marcinmarcin Napisano 24 marca 2022 Napisano 24 marca 2022 Przecież to wszystko żrące, z czasem uszkodzi powierzchnię, 🙄 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 24 marca 2022 Autor Napisano 24 marca 2022 11 minut temu, marcinmarcin napisał: Przecież to wszystko żrące, z czasem uszkodzi powierzchnię, 🙄 No ja mam juz stare wtyki które widać ze ściemniały z wiekiem. Może po prostu uzyc alkoholu izopropylowego do czyszczenia elektroniki? Mam akurat w domu 2 minuty temu, mateolo2 napisał: No ja mam juz stare wtyki które widać ze ściemniały z wiekiem. Może po prostu uzyc alkoholu izopropylowego do czyszczenia elektroniki? Mam akurat w domu To chyba wole moje brudne 😂 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 24 marca 2022 Napisano 24 marca 2022 26 minut temu, mateolo2 napisał: No ja mam juz stare wtyki które widać ze ściemniały z wiekiem. Może po prostu uzyc alkoholu izopropylowego do czyszczenia elektroniki? Mam akurat w domu Dobrze sprawdza się Deoxit, ale trzeba po chwili wytrzeć do sucha. Dobrze tez sprawdza się fluid Cardasa, ale to już inna cena. Izopropanol usunie „tłuszcz”, ale nie usunie tlenków . Dnia 7.12.2021 o 16:15, Q21 napisał: Bardzo dobre wtyki, które często stosowałem do lutowania przewodów RCA dla klientów. Podobne chowane wtyki były w Nordost Blue Heaven FlatLine. Potwierdzam, a chowany kołnierz to tzw. ruchoma masa. Nordost nie używa podobnych, tylko właśnie tych wtyków Neutrika 😉 W wielu przewodach Nordosta można spotkać wtyki Neutrika w słuchawkowych do Audeze też. 1 Odpisz, cytując
J W Napisano 24 marca 2022 Napisano 24 marca 2022 2 godziny temu, mateolo2 napisał: 2 godziny temu, J W napisał: Pryskasz na papier i przecierasz gniazdo, lub pryskasz w (na) końcówki IC przed wpięciem. Wystarczy odrobina i IC-gniazdo pracuje zupełnie inaczej. Zero obaw o uszkodzenie. Piszę bo stosuję. Dokładnie to takie coś: https://allegro.pl/oferta/preparat-do-oczyszczania-kontakt-s-60-ml-styki-11114848335 O brzmi to sensownie! I rozumiem, ze trzeba poczekać aż wyschnie przed włączeniem bo to jednak ciecz? To nie jest w konsystencji coś jak wd40 lub silikon w sprayu. Pryskasz nad kawałkiem ręcznika papierowego, przecierasz i możesz używać kabla. Nie trzeba czekać aż wyschnie lub coś. Na wtyku po przetarciu nadmiaru płynu i tak zostaje delikatna warstwa. Pewnie żeby to wyczyścić - przywrócić do poprzedniego 'ciasnego' stanu - musiałbyś użyć izopropanolu. Ten preparat służy właśnie do tego - czyszczenia styków, podstawek pod układy scalone itp. No trzeba chociaż sobie przeczytać co tam napisali - ktoś zarzuca, że zeżre :). Izopropanol to alkohol, który bardzo szybko wyparowuje - też nie zeżre i też można i jest stosowany do czyszczenia elektroniki - np resztek topnika po lutowaniu (właśnie żeby nie zeżarł miedzi, bo topniki potrafią być agresywne). Jak pisałem - używałem właśnie do ciasnych IC PAD-a i wtyków IEC. Jakieś pół roku temu pryskałem. Byłem przed chwilą tam zajrzeć i nadal mam końcówki na IC. Nic się nie zeżarło. Może pojawić się gdzieś zielonkawy nalot - to są spłukane siarczki miedzi, ale nie jestem chemikiem więc nazwijmy to brudy. Tak miałem przy konektorach głośnikowych, gdzie dużo się maca. Przetrzeć to izopropanolem i jest ok. I nie trzeba bez sensu macać bo zostaje tłuszcz z palcy na elementach. Odpisz, cytując
Recommended Posts