Pan Grzegorz Napisano 5 lutego 2022 Napisano 5 lutego 2022 Witam serdecznie. Nie posiadam sprzetu audiofilskiego raczej dobry sprzęt amatorski. Problem mam w tym, że jak przesyłam dźwięk w aplikacji Tidal z odtwarzacza sieciowego Denon DNP-800NE, następnie dekoder MQA Loxije D30, potem do amplitunera Denon AVC-X8500H, to zawsze na dekoderze widnieje napis, że dziwęk jest w formacie PCM i częstotliwość to 48 kHz. Nadmienię, że z odtwarzacza do dekodera prowadzi przewód optyczny. W odtwarzaczu mam wybraną opcję LPCM. Pytanie, dlaczego jest zawsze taka niska częstotliwość i dlaczego w formaci Tidal Master, nie widnieje napis na moim dekoderze MQA? Pozdrawiam. Odpisz, cytując
Tomasz S. Napisano 6 lutego 2022 Napisano 6 lutego 2022 A jaką rozdzielczość pokazuje Loxjie ? Możeliwe,że Denon po optyku tylko tyle wypuszcza. Odpisz, cytując
Amarok Napisano 6 lutego 2022 Napisano 6 lutego 2022 O ile wiem to ten Denon nie obsługuje MQA. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 lutego 2022 Napisano 7 lutego 2022 On nie obsługuje mqa Ale nie bardzo rozumiem dlaczego ty masz to tak wszystko spięte. Po co ci dodatkowe odtwarzacz sieciowy plus zewnętrzny dac skoro to wszystko masz w amplitunerze? Piotr Odpisz, cytując
Pan Grzegorz Napisano 7 lutego 2022 Autor Napisano 7 lutego 2022 Tak mam w amplitunerze Tidal ale Loxije D30 ma dekoder mqa i dlatego jest to tak połączone, a odtwrzacz sieciowy jest napisane, że ma po optyku 192 kHz. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 lutego 2022 Napisano 7 lutego 2022 Nie kumam , jak źródło nie obsługuje MQA to co ma konwertować dekoder , a potem sygnał idzie do urządzenia , które też nie obsługuje tego formatu. Co chcesz osiągnąć ? Odpisz, cytując
Amarok Napisano 7 lutego 2022 Napisano 7 lutego 2022 Jeśli chcesz MQA z Tidala, musisz zmienić odtwarzacz sieciowy który obsługuje format MQA. Odpisz, cytując
soberowy Napisano 7 lutego 2022 Napisano 7 lutego 2022 (edytowany) Weź jeszcze pod uwagę fakt że większość plików MQA na tidalu to 24/48 i 24/96, rzadko są gęstrze pliki. Także nic nie tracisz, poza tym mało prawdopodobne jest, że usłyszysz różnicę między 16/44 a tymi gęstrzymi plikami. Edytowano 7 lutego 2022 przez soberowy Odpisz, cytując
Pan Grzegorz Napisano 7 lutego 2022 Autor Napisano 7 lutego 2022 U mnie jest bardzo duża różnica w dzwięku, jak mam 48 kHz a 384 kHz bo tyle mam podłączając Taidala z komputera,mimo, że kolumny mam nie najwyższych lotów, bo to Klipsch RP 800F. Nie jestem znawcą sprzętu to w związku z odpowiedzią Pana Amarok, po co się robi takie urządzenie jak dekoder mqa Loxjie D30 jak do niego jak dobrze zrozumiałem trzeba podać sygnał z odtwarzacza który ma mqa, po co te dekodowanie dublować? Czyli w przypadku moich urządzeń, mimo, że posiadam dekoder mqa nigdy nie będę mieć dzwięku w mqa, tak? Według mojej oceny ale mogę się mylić, przy dźwięku 384 kHz, wydaje mi się, że jestem w stanie zlokalizować instrumenty na scenie, w przybliżeniu, natomiast w 48 kHz, tego nie zauważam. Odpisz, cytując
Pan Grzegorz Napisano 7 lutego 2022 Autor Napisano 7 lutego 2022 Poprawiam się kolumny to Klipsch RP 8000F, błędnie napisałem powyżej. Odpisz, cytując
Amarok Napisano 8 lutego 2022 Napisano 8 lutego 2022 Sprzedaj Denon DNP-800NE a kup taki streamer który obsługuje MQA, np. Blusound Node. MQA ma dwie warstwy. Pierwsza warstwa jest dekodowana w źródle i chyba tylko do 96 kHz, druga w DACu obsługującym MQA i masz do 192 kHz lub więcej. Odpisz, cytując
Pan Grzegorz Napisano 8 lutego 2022 Autor Napisano 8 lutego 2022 Ok, dziękuję bardzo za podpowiedz, rozeznam temat streamera z mqa, polecanego przez kolegę. Odpisz, cytując
Dedal Napisano 8 lutego 2022 Napisano 8 lutego 2022 A gdzie Kolega ma 384 kHz pliki 😏 ? Pzdr Odpisz, cytując
S4Home Napisano 8 lutego 2022 Napisano 8 lutego 2022 Ale na czym Ty słyszysz ta różnice skoro tego MQA nie ma? Obawiam się że słyszysz nie różnice pomiędzy MQA a FLAC powiedzmy tylko po prostu te pliki są lepiej zremasterowane. Wziąłeś udział w forumowym teście czy plik jest FLAC czy MP3? Piotr Odpisz, cytując
soberowy Napisano 8 lutego 2022 Napisano 8 lutego 2022 1 godzinę temu, Dedal75 napisał: A gdzie Kolega ma 384 kHz pliki 😏 ? Pzdr Ja swego czasu jak miałem dac który w pełni dekoduje MQA znalazłem dwa albumy z takim probkowaniem, jeden Asia mi poleciła. Reszta muzyki, której słucham na codzień 24/48. Odpisz, cytując
Dedal Napisano 8 lutego 2022 Napisano 8 lutego 2022 (edytowany) Michał jestem ciekaw czy to faktycznie jest 384 ? No i trzeba szukać nie że odpalasz cokolwiek i , pach jest 😋 I powiedz Sam że to trochę jak z Yeti wszyscy wiedzą że jest ale nikt nie widział 😂 (słyszał) Pzdr Miłego dzionka 👍 Edytowano 8 lutego 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując
Amarok Napisano 8 lutego 2022 Napisano 8 lutego 2022 Skoro kolega słyszy różnicę, to nie odbierajmy mu tego. Dla mnie chyba raczej nie ma różnicy....no ale ja już stary i pewnie słuch nie ten co ....bardzo dawno temu. 😀 Odpisz, cytując
Dedal Napisano 8 lutego 2022 Napisano 8 lutego 2022 Naturalnie 👍 , jednak ja nie odnosiłem się do tego czy słyszy różnicę 😊 . Pzdr Odpisz, cytując
klimkr Napisano 8 lutego 2022 Napisano 8 lutego 2022 14 godzin temu, Pan Grzegorz napisał: Tak mam w amplitunerze Tidal ale Loxije D30 ma dekoder mqa i dlatego jest to tak połączone, a odtwrzacz sieciowy jest napisane, że ma po optyku 192 kHz. DNP-800NE obsługuje Tidala przez HEOS'a ale tylko jako HiFi. Z większą rozdzielczością jest tylko Amazon Music - można skorzystać z darmowego miesiąca. Żeby pobawić się z DAC'em możesz spróbować użyć mConnect (iOS/Android, wystarczy wersja darmowa) - wtedy puścisz Tidala z pełną rozdzielczością (i chyba z MQA). Możesz też pobawić się Audirvaną (MacOS/Windows, jest darmowy okres testowy) i tam są różne ustawienia dotyczące MQA (Audirvana może dekodować pierwszą warstwę): Jako ciekawostka - bez dodatkowego DAC'a te najgęstsze pliki przez Audirvanę są odtwarzane jako 24/88,2: Ten sam utwór przez mConnect to 24/44,1: a przez HEOS 16/44,1: Odpisz, cytując
Recommended Posts