Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Dnia 18.02.2022 o 16:59, Butler napisał:

I jak je zamontowałeś? :)

Butler dopiero wczoraj kable wpuszczalem w ścianę i sufit. Palce mam dzisiaj szorstkie a i czuję każdy mięsień . Poniżej foto przesyłam . :) Teraz tylko nawiercic otwory i przypomocowac głośniki . Żona jeszcze się uparla żeby jedną ścianę pomalować na miętowo więc zanim to wszystko ogarnę to jeszcze trochę minie. Przy okazji miałem 2 krótkie kable elektryczne i pojedyncze gniazdka elektryczne więc zrobiłem więcej wejść. Szczególnie brakowało mi na głośnik basowy dynaudio miałem zwykły przedłużacz podpięty . Teraz myślę że starczy mi tego prądu xd

Jeden niestety trochę rażący błąd to peszel wystający z rogu ściany. Nie potrafiłem skuć do samego końca między sufitem a ścian bo 5 cm niżej biegnie kabel prądowy na ścianie. Próbowałem ciężki. młotkiem i przecinakiem rozkuć ale ani drglo . Ten filigran to wszystko w nim było i kamienie i pręty i inne ustrojstwa których nazwać nie potrafię . Jedna dobra rzecz to taka że się nie dusiłem w nocy od kurzu . U mamy robiłem generalny remont w wieżowcu to myślałem że wyzione ducha w nocy ...

IMG_20220305_170329.jpg

IMG_20220305_170345.jpg

IMG_20220305_170354.jpg

IMG_20220305_181753.jpg

IMG_20220305_181755.jpg

IMG_20220305_192341.jpg

IMG_20220305_192351.jpg

IMG_20220305_192359.jpg

IMG_20220305_192407.jpg

Edytowano przez Dawfil
Napisano

Nie lepiej było tego puścić prosto w kierunku TV później w dół? , W rogu trzeba było kilka razy nawiercic i peszel by się zmieścił . A zagruntowales to przed zalataniem 😉? Pzdr

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Dedal75 napisał:

Nie lepiej było tego puścić prosto w kierunku TV później w dół? , W rogu trzeba było kilka razy nawiercic i peszel by się zmieścił . A zagruntowales to przed zalataniem 😉? Pzdr

Tak na początku myślałem żeby puścić z  drugiej strony ściany ale w tym samym miejscu u góry biegnie nie jeden a trzy wiązki kabli ( między sufitem a ścianą ) , a druga rzecz to odległość w suficie była by znacznie dłuższa niż ta którą mam. Od tej strony obecnie miałem dużo mniej wycinania . Co do tego rogu mogłem tak zrobić , myślałem o tym przez chwilę ale po części miałem już dość tego sufitu . To była moja najgorsza robota i najbardziej ciężką fizycznie . Grunt wiadomo że był dany z atlasu . Jak już mówiłem jakieś pojęcie mam na temat budownictwa , cały dom u siebie od deweloperki zrobiłem , potem siostry dom i mamy  mieszkanie. Jak powieszę kolumny i ustawie wszystko zrobię dokładne zdjęcia :)

Edytowano przez Dawfil
Napisano (edytowany)

Zboczenie zawodowe 🙃

Widzę że tynkiem łatales , ja wolę franspol ,  zielony do laczen bez taśmy ,drogi ale bardzo szybki materiał tego samego dnia można lecieć dalej z robotą ew. klej gipsowy .

W budowlance natomiast nie ma tylko dobrze albo źle 😉 naprawdę jest jeszcze baardzo  dużo  że tak powiem odcieni 😋 . Pzdr

Edytowano przez Dedal75
Napisano
11 godzin temu, Dedal75 napisał:

W budowlance natomiast nie ma tylko dobrze albo źle 😉 naprawdę jest jeszcze baardzo  dużo  że tak powiem odcieni 😋 .

Jesli ktoś robi dla siebie i "troszeczke" wyjdzie... tak sobie to ok, jesli akceptuje to. Natomiast robiac coś dla kogoś (usługa), powinno być "perfekt". A nie tam żadne "odcienie" fachowej pracy. Moim zdaniem jest robota zrobiona dobrze albo źle. Jesli juz mamy komuś płacić za to. Pozdr.

Ps: urzadzenia audio to tez czyjaś praca. Chcialbys dostać sprzęt o dopuszczalnych "odcieniach" i nie mam na mysli koloru!

Napisano
Dnia 18.02.2022 o 16:59, Butler napisał:

I jak je zamontowałeś? :)

Przyklejając się do montażu głośników w suficie ,czy jeśli posiadam glosniki z funkcja i modułem dolby które są na frontach (Monitor Audio Bronze AMS )mogę je zamontować na suficie ?(mam taki pomysł i czas może w lipcu wiem ze one zamontowane na ścianie przy suficie  nie spełniają funkcji atmos 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Jesli ktoś robi dla siebie i "troszeczke" wyjdzie... tak sobie to ok, jesli akceptuje to. Natomiast robiac coś dla kogoś (usługa), powinno być "perfekt". A nie tam żadne "odcienie" fachowej pracy. Moim zdaniem jest robota zrobiona dobrze albo źle. Jesli juz mamy komuś płacić za to. Pozdr.

Ps: urzadzenia audio to tez czyjaś praca. Chcialbys dostać sprzęt o dopuszczalnych "odcieniach" i nie mam na mysli koloru!

Chyba mnie Miro nie zrozumiałeś 🤔 

Odniosłem się do tego że kolega "jakieś tam pojęcie ma " no właśnie . 

Ja wykonywałem swoją pracę zawsze tak samo byłem profesjonalistą w tym co robiłem  ,  ale rozstrzał w budowlance powiedzenia "wysoki standard " jest ogromny , czego byś nie mówił 

Przyjmowałem że tak powiem ludzi do roboty i są różne odcienie "mam pojęcie , potrafię to zrobić "  

Myśleli tylko że potrafią 😏.

No ale wyjeżdżasz do mnie więc , chyba masz jakiś problem ze mną , albo kiepska niedziela lub weekend Ci się nie udał . Nie mój problem .

Więc podziękuję , Ci za rozmowę . Pzdr

Edytowano przez Dedal75
Napisano (edytowany)

Panowie . Zwyczajny luzik nie ma co się denerwować . Ogólnie nie nazywam siebie jakimś wielkim majstrem . Staralem się to zrobić porządnie tak jak umiem i uważam że nie jestem tak zły w te klocki . Jeden mały mankament wyszedł z ta rurka a to wszystko przez to że ręce mi mdlały a chcialem to dokończyć w tym samym dniu a druga sprawa że kabel prądowy szedł i zwyczajnie się bałem wiertłem wjeżdżać i manewrować blisko  kabla. Może i by się dało ale po co ?? Robię to u siebie Kolumna boczna sufitowa przyjdzie i przykryje. Jeżeli chodzi o Goldband mam małe doświadczenie tylko ten tynk znam . Ogólnie to 1 dzień. Dałem mu czasu żeby wysechł a potem wyrównałem papierem ściernym . Obecnie jestem na etapie drugiego szlifowania gładzi , dziś to zrobię. Taka robota powinna być zaiste dobrze wyceniona przez fachowców. Z mojej rodziny już zaznaczyłem że zrobiłem to tylko u siebie i u nikogo innego się tego nie podejmuje , bo jak dla mnie ciężko jest w ogóle oszacować ile za to wziąć. Nie dość że się człowiek nawdycha , kucie w suficie jak i  szlifowanie itp tragedia to w dodatku jak rozłożone w czasie. To już 4 dzień a w domu pełno się osiadło pyłu pomimo zabezpieczeń 

Edytowano przez Dawfil
  • 1 year later...
Napisano

Ja temat wieszania głośników Heco 11F na suficie rozwiązałem w taki oto sposób. 

Natknąłem się na szyny do firan w Leroy Merlin. Są jak widać super płaskie i tym samym wszystko przylega dobrze do sufitu. 

Jeszcze nie wiszą na suficie ale wygląda to obiecująco. 

20230620_220935_resize_33.jpg

Napisano

W sumie też fajny patent. Mam tylko jedną uwagę... To nie jest sztywne połączenie. Kolumna na szynie nie będzie wpadała w ruch? Czy może bedziesz kontrował położenie w jakiś sposób by była nieruchomo?

Napisano

Tak myślałem o tym. Z  jednej strony jest plastikowa zaślepka wkręcona więc będzie blokować. 

Z drugiej strony myślę żeby zastosować taki imbusowy wkret zaciskowy. To powinno skontrować i ustabilizować całość. 

Napisano
9 godzin temu, lfajer napisał:

Ja temat wieszania głośników Heco 11F na suficie rozwiązałem w taki oto sposób. 

Natknąłem się na szyny do firan w Leroy Merlin. Są jak widać super płaskie i tym samym wszystko przylega dobrze do sufitu. 

Jeszcze nie wiszą na suficie ale wygląda to obiecująco. 

20230620_220935_resize_33.jpg

Super :) Widziałem to rozwiązanie także na kolumnach Heco u jednego z kolegów z forum AS