Bazyl3 Napisano 16 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 marca 2022 Zmieniłem No to teraz kolumny. Moje Kody, to raczej budżetowe skrzynki do KD, a nie sprzęt do muzyki. Popatruję sobie na Kefy Q350, ale nie wiem czy to dobry kierunek No i jeszcze zabawa z wybraniem standów :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 10 minut temu, lysyrafal napisał: Kolumny na papierze mają tak wysoka impedancję, a rzeczywistości jest pewnie niższa, dlatego bezpieczniej jest ustawić na LOW. Dodatkowo wzmacniacz ten na tym ustawieniu ( niższa impedancja) generuje większą moc. Bezpieczniej jest ustawić na LOW, ale wcale nie dlatego, że wzmacniacz w tym ustawieniu generuje większą moc. Jest wręcz przeciwnie. Przy LOW będzie ograniczał moc, żeby się nie przegrzać. Jeśli w HIGH działa prawidłowo (nie wyłącza się awaryjnie) to możesz tak zostawić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 (edytowany) Akurat ten wzmacniacz ma większą moc na niższej impedancji. Wyjątkami są niektóre amplitunery, które mają niższą moc. Edytowano 16 marca 2022 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 Przed chwilą, lysyrafal napisał: Akurat ten wzmacniacz ma większą moc na niższej impedancji. Mylisz pojęcia. Przy ustawieniu HIGH ta Yamaha i tak będzie generować większą moc dla 4 omów niż dla 8. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 Dopisz: dopóki się nie wyłączy wzmacniacz. Ja wolę, aby wzmacniacz był chłodny, a nie gorący. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 3 minuty temu, lysyrafal napisał: Dopisz: dopóki się nie wyłączy wzmacniacz. Ja wolę, aby wzmacniacz był chłodny, a nie gorący. Przy normalnym graniu nie będzie różnicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bazyl3 Napisano 16 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 marca 2022 Panowie, jest już low i tak zostanie. Co dać na koniec kabli? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 Z jednej strony wzmacniacz , a z drugiej kolumny . Nic więcej nie trzeba, chyba że chcesz często rozłączać sprzęt, lub któreś terminale nie akceptują gołych przewodów. Ze wzmacniaczami z przełącznikiem impedancji nie ma takiej prostej zasady kiedy moc będzie większa . Bywa że przy ustawieniu na high moc dal 4 ohm jest mniejsza niż 8 ohm. Spotkałem się kiedyś z amplitunerem który miał podawana mniejszą moc dla 4 ohm w ustawieniu niskiej impedancji niż dla 8 ohm z ustawieniem wysokiej impedancji. Tak to bywa gdy końcówka mocy jest mało wydajna prądowo i eksploatowana z maksymalnym napięciem dla danego obciążenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 marca 2022 Udostępnij Napisano 16 marca 2022 26 minut temu, MobyDick napisał: Ze wzmacniaczami z przełącznikiem impedancji nie ma takiej prostej zasady kiedy moc będzie większa Mówimy o konkretnym modelu Yamahy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 marca 2022 Udostępnij Napisano 17 marca 2022 Będzie różnica przy normalnym graniu. Sprawdziliśmy to. Zarówno na modelach AS jak i RN. Jak dasz na 4 omy to po prostu elektronika grzeje się mniej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bazyl3 Napisano 17 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2022 5 godzin temu, S4Home napisał: Jak dasz na 4 omy to po prostu elektronika grzeje się mniej. Już dałem. Dajmy już temu spokój i zajmijmy się może kwestią kolumn Co do tej Yamahy? Najczęściej metal i ciężki rock, ale rodzina lubi muzę, więc będzie i Ed Sheeran i Adele Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 17 marca 2022 Udostępnij Napisano 17 marca 2022 Dnia 16.03.2022 o 21:01, Bazyl3 napisał: Co dać na koniec kabli? Nic nie dawaj. Gołe druty są najlepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 marca 2022 Udostępnij Napisano 18 marca 2022 18 godzin temu, Bazyl3 napisał: Już dałem. Dajmy już temu spokój i zajmijmy się może kwestią kolumn Co do tej Yamahy? Najczęściej metal i ciężki rock, ale rodzina lubi muzę, więc będzie i Ed Sheeran i Adele KEFy, Heco Aurora, ELAC serii Debut albo Debut Refrence. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bazyl3 Napisano 5 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 Żeby nie mnożyć wątków. W zakupionej Yamasze A-S501 napotkałem na dziwne zjawisko / problem. Otóż moje FiiO jest podłączone kablem coax i o ile podłączony RCA TV daje dźwięk na swoim łączu bez problemu i od razu, o tyle z uzyskaniem dźwięku z 30tki trzeba się nagimnastykować (włączenie i wyłączenie amplitunera najczęściej załatwia problem). Np. oglądam serial i chcę posłuchać muzyki, przełączam ampli na coax, odpalam FiiO, a tam ... cisza. Wyłączam na ustawionym źródle, włączam, dźwięk jest. Jakieś rady? :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bazyl3 Napisano 12 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2022 Może być to kwestią zbyt niskiej głośności źródła (telefonu), czy raczej nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2022 Raczej nie. Albo inaczej - nie. nie wiem czy do końca rozumiem problem ale. Może to kwestia czasu zanim dzwięk przez Fioo się pojawi? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bazyl3 Napisano 14 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 Raczej nie jest to kwestia opóźnienia w przesyłaniu dźwięku, bo wtedy przecież ten dźwięk prędzej czy później powinien się jednak pojawić. A tu nic, głucha cisza Spróbuję podpiąć FiiO kablem RCA i wtedy zobaczę 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bazyl3 Napisano 2 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia 2023 Minęło sporo czasu, a ja ze swoim lenistwem ciągle słucham muzy na prastarych, frontowych Kodach od KD Idzie Gwiazdka, więc może jakieś nowe kolumny do A-S501? Plus młodzież marudzi w kwestii gramofonu. Jakieś sugestie w obydwu tematach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bazyl3 Napisano 4 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 Czyli nic nie zmieniać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts