Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie,

Chciałbym zbudować własny wzmacniacz lampowy. Pierwotnie myślałem nad konstrukcją na lampach EL34 w push pullu. Takie też zakupiłem transformatory głośnikowe i zasilający. Z tego co wiem równie dobrze mogę zastosować radzieckie lampy 6p3s-E? Czy ktoś podzieli się sprawdzonym schematem?  Chciałbym aby miał moc 35W

Trafo głośnikowe ma Ra/A 3.4kohm

Zasilające mam 2x300v 2x300mA

3,15Vx2 2x6A

20211128_190701.jpg

20211128_190650.jpg

Napisano (edytowany)

Wybierz schemat, który jest dokładnie opisany wraz podaną procedurą uruchomienia wzmacniacza. Możesz zainwestować w książkę Adam Tatuś- Proste konstrukcje lampowe .

Tam masz wszystko; schematy, opisy uruchomienia wzmacniacza.

A to co najtrudniejsze w diy? Obrumienienie, prawidłowe prowadzenie mas. Proponuję sporo o tym poczytać bo to jest z reguły największa bolączka konstrukcji diy. To znaczy nie jest problem złożyć wzmacniacz aby grał..problem jest aby były maksymalnie odbrumiony.

Edytowano przez elektron6
Napisano (edytowany)
31 minut temu, Bartosz Sola napisał:

Tylko pytanie czy 300v AC z mojego transformatora wystarczy?

Tak, po wyprostowaniu napięcie będzie wyższe. Dla 6L6 wystarczy już 300-350VDC

31 minut temu, Bartosz Sola napisał:

Czy w końcówce mocy zamiast 6l6gc

Moja opinia to lepiej pozostań przy 6L6 i driverach 6SN7 mają lepszy dźwięk, trafa mogły być lepsze, ale i tak nie są złe.

Nie czytałem całego opisu, ale ma  też tam opis układ triodowego lamp mocy ?

Przerobienie na  układ triodowy to nic skomplikowanego, przepinasz rezystory z S2 pod anodę lamp mocy.

Pozdr.

Edytowano przez Karol64208
Napisano (edytowany)
12 minut temu, Karol64208 napisał:

Tak

Moja opinia to lepiej pozostań przy 6L6, mają lepszy dźwięk, trafa mogły być lepsze, ale i tak nie są złe.

Autor w końcówkach zastosował 6L6GC, a chyba 6p3s-E to prawie bezposredni zamiennik lampy ze schematu?  Nie ukrywam, że na start nie chce wydawać  masy pieniędzy. A ta ruska lampa jest tania w porównaniu do 6L6. Z czasem z pewnością  dokupię lepsze lampy.

Edytowano przez Bartosz Sola
Napisano (edytowany)
5 minut temu, Bartosz Sola napisał:

6L6GC

dawne oznaczenie, a JJ robi właśnie 6L6GC to samo tylko nowa produkcja.

6L6 produkuje też BRIMAR

19 minut temu, Bartosz Sola napisał:

chyba 6p3s-E to prawie bezposredni zamiennik lampy ze schematu?

są one jako kwadry w sprzedaży , lub przynajmniej 2 pary. Bez z parowanych lamp będziesz miał kłopot.

Edytowano przez Karol64208
Napisano
2 godziny temu, Bartosz Sola napisał:

Czy moje głośnikowce sę nadadzą?

A mają odczepy UL? Poza tym masz za słabe trafo zasilające. Jest tylko jeden odczep do zasilania żarników lamp 6A. Tylko tetrody i dwie diody w zasilaczu to ponad 7A. Czym zasilisz resztę żarników? 

Jeżeli to twój pierwszy wzmacniacz to pomyśl o lepiej udokumentowanym projekcie lub dobierz schemat do tego co masz ;) Pozdrawiam.

Napisano
6 minut temu, Bartosz Sola napisał:

Trafo w rzeczywistości ma 2x3,15 każda połówka po 6A, co daje 12A 6,3V

Tak dobrze to nie ma ;) Z tych dwóch uzwojeń możesz uzyskać 6,3V/6A przy połączeniu szeregowym (lub 3,15V/12A przy równoległym, pod warunkiem, że są identyczne).

• 4 weeks later...
Napisano

Witam ponownie,

Mikołaj obdarował mnie potężnie w tym roku:

Wyczytałem z not katalogowych 6l6GC, że można na obciążeniu 3k8 wyciągnąć 47W. Co prawda mam 6P3S-E, aczkolwiek elektrycznie to ta sama lampa. Czy ktoś mądrzejszy podpowie jak dobrac wartości elementów wokół lamp mocy, aby uzyskać 30W na obciążeniu 3k4?

Schemat z jakiego robię wzmacniacz to wzmacniacz Concertino którego już podlinkowałem.

IMG_20211224_222424.jpg

Screenshot_20211225-131151.png