Skocz do zawartości

Dobry preamp gramofonowy na lampach - zrób to sam. MM / MC

Recommended Posts

Poszukuję dobrego projektu preampu gramofonowego. Ktoś ma jakiś pomysł?

Opis po polsku. Dostępność podzespołów w Polsce.

Może być czyjś projekt autorski.

@Audio Autonomy, @MariuszZ, @elektron6. Mam budżet 1000 zł na części bez obudowy. Ma to być coś na wypaie :))) o ile sie uda?

Temat będę kontynuował.

Generalnie jaki projekt byś nie wybrał, to kluczowy (i najdroższy w budowie) będzie zasilacz do takiego układu. Da się oczywiście złożyć coś za 1000 zł, ale zasilacz będzie bardzo prosty i niespecjalnie rozbudowany. 

Mój trop to EAR 834p. Bardzo popularny preamp, płytki są dostępne, jest pełna dokumentacja online.

@1Ender  👍

Tylko  warto się zastanowić :35_thinking:,  pre-phono to dość skomplikowana budowa wymagająca dokładności elementów zastosowanych, nawet do 0,001% do 0,01%  tolerancji.

Czy masz odpowiednie przyrządy pomiarowe;  oscyloskop, częstotliwości /generator z out. min. od 0,1mV , 1mV  /  pomiar dynamiki dB, R i C.

Ważne jest to ponieważ wzmocnienie sygnału wejściowego  jest kilkaset razy, jakiekolwiek niedokładności wartości elementów w tym też lamp będzie powodować rozjechanie się kanałów, pasma i układu RIAA.

Pozdr. 

Może warto sprawdzić EAR 834p, choć z doświadczenia wolę układy oparte na EF.

Edytowano przez Karol64208

Oj Kolega Karol64208 widać, iż nigdy nie projektowal niczego na lampach. Bzdura.

Rezystory wystarczą 1% a i przy 5 % nie będzie problemu. Lampy powinny być zbalansowane +/- 20%. Pomiar dynamiki - ech...:)

Element który będzie najwięcej wnosił co do różnicy poziomów sygnału to standardowo potencjometr - choć przy standardowym, niebieskim Alps będzie też ok.

Nie straszmy ludzi - preamp lampowy to nie jest jakaś kosmiczna technologia. Elementy o dokładności 0,001% toż to w statkach kosmicznych takich się nie stosuje...

3 godziny temu, elektron6 napisał:

Oj Kolega Karol64208 widać, iż nigdy nie projektowal niczego na lampach. Bzdura.

pozostaje mi tylko ubolewać nad takim wpisem🤣😭

Aby nie zaśmiecać tematu przykład lamp sparowanych w pre-phono:

IMG_20220309_124011_555.thumb.jpg.7e7a6325f893df03fa358c9004ace992.jpg

i pomiar dla 20Hz, 30Hz, 50Hz

IMG_20220309_123430_153.thumb.jpg.b5c1b5b24cf4abc36139864651bb2e47.jpg

IMG_20220309_123453_439.thumb.jpg.09962dd4d9ea708bc2f6eef158160dc5.jpg

IMG_20220309_123522_142.thumb.jpg.528a6aaa733a69879c6e192da17bf50f.jpg

tolerancja układ 0,05% , oscyloskop stały pomiar kanał L i R.

@1Ender przepraszam z OT, ale może przyda się to później.

P.S.

@elektron6

Rezystory wystarczą 1% a i przy 5 % nie będzie problemu. Lampy powinny być zbalansowane +/- 20%. Pomiar dynamiki - ech...:)

z takimi tolerancjami, to być może do końcówki mocy , ale i tak nie chciał bym jej słuchać ani przyznawać się do niej:/

Element który będzie najwięcej wnosił co do różnicy poziomów sygnału to standardowo potencjometr - choć przy standardowym, niebieskim Alps będzie też ok.

od kiedy stosuje potencjometr w pre-phono?

Pozdr.

Myślę że jesteś przewrażliwiony na punkcie dokładności:) Trudno mi ocenić jaką masz dokładną konstrukcję i co mierzysz i jakie masz różnice na wyjścia kanału prawego i lewego. Ja nie widzę problemu że w kanale prawym będę miał poziom sygnału 500mV a w drugim 480mV. Tego nie usłyszysz. Same przetworniki w kolumnach jaką mają dokładność?

Potencjometr gdzie jest ? Proponowałem konstrukcję Hiraga i w tej konstrukcji mamy potencjometr regulujący poziom wzmocnienia łącznie z korekcją RIAA.

Co pokazują opisy na pudełkach lamp? Nie logiczne ..kto mądry to pisał, mierzył? To jest emisja, nachylenie? co oznacza kropka po środku - jakiś przedział>?

Proponuję nie straszyć ludzi elementami o dokładności 0,001% - to nie jest projekt na wyprawę kosmiczną. W latach 70-tych też używali rezystorów choćby 5% i też projektowali bez problemy prampy gramofonowe. No dobra teraz do wyboru, do koloru i całkiem tanio masz rezystory 1% - niech będą i takie.

Edytowano przez elektron6

5 minut temu, elektron6 napisał:

Trudno mi ocenić jaką masz dokładną konstrukcję i co mierzysz i jakie masz różnice na wyjścia kanału prawego i lewego

mierzę wyjście z pre.

6 minut temu, elektron6 napisał:

Ja nie widzę problemu że w kanale prawym będę miał poziom sygnału 500mV a w drugim 480mV. Tego nie usłyszysz

jeżeli różnicę 2,4dB między kanałami nie usłyszysz, to już nie wiem co pisać.

Przelicz tolerancję podaną przez Ciebie x min. 400 razy, i co wyjdzie kaszana:(

@1Ender sorry.

Pozdr.

Człowieku nie wiem o czym piszesz... Podaję Tobie przykład że w jednym kanale masz sygnał  500mV a w drugim załóżmy 480mV i zadaję otwarte pytanie i co z tego?

Ano nic bo to nie jest technika kosmiczna gdzie masz mieć 500mV v 502mV.

Pytam co prezentują opisy na opakowaniach lamp? Kto mądry to mierzył?

30 minut temu, elektron6 napisał:

Podaję Tobie przykład że w jednym kanale masz sygnał  500mV a w drugim załóżmy 480mV i zadaję otwarte pytanie i co z tego?

szanowny kolego podałem co to oznacza

35 minut temu, Karol64208 napisał:

różnicę 2,4dB między kanałami

taka jest realna różnica zmierzona + przesunięcie fazowe pomiędzy kanałami, jak byś nie zauważył:/

35 minut temu, Karol64208 napisał:

Przelicz tolerancję podaną przez Ciebie x min. 400 razy, i co wyjdzie

może na tym się z koncentruj?

30 minut temu, elektron6 napisał:

Pytam co prezentują opisy na opakowaniach lamp? Kto mądry to mierzył?

może są mądrzejsi od nas:(

@elektron6 nie zaśmiecajmy już tematy, jak będzie miał kolega @1Ender pytania do nas to napisze.

Pozdr.

Faktycznie proponuję nie zaśmiecać tematu. Kolega chce wykonać preamp w cenie do 1000 zł zatem niech działa - kupi standardowe elementy (rezystory 1% , jakieś kondy Wima po 3-5 zł za sztukę) i niech składa. I nie ma co go straszyć, iż zaraz będzie miał przesunięcia fazowe i różnice w poziomach 30 a może i 50%. No wiadomo jakby miał kondensatory po 200 zł/szt to by było inaczej...:)

Pokazałem jak nie powinno być, poniżej przebieg sin. i  prostokąt, specjalnie obniżyłem kan. L względem R dla lepszego zobrazowania.

IMG_20220309_141059_401.thumb.jpg.02cd49153f5a44bc4585c6bcc795bdc2.jpgIMG_20220309_141043_430.thumb.jpg.f69060062aa7ff15478963058b7b1683.jpg

@elektron6, @1Ender

Życzę przyjemnej zabawy.

Pozdr.

16 minut temu, elektron6 napisał:

kupi standardowe elementy (rezystory 1% , jakieś kondy Wima po 3-5 zł za sztukę) i niech składa.

dlatego tak istotne jest dostępność do  odpowiednich  przyrządów, cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości, tylko odpowiednie sparowanie elementów :D.

• 2 weeks later...
Dnia 8.03.2022 o 14:02, 1Ender napisał:

Poszukuję dobrego projektu preampu gramofonowego. Ktoś ma jakiś pomysł?

Ja bym może spróbował klona Audio Note L3 Phono Pre ale nie wiem czy w 1000 się zmieścisz, aktualnie mam u siebie takiego na tapecie ale czekam jeszcze na trafa, więc walorów dźwiękowych oraz samego Pre się jeszcze nie wypowiem, płytki są na Alli i konstrukcja nieskomplikowana ale wymagająca uwagi. 

EAR osobiście nie polecam - same z nim problemy i bardzo ciężko go ogarnąć (bardzo dużo osób ma problem z przydźwiękiem).

Zdjęcie na zachętę ;)

20180309_141140_resized-X3.jpg