1Ender Napisano 8 marca 2022 Udostępnij Napisano 8 marca 2022 Poszukuję dobrego projektu preampu gramofonowego. Ktoś ma jakiś pomysł? Opis po polsku. Dostępność podzespołów w Polsce. Może być czyjś projekt autorski. @Audio Autonomy, @MariuszZ, @elektron6. Mam budżet 1000 zł na części bez obudowy. Ma to być coś na wypaie :))) o ile sie uda? Temat będę kontynuował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 marca 2022 Udostępnij Napisano 8 marca 2022 Generalnie jaki projekt byś nie wybrał, to kluczowy (i najdroższy w budowie) będzie zasilacz do takiego układu. Da się oczywiście złożyć coś za 1000 zł, ale zasilacz będzie bardzo prosty i niespecjalnie rozbudowany. Mój trop to EAR 834p. Bardzo popularny preamp, płytki są dostępne, jest pełna dokumentacja online. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 8 marca 2022 Udostępnij Napisano 8 marca 2022 Ja bym szukał projektu Hiraga. 4 x 6n2p plus 2x ecc82 to mamy 250zl do tego używane trafko za 80 zł. Potencjometr, rezystory, kondensatory i cała reszta i będzie 1000zl. Filtr kilku stopniowy RC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 marca 2022 Udostępnij Napisano 8 marca 2022 Hiraga czy 834p, to bez większego znaczenia. W takiej kwocie i tak da się to zrobić tylko w wersji budżetowej. Na pewno warto, ale trzeba mieć świadomość pewnych ograniczeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 8 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2022 Nie twierdzę, że nie zwiększę budżetu. Ale może będę mieć możliwość posłuchania kilku preampów DIY. Rozmawiałem z kolegą z innego forum. Bo jak się nie spodoba... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 (edytowany) @1Ender 👍 Tylko warto się zastanowić , pre-phono to dość skomplikowana budowa wymagająca dokładności elementów zastosowanych, nawet do 0,001% do 0,01% tolerancji. Czy masz odpowiednie przyrządy pomiarowe; oscyloskop, częstotliwości /generator z out. min. od 0,1mV , 1mV / pomiar dynamiki dB, R i C. Ważne jest to ponieważ wzmocnienie sygnału wejściowego jest kilkaset razy, jakiekolwiek niedokładności wartości elementów w tym też lamp będzie powodować rozjechanie się kanałów, pasma i układu RIAA. Pozdr. Może warto sprawdzić EAR 834p, choć z doświadczenia wolę układy oparte na EF. Edytowano 9 marca 2022 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 Oj Kolega Karol64208 widać, iż nigdy nie projektowal niczego na lampach. Bzdura. Rezystory wystarczą 1% a i przy 5 % nie będzie problemu. Lampy powinny być zbalansowane +/- 20%. Pomiar dynamiki - ech...:) Element który będzie najwięcej wnosił co do różnicy poziomów sygnału to standardowo potencjometr - choć przy standardowym, niebieskim Alps będzie też ok. Nie straszmy ludzi - preamp lampowy to nie jest jakaś kosmiczna technologia. Elementy o dokładności 0,001% toż to w statkach kosmicznych takich się nie stosuje... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 3 godziny temu, elektron6 napisał: Oj Kolega Karol64208 widać, iż nigdy nie projektowal niczego na lampach. Bzdura. pozostaje mi tylko ubolewać nad takim wpisem🤣😭 Aby nie zaśmiecać tematu przykład lamp sparowanych w pre-phono: i pomiar dla 20Hz, 30Hz, 50Hz tolerancja układ 0,05% , oscyloskop stały pomiar kanał L i R. @1Ender przepraszam z OT, ale może przyda się to później. P.S. @elektron6 3 godziny temu, elektron6 napisał: Rezystory wystarczą 1% a i przy 5 % nie będzie problemu. Lampy powinny być zbalansowane +/- 20%. Pomiar dynamiki - ech...:) z takimi tolerancjami, to być może do końcówki mocy , ale i tak nie chciał bym jej słuchać ani przyznawać się do niej 3 godziny temu, elektron6 napisał: Element który będzie najwięcej wnosił co do różnicy poziomów sygnału to standardowo potencjometr - choć przy standardowym, niebieskim Alps będzie też ok. od kiedy stosuje potencjometr w pre-phono? Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 (edytowany) Myślę że jesteś przewrażliwiony na punkcie dokładności:) Trudno mi ocenić jaką masz dokładną konstrukcję i co mierzysz i jakie masz różnice na wyjścia kanału prawego i lewego. Ja nie widzę problemu że w kanale prawym będę miał poziom sygnału 500mV a w drugim 480mV. Tego nie usłyszysz. Same przetworniki w kolumnach jaką mają dokładność? Potencjometr gdzie jest ? Proponowałem konstrukcję Hiraga i w tej konstrukcji mamy potencjometr regulujący poziom wzmocnienia łącznie z korekcją RIAA. Co pokazują opisy na pudełkach lamp? Nie logiczne ..kto mądry to pisał, mierzył? To jest emisja, nachylenie? co oznacza kropka po środku - jakiś przedział>? Proponuję nie straszyć ludzi elementami o dokładności 0,001% - to nie jest projekt na wyprawę kosmiczną. W latach 70-tych też używali rezystorów choćby 5% i też projektowali bez problemy prampy gramofonowe. No dobra teraz do wyboru, do koloru i całkiem tanio masz rezystory 1% - niech będą i takie. Edytowano 9 marca 2022 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 5 minut temu, elektron6 napisał: Trudno mi ocenić jaką masz dokładną konstrukcję i co mierzysz i jakie masz różnice na wyjścia kanału prawego i lewego mierzę wyjście z pre. 6 minut temu, elektron6 napisał: Ja nie widzę problemu że w kanale prawym będę miał poziom sygnału 500mV a w drugim 480mV. Tego nie usłyszysz jeżeli różnicę 2,4dB między kanałami nie usłyszysz, to już nie wiem co pisać. Przelicz tolerancję podaną przez Ciebie x min. 400 razy, i co wyjdzie kaszana @1Ender sorry. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 Człowieku nie wiem o czym piszesz... Podaję Tobie przykład że w jednym kanale masz sygnał 500mV a w drugim załóżmy 480mV i zadaję otwarte pytanie i co z tego? Ano nic bo to nie jest technika kosmiczna gdzie masz mieć 500mV v 502mV. Pytam co prezentują opisy na opakowaniach lamp? Kto mądry to mierzył? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 (edytowany) 30 minut temu, elektron6 napisał: Podaję Tobie przykład że w jednym kanale masz sygnał 500mV a w drugim załóżmy 480mV i zadaję otwarte pytanie i co z tego? szanowny kolego podałem co to oznacza 35 minut temu, Karol64208 napisał: różnicę 2,4dB między kanałami taka jest realna różnica zmierzona + przesunięcie fazowe pomiędzy kanałami, jak byś nie zauważył 35 minut temu, Karol64208 napisał: Przelicz tolerancję podaną przez Ciebie x min. 400 razy, i co wyjdzie może na tym się z koncentruj? 30 minut temu, elektron6 napisał: Pytam co prezentują opisy na opakowaniach lamp? Kto mądry to mierzył? może są mądrzejsi od nas @elektron6 nie zaśmiecajmy już tematy, jak będzie miał kolega @1Ender pytania do nas to napisze. Pozdr. Edytowano 9 marca 2022 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 Faktycznie proponuję nie zaśmiecać tematu. Kolega chce wykonać preamp w cenie do 1000 zł zatem niech działa - kupi standardowe elementy (rezystory 1% , jakieś kondy Wima po 3-5 zł za sztukę) i niech składa. I nie ma co go straszyć, iż zaraz będzie miał przesunięcia fazowe i różnice w poziomach 30 a może i 50%. No wiadomo jakby miał kondensatory po 200 zł/szt to by było inaczej...:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 (edytowany) Pokazałem jak nie powinno być, poniżej przebieg sin. i prostokąt, specjalnie obniżyłem kan. L względem R dla lepszego zobrazowania. @elektron6, @1Ender Życzę przyjemnej zabawy. Pozdr. 16 minut temu, elektron6 napisał: kupi standardowe elementy (rezystory 1% , jakieś kondy Wima po 3-5 zł za sztukę) i niech składa. dlatego tak istotne jest dostępność do odpowiednich przyrządów, cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości, tylko odpowiednie sparowanie elementów . Edytowano 9 marca 2022 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 marca 2022 Udostępnij Napisano 17 marca 2022 @1Ender, zdecydowałeś, który będziesz składać ? Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 17 marca 2022 Udostępnij Napisano 17 marca 2022 W sklepie "lampy elektronowe" można nabyć kit pre-ampa gramofonowego zaprojektowanego przez utubera znanego jako "Reduktor Szumu". Nie pamiętam czy to lampa czy tranzystor ale słyszałem pozytywne opinie o samym pre-ampie. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2022 @Karol64208. Prawdopodobnie Ear. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 Przyjechał Ear. Później dam zdjęcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 5 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 (edytowany) Zdjęć Ear'a nie będę dawał. Mój preamp tranzystorowy za 200 zł gra lepiej. Ear za dużo podbarwia, ma podkolorowaną średnicę, dźwięk jest jakiś nienaturalny wg mnie. Czekam na pre Marantz'a. Zobaczymy po odsłuchach. Pozdrawiam Edytowano 5 kwietnia 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iFi Audio Napisano 6 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2022 A może phono Aikido? https://glass-ware.stores.yahoo.net/ph2.html Bardzo ciekawy układ, zaprojektowane z głową... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2022 Mam możliwość przesłuchania kilku preampów za free. Uważam, że to jest lepsze niż budowanie na pałę. A później co? 1000 zł w plecy? A jak znam życie to wyjdzie sporo więcej. Po Marantz'u będzie Audio Note. Chyba. 😅 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2022 20 godzin temu, 1Ender napisał: Ear za dużo podbarwia, ma podkolorowaną średnicę, dźwięk jest jakiś nienaturalny wg mnie słuchałeś, znasz jego historię budowy, pomiarów itd. Od tego wiele zależy w pre-phono. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2022 Słuchałem mam fizycznie w domu. To mi nie gra. I tyle, albo aż tyle. :)))) Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mufcore Napisano 7 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2022 Dnia 8.03.2022 o 14:02, 1Ender napisał: Poszukuję dobrego projektu preampu gramofonowego. Ktoś ma jakiś pomysł? Ja bym może spróbował klona Audio Note L3 Phono Pre ale nie wiem czy w 1000 się zmieścisz, aktualnie mam u siebie takiego na tapecie ale czekam jeszcze na trafa, więc walorów dźwiękowych oraz samego Pre się jeszcze nie wypowiem, płytki są na Alli i konstrukcja nieskomplikowana ale wymagająca uwagi. EAR osobiście nie polecam - same z nim problemy i bardzo ciężko go ogarnąć (bardzo dużo osób ma problem z przydźwiękiem). Zdjęcie na zachętę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 10 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 (edytowany) Przesłuchałem Marantz'a krótko. Dźwięk jakiś zmulony, brak wysokich tonów. Basy gumowe. Itd. Zastanawiam się na ile zmienią dźwięk lepsze lampy? Albo pre gramofonowe lampowe nie dla mnie? Mnie to nie brzmi.. Może tylko tranzystory? Edytowano 10 kwietnia 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts