Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie. Nie posiadam sprzetu audiofilskiego raczej dobry sprzęt amatorski. Problem mam w tym, że jak przesyłam dźwięk w aplikacji Tidal z odtwarzacza sieciowego Denon DNP-800NE, następnie dekoder MQA Loxije D30, potem do amplitunera Denon AVC-X8500H, to zawsze na dekoderze widnieje napis, że dziwęk jest w formacie PCM i częstotliwość to 48 kHz. Nadmienię, że z odtwarzacza do dekodera prowadzi przewód optyczny. W odtwarzaczu mam wybraną opcję LPCM. Pytanie, dlaczego jest zawsze taka niska częstotliwość i dlaczego w formaci Tidal Master, nie widnieje napis na moim dekoderze MQA? Pozdrawiam.

Napisano (edytowany)

Weź jeszcze pod uwagę fakt że większość plików MQA na tidalu to 24/48 i 24/96, rzadko są gęstrze pliki.  Także nic nie tracisz, poza tym mało prawdopodobne jest, że usłyszysz różnicę między 16/44 a tymi gęstrzymi plikami. 

Edytowano przez soberowy
Napisano

U mnie jest bardzo duża różnica w dzwięku, jak mam 48 kHz a 384 kHz bo tyle mam podłączając Taidala z komputera,mimo, że kolumny mam nie najwyższych lotów, bo to Klipsch RP 800F. Nie jestem znawcą sprzętu to w związku z odpowiedzią Pana Amarok, po co się robi takie urządzenie jak dekoder mqa Loxjie D30 jak do niego jak dobrze zrozumiałem trzeba podać sygnał z odtwarzacza który ma mqa, po co te dekodowanie dublować? Czyli w przypadku moich urządzeń, mimo, że posiadam dekoder mqa nigdy nie będę mieć dzwięku w mqa, tak?

Według mojej oceny ale mogę się mylić, przy dźwięku 384 kHz, wydaje mi się, że jestem w stanie zlokalizować instrumenty na scenie, w przybliżeniu, natomiast w 48 kHz, tego nie zauważam.

Napisano

Sprzedaj Denon DNP-800NE a kup taki streamer który obsługuje MQA, np. Blusound Node. MQA ma dwie warstwy.  Pierwsza warstwa jest dekodowana w źródle i chyba tylko do 96 kHz, druga w DACu obsługującym MQA  i masz do 192 kHz lub więcej. 

Napisano

Ale na czym Ty słyszysz ta różnice skoro tego MQA nie ma?

Obawiam się że słyszysz nie różnice pomiędzy MQA a FLAC powiedzmy tylko po prostu te pliki są lepiej zremasterowane.

Wziąłeś udział w forumowym teście czy plik jest FLAC czy MP3?

Piotr

Napisano
1 godzinę temu, Dedal75 napisał:

A gdzie Kolega ma 384 kHz pliki 😏 ? Pzdr

Ja swego czasu jak miałem dac który w pełni dekoduje MQA znalazłem dwa albumy z takim probkowaniem, jeden Asia mi poleciła. Reszta muzyki, której słucham na codzień 24/48. 

Napisano (edytowany)

Michał jestem ciekaw czy to faktycznie jest 384 ? No i trzeba szukać nie że  odpalasz cokolwiek i , pach jest 😋

I powiedz  Sam że to trochę jak z Yeti wszyscy wiedzą że jest ale nikt nie widział 😂 (słyszał) Pzdr 

Miłego dzionka 👍

Edytowano przez Dedal75
Napisano
14 godzin temu, Pan Grzegorz napisał:

Tak mam w amplitunerze Tidal ale Loxije D30 ma dekoder mqa i dlatego jest to tak połączone, a odtwrzacz sieciowy jest napisane, że ma po optyku 192 kHz.

DNP-800NE obsługuje Tidala przez HEOS'a ale tylko jako HiFi. Z większą rozdzielczością jest tylko Amazon Music - można skorzystać z darmowego miesiąca.

Żeby pobawić się z DAC'em możesz spróbować użyć mConnect (iOS/Android, wystarczy wersja darmowa) - wtedy puścisz Tidala z pełną rozdzielczością (i chyba z MQA).

Możesz też pobawić się Audirvaną (MacOS/Windows, jest darmowy okres testowy) i tam są różne ustawienia dotyczące MQA (Audirvana może dekodować pierwszą warstwę):

image.png.6b4ab3d97d785796a8335b7c57b3631b.png

Jako ciekawostka - bez dodatkowego DAC'a te najgęstsze pliki przez Audirvanę są odtwarzane jako 24/88,2:

image.thumb.png.ed0ff598e06fcfe3f9204c2680649741.png

Ten sam utwór przez mConnect to 24/44,1:

image.png.5a9fdddc755c6f969270fed657826506.png

a przez HEOS 16/44,1:

image.png.8a0a704209315e689fedaa4e2a8e92c0.png