Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
11 minut temu, marcinmarcin napisał:

Przecież to wszystko żrące, z czasem uszkodzi powierzchnię, 🙄

No ja mam juz stare wtyki które widać ze ściemniały z wiekiem. Może po prostu uzyc alkoholu izopropylowego do czyszczenia elektroniki? Mam akurat w domu

EFF5067F-F889-4122-8368-B1C8D32859AA.png

2 minuty temu, mateolo2 napisał:

No ja mam juz stare wtyki które widać ze ściemniały z wiekiem. Może po prostu uzyc alkoholu izopropylowego do czyszczenia elektroniki? Mam akurat w domu

EFF5067F-F889-4122-8368-B1C8D32859AA.png

To chyba wole moje brudne 😂

Napisano
26 minut temu, mateolo2 napisał:

Dobrze sprawdza się Deoxit, ale trzeba po chwili wytrzeć do sucha.

Dobrze tez sprawdza się fluid Cardasa, ale to już inna cena.

Izopropanol usunie „tłuszcz”, ale nie usunie tlenków .

Dnia 7.12.2021 o 16:15, Q21 napisał:

Bardzo dobre wtyki, które często stosowałem do lutowania przewodów RCA dla klientów. Podobne chowane wtyki były w Nordost Blue Heaven FlatLine. 

Potwierdzam, a chowany kołnierz to tzw. ruchoma masa.

Nordost nie używa podobnych, tylko właśnie tych wtyków Neutrika 😉

W wielu przewodach Nordosta można spotkać wtyki Neutrika w słuchawkowych do Audeze też.

Napisano
2 godziny temu, mateolo2 napisał:
2 godziny temu, J W napisał:

Pryskasz na papier i przecierasz gniazdo, lub pryskasz w (na) końcówki IC przed wpięciem. Wystarczy odrobina i IC-gniazdo pracuje zupełnie inaczej. Zero obaw o uszkodzenie.

Piszę bo stosuję. Dokładnie to takie coś:

https://allegro.pl/oferta/preparat-do-oczyszczania-kontakt-s-60-ml-styki-11114848335

O brzmi to sensownie! I rozumiem, ze trzeba poczekać aż wyschnie przed włączeniem bo to jednak ciecz?

To nie jest w konsystencji coś jak wd40 lub silikon w sprayu. Pryskasz nad kawałkiem ręcznika papierowego, przecierasz i możesz używać kabla. Nie trzeba czekać aż wyschnie lub coś. Na wtyku po przetarciu nadmiaru płynu i tak zostaje delikatna warstwa. Pewnie żeby to wyczyścić - przywrócić do poprzedniego 'ciasnego' stanu - musiałbyś użyć izopropanolu.

Ten preparat służy właśnie do tego - czyszczenia styków, podstawek pod układy scalone itp. No trzeba chociaż sobie przeczytać co tam napisali - ktoś zarzuca, że zeżre :).

Izopropanol to alkohol, który bardzo szybko wyparowuje - też nie zeżre i też można i jest stosowany do czyszczenia elektroniki - np resztek topnika po lutowaniu (właśnie żeby nie zeżarł miedzi, bo topniki potrafią być agresywne).

Jak pisałem - używałem właśnie do ciasnych IC PAD-a i wtyków IEC. Jakieś pół roku temu pryskałem. Byłem przed chwilą tam zajrzeć i nadal mam końcówki na IC. Nic się nie zeżarło. Może pojawić się gdzieś zielonkawy nalot - to są spłukane siarczki miedzi, ale nie jestem chemikiem więc nazwijmy to brudy. Tak miałem przy konektorach głośnikowych, gdzie dużo się maca. Przetrzeć to izopropanolem i jest ok. I nie trzeba bez sensu macać bo zostaje tłuszcz z palcy na elementach.