2021 Zakładając ze przekonam żonę to jaki wzmacniacz z opcja wifi i dedykowana aplikacja mobilna polecacie oraz jakie kolumny podłogowe? Chciałbym uzyskać możliwie dobre efekty podczas sporadycznego oglądania filmów. Ewentualna rozbudowa o tylne bezprzewodowe głośniki tez byłaby dużym plusem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 7 minut temu, Ccezar napisał: Ewentualna rozbudowa o tylne bezprzewodowe głośniki tez byłaby dużym plusem do czego mają służyć te tylne głośniki? bo jeżeli chcesz efekt kina to musiałbyś brać pod uwagę amplituner kina. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ccezar Napisano 4 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2021 Do uzyskania lepszego wrażenia przy oglądaniu filmów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 To jeżeli chcesz w przyszłości lepszy efekt przy oglądaniu filmów to tylko amplituner kina domowego gdzie możesz zastosować również kolumnę centralną i subwoofer. Dokładając 2 dodatkowe kolumny do amplitunera stereo będzie to dalej stereo. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ccezar Napisano 4 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2021 Zostańmy w takim razie przy wzmacniaczu stereo. Chyba, ze jest opcja aby uzyskać coś takiego jak w Teufel Active z Effects? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 14 minut temu, Ccezar napisał: Chyba, ze jest opcja aby uzyskać coś takiego jak w Teufel Active z Effects? No niestety to dwie różne drogi: albo dobrej klasy stereo albo zestaw kina z efektami. Najlepiej będzie jak zadzwonisz do nas. Ułatwi to dobranie optymalnego zestawu pod Twoje preferencje. Postaramy się odpowiedzieć na Twoje pytania. Zapraszam do kontaktu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 2 godziny temu, Ccezar napisał: Niestety wzmacniacza nie ukryje w szafce, a żonie zalezy tez na minimalizmie aby komoda nie była zastawiona masa elektroniki. Ale wzmacniacz nie musi wcale stać z przodu na ołtarzyku pod telewizorem. Może stać gdziekolwiek, byle by mu zapewnić wentylację. Rozejrzyj się po pokoju, może znajdzie się dla niego ustronne miejsce by nie gryzło w oczy. Wystarczy zakupić przedłużacz sygnału IR do pilota oraz dłuższy kabel HDMI do TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 Możesz ukryć za komodą Harman Kardon Citation Amp. Fronty i TV podłączysz sobie standardowo, w przyszłości kolumny surround bezprzewodowo przez WiSA wireless. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ccezar Napisano 4 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2021 49 minut temu, Tomasz S. napisał: Możesz ukryć za komodą Harman Kardon Citation Amp. Fronty i TV podłączysz sobie standardowo, w przyszłości kolumny surround bezprzewodowo przez WiSA wireless. Idealne przyszłościowe rozwiazanie dla osób które nie chcą plątaniny kabli. wielkość tez minimalna. Podczerwień do pilota przemyślana. Tylko teraz jakie podłogówki w przystępnej cenie do tego podłączyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 4 minuty temu, Ccezar napisał: Tylko teraz jakie podłogówki w przystępnej cenie do tego podłączyć? Ile chciałbyś przeznaczyć na kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ccezar Napisano 4 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2021 2 minuty temu, LBX Systemy Audio napisał: Ile chciałbyś przeznaczyć na kolumny? 2 minuty temu, LBX Systemy Audio napisał: Ile chciałbyś przeznaczyć na kolumny? Max 1,5-2 k zł. Zależy mi na słyszalnych niskich tonach, choć przekrój słuchanych stylu muzycznych jest duży… od soul przez rock do deep house Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 Z kolumn z fajnym basem w tym przedziale cenowym na pewno warto przesłuchać Pylon Pearl 25 lub Magnat Monitor Supreme 1002. Ciekawym produktem jest również Indiana Line DJ300 (kolumny podstawkowe). Tak jak wspominałem już wcześniej, jak masz możliwość to podjedź gdzieś i posłuchaj. Sam sobie wyrobisz zdanie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 49 minut temu, Ccezar napisał: Max 1,5-2 k zł. Zależy mi na słyszalnych niskich tonach, choć przekrój słuchanych stylu muzycznych jest duży… od soul przez rock do deep house W tej cenie nic dobrego nie kupisz. Szukaj używanych. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2021 Udostępnij Napisano 5 października 2021 Audio Pro i Klipsch będą za słabe do takiego pomieszczenia. Tutaj musisz się liczyć z dokupieniem subwoofera. Może Magnat Monitor Reference 5A, Dali Oberon 7C, no albo system pasywny. SMSL + Heco Aurora 700 , QAcustic 3050i Tudzież sprzęt uzywany Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ccezar Napisano 5 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2021 Czy Heco Aurora 700 zagrają poprawnie z Harman Kardon Citation Amp? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 5 października 2021 Udostępnij Napisano 5 października 2021 Jeżeli możesz dołożyć do Heco Aurora 700 to zdecydowanie ! To już poważna kolumna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ccezar Napisano 5 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2021 Jak zawsze zdania są rozbieżne, wiec zdecydowałem się na zakup Audio Pro a36 oraz Teufel Ultima 40 Active. Odslucham, ocenie i zdecyduje. Natomiast jeżeli moje uszy nie będą wystarczająco dopieszczone w tym budżecie to zakupie Harman Kardon Citation Amp i Heco Aurora 700. Zestaw wzmacniacz + kolumny pasywne to już jednak 2k więcej, a czy to ma sen w moim przypadku - zobaczymy. Dziękuje za rady i sugestie! Jak dostanę oba zestaw aktywne to napisze swoje odczucia. btw w sieci gdzieś znalazłem ze Teufel to chińszczyzna - prawda to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropóh Napisano 5 października 2021 Udostępnij Napisano 5 października 2021 Czyli kupujesz to co założyłeś od początku i na co szukałeś potwierdzenia? Teufel to firma niemiecka, a że produkcja w Chinach? Nie oni jedni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts