Skocz do zawartości

Pomoc w doborze kolumn do Audioblock CVR 100.

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich,

okazyjnie nabyłem amp Audioblock CV100 i potrzebuję małej pomocy w doborze kolumn. 

Budżet to max 3000 PLN (niestety), interesuje mnie sprzęt tylko nowy.

Pomieszczenie odsłuchowe to 22m2 chociaż kolumny podłogowe rownież wchodzą w grę. Z racji promocji rozważałem Teufel Ultima 40, z półkowych Magnat Signature 703 (w cenie kable Melodika MDC2250) lub Castle Warwick 3. O KD nie myślę, wyłącznie STEREO. Muzyka słuchana - głównie rock/metal i klasyczna. Jako, że chcę dokonać zakupu przed świętami - docenię każdą poradę. Gramofon TEAC BT280.

Bardzo dziękuję 

pozdrawiam

Napisano

Chodzi o BLOCK?

https://konsbud-hifi.com.pl/pl/p/Block-VR-100-MK2/36

Nie znam tego wzmacniacza. Ale znając Castle wątpie żeby zagrały z nim jakoś sensownie.

Jakiej wielkości masz pomieszczenie?

To luźne propozycję ciekawych kolumn im więcej z nich odsłuchasz tym więcej będziesz wiedział.

HEco Aurora 700, QAcustic 3050i, Signature 703 od Magnata, Heco Revolution 3, Elac Uni Fi Slim, KEF Q 750.

Piotr

Napisano

Dzięki za odpowiedź,

zjadło R w nazwie więc update - to jest ten amp http://www.sklep.autohifi.com.pl/index.php?p1454,block-cvr-100 (wersja bez BT i HDMI), które zresztą nie są mi potrzebne.

Pomieszczenie tak jak wspomniałem ok 22m2, 3,20x6.10, mniej więcej.

Ktoś zaproponował ELAC Reference B6 albo droższe Focal Chora 806.

Wybieram się do sklepu HiFI, w którym jest dostępny ELAC B6 na odsłuch, może też padnie inna propozycja.

pzdr

Napisano

Jeżeli na kolumny masz sztywny budżet, to w tej kwocie polecam koniecznie do sprawdzenia Melodikę BL40mk3 jest to kolumna  łatwa do wysterowania, nie wymaga dużej mocy od wzmacniacza. Dodatkowo mieliśmy kiedyś u nas w sklepie wzmacniacz Block, nie pamiętam modelu, ale góra była dosyć jasna w nim. Jeżeli u Ciebie jest podobnie to tym bardziej polecam wypróbowanie BL40. Z kolumn cieplej grających warta rozważenia jest też Indiana Line Musa 505

Napisano

Cześć,
Szukałbym kolumn o precyzyjnym i dynamicznym brzmieniu takich jak Focal Chora 806 czy Audiovector QR1 choć patrząc na Twoje pomieszczenie raczej szedłbym w kierunku kolumn podłogowych. 
Tutaj miałbyś Q Acoustic 3050i czy bardziej przestrzenne Kef Q750.

Najlepiej byłoby udać się na odsłuch i samemu ocenić jakie brzmienie jest dla Ciebie. Jeśli jest taka możliwość to zapraszam oczywiście do naszego salonu w Pabianicach.