Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Sprzęt: Samsung UE55MU7042 i Denon AVR-X1400H.

Witam, od dłuższego czasu mam podane wyżej sprzęty i wszystko ze sobą współpracowało. Kiedy odpalałem TV włączało się kino, kiedy wyłączałem TV kino też się wyłączało. Wczoraj nie z gruszki ni z pietruszki połączenie przestało działać. TV nagle przestał wykrywać kino podłączone kablem HDMI do złącza ARC i całość dźwięku leciała przez głośniki w telewizorze. Próbowałem zmieniać kable (5 ich testowałem) zresetowałem do zera zarówno wzmacniacz jak i telewizor. Przeszedłem wszystkie konfiguracje, jednak dalej nic nie chce działać tak jak działało wcześniej. Pierwotnie TV bez problemu identyfikował wzmacniacz, przypisywał mu oryginalną nazwę i dawał możliwość puszczenia przez niego dźwięku. Obecnie urządzenie jest oznaczone jako "nieznane".

Nie było żadnej aktualizacji oprogramowania w międzyczasie, nie było żadne z urządzeń ruszane w żaden sposób. Po prostu nagle przestało działać.

Napisano

No to coś się musiało stac.

Możliwe że była aktualizacja o której nie wiesz. Na przykład protokołu HDCP.

Jeśli faktycznie zrobiłeś resety i ustawienia jak poprzednio i nie działą to ...... przyzwyczaj się do tego.

ARC = Absolut random connection.

Piotr

Napisano

Kryzys zażegnany. Okazało się, że jako użytkownik nie mam dostępu do twardego resetu telewizora. Natomiast pomogło połączenie z infolinią producenta. Pan z infolinii połączył się zdalnie z telewizorem i wykonał twardy reset. Obecnie pozostaje mi ponowna konfiguracja wszystkich ustawień ale to już "pikuś"

Napisano
3 godziny temu, Iron napisał:

A jak działa połączenie ARC/eARC? Jest stabilne ?

Też mam TV Samsung i amplituner Denona i działa to różnie

Nie jest stabilne.

70% użytkownikom działa.

1 godzinę temu, Butler napisał:

Trochę tęsknię za analogową nowoczesnością, przeraża mnie nieograniczona zdalna dostępność sprzętu przez jakiś serwis, czy kij wie kogo.

Malo tego i wszędzie wyrażasz zgodę na gromadzeni informacji.

Piotr

Napisano
6 minut temu, S4Home napisał:

Nie jest stabilne.

70% użytkownikom działa.

Tu raczej chodzi o nie trzymanie norm na ARC miałem wcześniej tv LG i cały czas był problem. Po zmianie na sony wszystko działa prawidłowo a amplituner yamahy ten sam.