leonII Napisano 28 października 2021 Udostępnij Napisano 28 października 2021 Witam. Postanowiłem skalibrować dzisiaj moją Yamahę poprzez YPAO i wyskakuje mi komunikat LEVER ERROR. Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją Próbowałem kilka razy i cały czas to samo. Kable podłączone prawidłowo. Może ktoś z posiadaczy tego amplitunera coś podpowie ? Yamaha gra z głośnikami Monitor Audio RX 6 + subwoofer Rubicon RSUB-A12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 28 października 2021 Udostępnij Napisano 28 października 2021 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonII Napisano 28 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 października 2021 48 minut temu, dorsz napisał: Pisałem, że sprawdziłem kable i cała reszta zgodnie z instrukcją. Czy w tym przypadku chodzi o to że subwoofer jest innej firmy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 28 października 2021 Udostępnij Napisano 28 października 2021 To odłącz subwoofer i zobacz czy kalibracja działa poprawnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 A pokaz zdjęcie systemu. Spotkałem się do tej pory raz z taką sytuacją gdzie faktycznie kolumny grały totalnie w rożnych warunkach. I jedna grała przez to głośniej. Może to jest problem u Ciebie? Rozumiem że kolumny grają normalnie bez YPAO? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonII Napisano 29 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 października 2021 11 godzin temu, S4Home napisał: A pokaz zdjęcie systemu. Spotkałem się do tej pory raz z taką sytuacją gdzie faktycznie kolumny grały totalnie w rożnych warunkach. I jedna grała przez to głośniej. Może to jest problem u Ciebie? Rozumiem że kolumny grają normalnie bez YPAO? Piotr Przed chwilą, leonII napisał: Kolumny grają normalnie bez YPAO. Układ trochę kiepski, ale nic nie poradzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 Subwoofer przy kolumnie i YPAO głupieje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonII Napisano 30 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 października 2021 22 godziny temu, dorsz napisał: Subwoofer przy kolumnie i YPAO głupieje. To gdzie według Ciebie powinien stać subwoofer? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 30 października 2021 Udostępnij Napisano 30 października 2021 1 godzinę temu, leonII napisał: To gdzie według Ciebie powinien stać subwoofer? Pojęcia nie mam, ja tylko klasyczne stereo. Sprawdziłeś? Dnia 28.10.2021 o 20:46, dorsz napisał: To odłącz subwoofer i zobacz czy kalibracja działa poprawnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 Jedna z kolumn trochę przysłonięta - może to jest problem? Spróbuj na próbę wystawić kolumny tak aby miały podobną przestrzeń wokół siebie i żeby nic ich nie blokowało i wtedy przeprowadź kalibrację. Ewentualnie w jednej z nich zamień polaryzację i zrób próbę. Zdarzało się w jednostkowych przypadkach, że jedna kolumna względem drugiej grała głośniej co też może mieć wpływ na negatywny przebieg kalibracji. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonII Napisano 4 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 listopada 2021 Dnia 28.10.2021 o 21:46, dorsz napisał: To odłącz subwoofer i zobacz czy kalibracja działa poprawnie. Odłączyłem suba i poszło. Niestety po kalibracji w ogóle nie widzi subeoofera. Widzi go dopiero jak wyłączę YPAO. W każdym razie dzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 To i miałem rację. Masz różne warunki odsłuchu obu kolumn. Myslę że sub nie jest tu problemem ale tez nie pomaga. No wygląda to u ciebie źle albo i bardzo źle. Czemu ten narożnik, czy fotel co to jest tak zasłania kolumnę i suba? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonII Napisano 5 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 (edytowany) 3 godziny temu, S4Home napisał: To i miałem rację. Masz różne warunki odsłuchu obu kolumn. Myslę że sub nie jest tu problemem ale tez nie pomaga. No wygląda to u ciebie źle albo i bardzo źle. Czemu ten narożnik, czy fotel co to jest tak zasłania kolumnę i suba? Piotr Fakt ustawienie jest fatalne, ale takie mam warunki i nie mam możliwości tego zmienić Nie rozumiem tylko stwierdzenia, że sub nie jest problemem. W poście wcześniej napisałem, że po odłączeniu subwoofera kalibracja się udała... Problem w tym, że jak wykonam kalibrację bez suba to po jej zakończeniu sub nie gra Edytowano 5 listopada 2021 przez leonII Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 (edytowany) 25 minut temu, leonII napisał: Problem w tym, że jak wykonam kalibrację bez suba to po jej zakończeniu sub nie gra Podczas kalibracji subwoofer masz ustawiony na połowę głośności i odcięcie na full. Tak ? Subwoofer w ustawieniach amp. masz włączony. Tak ? Jak kalibracja powiodła się bez subwoofera to załącz subwoofer ręcznie . Nie znam kalibracji która by dobrze ustawiła głośność subwoofera i tak robisz to manualnie , więc olej , że nie widzi. Edytowano 5 listopada 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonII Napisano 5 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 11 minut temu, tomek4446 napisał: Jak kalibracja powiodła się bez subwoofera to załącz subwoofer ręcznie Tylko on go zupełnie nie widzi. Dopiero jak wyłączę YPAO to działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 (edytowany) Sub masz po kablu rca , czy po głośnikowych ? I jeszcze jedno , jest załączony na stałe , czy po automacie? Na automacie czasem sygnał z YAPO jest za słaby by ruszyć suba. Edytowano 5 listopada 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonII Napisano 5 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 11 minut temu, tomek4446 napisał: Sub masz po kablu rca , czy po głośnikowych ? I jeszcze jedno , jest załączony na stałe , czy po automacie? Na automacie czasem sygnał z YAPO jest za słaby by ruszyć suba. Po kablu RCA. Muszę sprawdzić czy jest na auto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 Przed chwilą, leonII napisał: Muszę sprawdzić czy jest na auto Ustaw sub na "on" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonII Napisano 5 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 6 godzin temu, tomek4446 napisał: Ustaw sub na "on" Tak też zrobiłem. Niestety sub dalej nie działa . Tak jak pisałem wcześniej, zaczyna działać po wyłączeniu YPAO Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akab Napisano 23 listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 listopada 2021 U mnie ta kalibracja też głupieje w rx-v1700 tzn jak włączę test tone to kolumny wszystkie słychać szumią ,jak zapodam kalibrację to nie widzi tylnej kolumny jednej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 listopada 2021 Udostępnij Napisano 24 listopada 2021 A czy to po prostu nie jest spowodowane tym że odpalacie ścieżkę stereo ?.......... Najczęstsza i najprostsza przyczyna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 24 listopada 2021 Udostępnij Napisano 24 listopada 2021 13 godzin temu, akab napisał: w rx-v1700 tzn jak włączę test tone to kolumny wszystkie słychać szumią ,jak zapodam kalibrację to nie widzi tylnej kolumny jednej możesz ją na czas kalibracji podłączyć pod inny kanał i sprawdzić czy to wina kolumny czy amplitunera. Rozumiem, że skoro jej nie widzi podczas kalibracji to nie dobiega ona do końca, tak? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akab Napisano 24 listopada 2021 Udostępnij Napisano 24 listopada 2021 (edytowany) Sprawa się lekko wyjaśniła po kilku próbach załapało ale wyświetla błąd polaryzacji przedniej frontowej kolumny .Sprawdziłem przewody są ok nt w instrukcji jest opis że przy niektórych kolumnach mimo że są dobrze podłączone może taki błąd się wyświetlić .Dziwne że tylko jedna kolumna .Nie chcę na siłę sprawdzać i zamieniać specjalnie przewodów żeby zobaczyć co się stanie .Może błąd tkwi w obudowie kolumny ? Ale skoro opisałi że tak czasami może być to nie ruszam haha Edytowano 24 listopada 2021 przez akab Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 listopada 2021 Udostępnij Napisano 25 listopada 2021 Masz Monitor audio nie Jamo gdzie tam to się zdarzało. Jeśli na chwilę wyłączysz YPAO podejdziesz do sprzetu wsadzisz głowę pomiedzy dwie kolumny to słyszał byś że grają "dziwnie" Wtedy może faktycznie w jednej kolumnie było coś grzebane. Jesli da dobrze to zignoruj ten błąd. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akab Napisano 22 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2021 A czy to jest normalne że przed kalibracją ustawiam głośniki sur i cen jako small suba na swfr a po kalibracji amplituner zmienia mi głośniki jako large a suba zmienia na both ? W subie przewód podłączony do gniazda lfe i do stosownego gniazda w amplitunerze . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts