Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, ULV napisał:

Może tak, może nie. 

Ty może jesteś pogodzony z tymi błędami, ja niestety na taki stan rzeczy nie mogę patrzeć.

No ale, czego można wymagać za urządzenie które kosztuje 400 pln. 

Mam usbridge sig z liniowym, czyli w cenach nowego około 1800, ale to dalej malina. Nie zawiesiło mi się to ani raz, ani raz nie przerwało, itp. Stabilność 100%. Ale sotm też jest stabilny, inna inszość ze spora czescią gotowców 

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano (edytowany)
5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mam usbridge sig z liniowym, czyli w cenach nowego około 1800, ale to dalej malina. Nie zawiesiło mi się to ani raz, ani raz nie przerwało, itp. Stabilność 100%. Ale sotm też jest stabilny, inna inszość ze spora czescią gotowców 

Ja w tym budżecie, mam sotma neo plus zasilacz linowy. Nie widzę najmniejszego sensu bawić się maliną.

Edytowano przez ULV
Napisano

Używam sieci po kablu i po wifi - zasięg 4 pokoje w bloku

drukarka po wifi

malina polaczona drutem i wifi

mac mini - połaczony drutem

stacjonarny komp połaczony drutem

bardzo chcę zrobic sobie serwer z plikami multimedialnymi - tu chyba łacznośc po drucie bezpieczniejsza?

komp syna połaczony drutem

Napisano
1 minutę temu, Khedron napisał:

Dlaczego maline podlaczyles na dwa sposoby? 

bo jak ja odłączę od kabla - to nie mam jak sterować ze stacjonarnego

jak odłacze od wifi - to nie chce mi wykrywać maliny z laptopa i telefonu

(chyba że coś źle robię)

rysunek - póżniej

Napisano

No dobra. Przyznam że myślałem że zaproponujesz coś co zastąpi modem UPC ( bo to i modem i router w jednym). Jak rozumiem ty proponujesz zakup dodatkowego routera i przestawienie modemu w tryb pośrednika? Nie znam się na tym, wiem tylko że jest coś takiego.

Napisano
2 godziny temu, Fafniak napisał:

modemu w tryb pośrednika

To ma swoją nazwę i nazywa się bridge. Tak więc modemorouter w tryb bridga i dopiero swój sprzęt. Jak nie ma trybu bridge, to DMZ i adres na sztywno ale wtedy jesteś za podwójnym NAT-em. 

Napisano
20 godzin temu, Fafniak napisał:

Ja mam taki modem/router 

https://www.upc.pl/internet/poznaj/modemy/

Ten starszy compal connect box 

Przejrzałem instrukcje i niestety nic nie znalazłem na temat tej funkcji

Instrukcja to tylko instrukcja. 

Należy się zalogować na router i zobaczyć co w trawie piszczy. 

UPC jest znane z tego, że opcja bridga w jednym firmware danego routera jest a w drugim już nie. 

Napisano
9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

ale działa na nim wszystko zaskakująco dobrze, a mam z 8 gratów na wifi i malinę po kablu. 

Na prime video (puszczanym z macmini - miałem trzaski/przerwy w dźwieku - obniżyłem jakość video - zmniejszyło się

Na jutjubie - podobnie

Napisano (edytowany)
49 minut temu, Fafniak napisał:

jutjubie - podobnie

A konfigurowałeś go jakoś pod swoje potrzeby? No i prozaicznie zapytam, restartujesz go czasem? U mnie jak zamuli raz na jakiś czas to nawet dźwięk ze streamingu siada a na netflix mam pixeloze. Ale to nie wifi, myślę że to już problem z samym połączenie modemu kablowego z kontrolerem modemów. 

Napisano
1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

A konfigurowałeś go jakoś pod swoje potrzeby?

prócz wprowadzenia hasła to nie bardzo - to jest ten przypadek gdy jest to dla mnie terra incognita 

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

No i prozaicznie zapytam, restartujesz go czasem?

bardzo rzadko 

natomiast faktem jest ze od miesiąca cos się poprawiło i przynajmniej lepiej radio streamowane dziala i ten spotyfaj przerzucony na moode

natomiast pozotały te pyknięcia w dzwieku przy video

Napisano

Router należy restartować, mój Asus ma już parę lat, praktycznie jest restartowany w każdy dzień i nie mam z nim żadnych problemów. W niektórych routerach w ustawieniach jest nawet opcja i można ustawić by router sam się restartował np. w godzinach nocnych. 

Napisano
35 minut temu, Amarok napisał:

W niektórych routerach w ustawieniach jest nawet opcja i można ustawić by router sam się restartował np. w godzinach nocnych. 

nie miałem pojecia

w jakim miejscu szukać takich ustawień ?

Napisano
36 minut temu, Amarok napisał:

Router należy restartować, mój Asus ma już parę lat, praktycznie jest restartowany w każdy dzień i nie mam z nim żadnych problemów. W niektórych routerach w ustawieniach jest nawet opcja i można ustawić by router sam się restartował np. w godzinach nocnych. 

Totalna bzdura. Router który sam nie potrafi opróżnić swojej pamięci cache i wymaga do tego restartu, to zwykły marketowy śmieć.

No ale są routery i są routery.

Napisano (edytowany)
30 minut temu, ULV napisał:

Totalna bzdura. Router który sam nie potrafi opróżnić swojej pamięci cache i wymaga do tego restartu, to zwykły marketowy śmieć.

No ale są routery i są routery.

Jak się na czymś nie zna to się lepiej nie wypowiadać i życzę powodzenia w postawieniu twojego własnego modemu kablowego w dowolnej sieci 😁

1 godzinę temu, Amarok napisał:

Router należy restartować

modem kablowy też 

34 minuty temu, Fafniak napisał:

w jakim miejscu szukać takich ustawień ?

Nie ma takich z tego co pamiętam. Wyłącz go czasem i daj się odnowić dzierżawie - trwa to z 5 minut

Napisano
10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jak się na czymś nie zna to się lepiej nie wypowiadać i życzę powodzenia w postawieniu twojego własnego modemu kablowego w dowolnej sieci 😁

No właśnie widzę jak się znasz. Tak się znasz, że musisz latać co chwilę by resetować swój cudowny modem czy router.

Jakbyś miał trochę pojęcia , to byś wymusił od UPC ich modem ( nie modemorouter) na standardowym firmware ( nie tym od UPC).  

Wtedy swój router pokroju Draytek 2960,3900 itp i wtedy twoje wycieczki do modemu się skończą. No ale co ja tam wiem. 

4 minuty temu, Fafniak napisał:

A ile kosztuje lepszej klasy modem kablowy - taki który będzie pasował do upc ?

Zapomnij. To w Polsce jest nie możliwe. Nie zarejestrujesz swojego modemu.

Obecnie najlepszy modem z UPC, to chita na oryginalnym firmware. 

Napisano
2 minuty temu, ULV napisał:

Jakbyś miał trochę pojęcia , to byś wymusił od UPC ich modem ( nie modemorouter) na standardowym firmware ( nie tym od UPC).  

Wtedy swój router pokroju Draytek 2960,3900 itp i wtedy twoje wycieczki do modemu się skończą. No ale co ja tam wiem. 

Mógłbym, tylko po co skoro mi wszystko dobrze działa 😉

8 minut temu, Fafniak napisał:

ile kosztuje lepszej klasy modem kablowy - taki który będzie pasował do upc ?

Nie kupisz, to możesz tylko dostać 😁

Napisano
3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Mógłbym, tylko po co skoro mi wszystko dobrze działa 😉

Szczerze, gówno działa.

Jakość neta z UPC, kpina. No ale żyjemy gdzie żyjemy. Nie mam pojęcia czy kiedyś to się zmieni. 

Upload śmiech na sali, ping szkoda gadać a jittera ,to już nawet nie komentuje.

Za granicą mam net.

Gwarantowana prędkość 100/100, ping 2ms, jitter 1-2 ms. O każdej porze dnia i nocy. To jest net.