kowallosu Napisano 7 marca 2022 Udostępnij Napisano 7 marca 2022 (edytowany) Cześć, To mój pierwszy post na forum, cieszę się że mogłem tu trafić Poszukuję zestawu stereo w cenie do 4-5 tysięcy złotych, chociaż jestem otwarty na tańsze propozycje. Więcej wydawać nie chcę. Od zestawu wymagam uniwersalności. Lubię posłuchać rocka, muzyki alternatywnej, muzyki elektronicznej oraz popu. Mój znajomy audiofil polecił mi iść w zestawy używane. Akustyka pomieszczenia jest średnia. Posiadam 22 metrowy salon połączony z kuchnią. Pomieszczenie jest prostokątne. Narożnik usytuowany jest w rogu pokoju, a naprzeciwko szafka TV z telewizorem oraz soundbarem. W pokoju jest dywan i zasłony. Po prawej stronie szafki między ścianą, a szafką posiadam 22 cm wolnego miejsca. Więc na upartego można tam wstawić kolumnę podłogową... Jednak wydaje mi się, że najsensowniej byłoby kupić kolumny podstawkowe. Obecnie posiadam soundbar Denona DHT-S516H i ten soundbar zostanie, głośniki będą sobie grały niezależnie Edytowano 7 marca 2022 przez kowallosu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 marca 2022 Udostępnij Napisano 8 marca 2022 Najbardziej uniwersalne będą amplitunery stereo, ale nowe albo są niedostępne, albo dość drogie, dlatego pewnie szukałbym czegoś w sprzęcie używanym chyba, że nie potrzebujesz funkcjonalności sieciowej to znajdzie się z nowych sprzętów bardzo fajny i przyzwoicie brzmiący Magnat MR 780 z radiem FM/DAB i bluetooth. Do tego kolumny np. Pylon Pearl 25 i masz przyzwoite stereo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 Niestety w obecnych czasach to nie jest wysoka kwota na audio. Amplitunerów nie ma. Więc jak sa to ich cena jest wyższa. Najlepsza opcją było by AXR 85 albo AXR 100 + ELAC F5 albo Aurora 700 / Tesi 561. Zapraszam na odsłuchy Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano 9 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2022 (edytowany) dziękuję serdecznie za Wasze sugestie. A gdyby tak zmontować zestaw kolumn podstawkowych na toppingu MX5? Kolumn podłogowych najzwyczajniej w świecie nie uda mi się zmieścić, a nawet jeśli je zmieszczę, to pomieszczenie zrobi się zagracone. Przeglądając forum znalazłem tani wzmiaczniacz topping MX5 i gdyby do niego podpiąć odpowiednie podstawki może by to zagrało. Znalazłem coś takiego: Q Acoustics 3030i Bowers & Wilkins 607 S2 KEF Q 350 Jednak te ostatnie średnio za mną przemawiają poprzez swoją budowę. Za funkcje sieciowe posłużyłby Wiim Mini podpięty bezpośrednio do wzmacniacza. Posiadam takie urządzenie i daje radę. Zastanawiam się również nad kolumnami aktywnymi. Edifier ma udane modele, tylko czemu nie ma do wyboru w innym kolorze okleiny myślałem też o Audio Pro A26, ale im więcej o nich czytam na forach, tym miej mnie przekonują. Edytowano 9 marca 2022 przez kowallosu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 Topping MX5 to bardzo dynamiczne i precyzyjne brzmienie. Bardziej w tym przypadku polecałbym kolumny o cieplejszym brzmieniu takie jak Heco Aurora 700, Pylon Audio Sapphire 25 czy Fyne Audio F501. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 Dnia 7.03.2022 o 08:30, kowallosu napisał: Jednak wydaje mi się, że najsensowniej byłoby kupić kolumny podstawkowe. Elac Debut Reference B6 Q Acoustics 3030i 6 godzin temu, kowallosu napisał: A gdyby tak zmontować zestaw kolumn podstawkowych na toppingu MX5? Myślę, że to korzystniejsze rozwiązanie plus kolumny pasywne, niż kolumny aktywne. Kolumn podłogowych raczej bym do tego wzmacniacza nie podłączał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 Propo doboru kolumn do tego wzmacniacza @Q21 macie może te nowe Polk Audio es20 ,żeby z nim sprawdzić ? Podobno brzmią dużo lepiej od poprzedniej wersji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 marca 2022 Udostępnij Napisano 10 marca 2022 Jeśli faktycznie monitory to ze swojej strony polecam QAcustic 3020i, Polk ES20, KEF Q 350 albo ELAC B6.2 22 godziny temu, kowallosu napisał: A gdyby tak zmontować zestaw kolumn podstawkowych na toppingu MX5? Ma to jak najbardziej sens. Zapraszam o wyceny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano 10 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2022 (edytowany) 17 godzin temu, Q21 napisał: Topping MX5 to bardzo dynamiczne i precyzyjne brzmienie. Bardziej w tym przypadku polecałbym kolumny o cieplejszym brzmieniu takie jak Heco Aurora 700, Pylon Audio Sapphire 25 czy Fyne Audio F501. przemyślałem, pomierzyłem i niestety kolumny podłogowe odpadają strasznie zagraciłbym salon, który przez pracę zdalną jest i tak mocno zabudowany sprzętem. @S4Home czyli QAcustic 3020i zamiast 3030i ? i tego co wymieniłeś dobrze zgrałyby się z MX5 ? 16 godzin temu, lysyrafal napisał: Elac Debut Reference B6 Q Acoustics 3030i Myślę, że to korzystniejsze rozwiązanie plus kolumny pasywne, niż kolumny aktywne. Kolumn podłogowych raczej bym do tego wzmacniacza nie podłączał. Chodzi mi po głowie jeszcze jeden zestaw aktywny, a dokładnie Edifier model S3000 pro. rzadko przewijają sie na forum, natomiast posiadają naprawdę dobre opinie w sieci. Podobno nawet do filmów się nadają. Edytowano 10 marca 2022 przez kowallosu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 10 marca 2022 Udostępnij Napisano 10 marca 2022 @kowallosu Nie znam w/w kolumn aktywnych, ale myślę iż tutaj pomoże @Tomasz S. Ja po prostu wolę osobno kolumny i wzmacniacz, aczkolwiek to nie jest żaden wyznacznik. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano 10 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2022 @lysyrafal te Edifierki są łakomym kąskiem, dobrze oceniane. Odpycha mnie od nich ich wielkość oraz kolor, natomiast z tym problemu nie ma, bo profesjonalnie je obkleję na czarno lub biało. Zastawiam się mocno nad ich zamówieniem i przetestowaniem przez weekend. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 10 marca 2022 Udostępnij Napisano 10 marca 2022 16 godzin temu, Tomasz S. napisał: Propo doboru kolumn do tego wzmacniacza @Q21 macie może te nowe Polk Audio es20 ,żeby z nim sprawdzić ? Podobno brzmią dużo lepiej od poprzedniej wersji. Mamy ostatnią parę na stanie. QA 3020 czy 3030i zgrywają się z MX5 bardzo dobrze ale będą łagodniejsze na basie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano 11 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2022 @Q21 z czym proponujesz połączyć 3030i/3020 aby wydobyć z kolumn jak najwięcej? Chodzi mi o budżetowe propozycje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 1 godzinę temu, kowallosu napisał: @Q21 z czym proponujesz połączyć 3030i/3020 aby wydobyć z kolumn jak najwięcej? Chodzi mi o budżetowe propozycje. Uważam, że świetnie zgrywają się z Taga Harmony HTR-1000CD. Małych gabarytów miniwieża o ogromnym potencjale napędowym. Jest to wzmacniacz o przestrzennym i muzykalnym brzmieniu. Dużą zaletą są lampy, które niewątpliwie wpływają na jakość tego wzmacniacza. Standardowo są zastosowane lampy Psvane classic, które kosztują około 350zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 4 godziny temu, kowallosu napisał: połączyć 3030i/3020 aby wydobyć z kolumn jak najwięcej? Chodzi mi o budżetowe propozycje. Argon Audio SA1 Nad AMP1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elstrout Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 1 godzinę temu, lysyrafal napisał: Argon Audio SA1 Nad AMP1 Już tu widziałem teksty o tym, że Topping MX5 brzmi znacznie lepiej od NADa. Cokolwiek to znaczy. Próbował Pan tego Argona i Nada? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 11 marca 2022 Udostępnij Napisano 11 marca 2022 (edytowany) Dla jednych osób będzie ładniej grał, a dla innych gorzej i nie ma tu co sugerować się opiniami. Te wzmacniacze które ja wymieniłem, można porównywać do NAD C338 Edytowano 11 marca 2022 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano 11 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2022 powiem szczerze, że najbardziej mi ten topping mx5 pasuje. Tylko kolumny do niego dobrać odpowiednie. szkoda, że w moim mieście nie ma salonu gdzie mógłbym udać się na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano 12 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2022 19 godzin temu, Q21 napisał: Uważam, że świetnie zgrywają się z Taga Harmony HTR-1000CD. Małych gabarytów miniwieża o ogromnym potencjale napędowym. Jest to wzmacniacz o przestrzennym i muzykalnym brzmieniu. Dużą zaletą są lampy, które niewątpliwie wpływają na jakość tego wzmacniacza. Standardowo są zastosowane lampy Psvane classic, które kosztują około 350zł. Czy testowaliście może Toppinga mx5 z Polk Audio Signature Elite ES20? Czy byłby to dobry duet? Jaka jest charakterystyka brzmienia tych kolumn? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elstrout Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 Dnia 11.03.2022 o 12:52, Q21 napisał: Uważam, że świetnie zgrywają się z Taga Harmony HTR-1000CD. Małych gabarytów miniwieża o ogromnym potencjale napędowym. Jest to wzmacniacz o przestrzennym i muzykalnym brzmieniu. Dużą zaletą są lampy, które niewątpliwie wpływają na jakość tego wzmacniacza. Standardowo są zastosowane lampy Psvane classic, które kosztują około 350zł. Poważnie? Ta malutka wieża jest w porządku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Dnia 10.03.2022 o 08:24, kowallosu napisał: przemyślałem, pomierzyłem i niestety kolumny podłogowe odpadają strasznie zagraciłbym salon, który przez pracę zdalną jest i tak mocno zabudowany sprzętem. @S4Home czyli QAcustic 3020i zamiast 3030i ? i tego co wymieniłeś dobrze zgrałyby się z MX5 ? Przepraszam masz rację 3030i. Tu są 3 wersjęmonitorów. A standy i na nich monitory nie zagracą Ci salonu? Też polecam sprawdzić je z NAD 338 albo Cyrus ONE Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 15 marca 2022 Udostępnij Napisano 15 marca 2022 (edytowany) Dnia 13.03.2022 o 19:12, elstrout napisał: Poważnie? Ta malutka wieża jest w porządku? Za tą cenę jest dobrze tzn. funkcjonalność i granie. Warto przetestować z niewymagającymi kolumnami podstawkowymi. Edytowano 15 marca 2022 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano 15 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2022 mam w domu na testa edifier s3000 pro i dźwięk mnie nie urzekł. Jest trochę lepiej niż na soundbarze denona, ale spodziewałem się większego efektu WOW. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano 16 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 marca 2022 (edytowany) Jedzie do mnie zestaw Topping MX5 i Q Acoustics 3030i. Dodatkowo zaraz domówię Polk Elite ES20. Chętnie je zestawię z Edifier S3000 PRO i napiszę tutaj podsumowanie. Dziś ponowiłem odsłuchy i jest trochę lepiej. Kolumny potrafią zagrać potężnie. Basu jest w nich aż za dużo, ustawiłem obecnie -3 w skali od -6 do +6. Domyślny tryb Classic, w których uruchamiają się kolumny jest w zupełności wystarczający. Tryb dynamic jest co prawda bardziej efekciarski, mocniej eksponuje bas i wysokie, jednak do codziennego odsłuchu nie jest potrzebny. Edytowano 16 marca 2022 przez kowallosu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 marca 2022 Udostępnij Napisano 17 marca 2022 Daj znac co do 3030i i ES20. Bo moim zdaniem tu będzie lepiej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts