Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month later...
Napisano

Cześć, Mam problem na który nie znalazłem odpowiedzi (Przyznam też, że nie czytałem wszystkich 58 stron forum)

Mam WIIM Mini i chciałem go podłączyć w aucie pod aux radia samochodu.

Nie mogę bez wiwi połączyć się z tym cackiem tylko po samum bluetooth.  Mam wifi w telefonie i mogę ustawic hotspota ale nadal przy uruchomieniu apki WIIM Home chce połączenia z wifi. Udało mi się go sparować z telefonem po BT ale Tidal nie widzi go jako urządzenia mam tylko głośnik wewnętrzny telefonu jako urządzenie odtwarzające.  Nie chcę stawiać routera wifi w aucie. Na zdjęciach niby można działać po bt. Ja bez wifi nawet nie mogę wejść w jakiekolwiek ustawienia. 

Da się tego Wiim mini podłączyć po samym BT?

• 2 weeks later...
Napisano

Mam problem z wiimmini....  Urządzenie nie widzi sieci wifi. Dodam że przechodziłem na światłowód Orange . Wcześniej był funbox2 i wszystko działało, teraz jest funbox6 i niestety wiim mini nie widzi rutera. Telefony, tv,  laptop normalnie się połączyły . Na ruterze mam rozdzielone pasma na 2,4GHz i 5GHz... Co może być nie tak , proszę o pomoc 

Napisano
3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Jeszcze raz skonfiguruj połączenie WiFi w aplikacji dla Mini.

Odinstalowałem apke z telefonu, zainstalowałem ponownie i dalej to samo... Skanuje ale nie odnajduje żadnej sieci... Ręce już mi opadają 

Napisano

Chyba wina była po stronie mojego telefonu bo z telefonu żony połączyłem i skonfigurowałem za pierwszym razem. Po połączeniu z wifi teraz i z mojego telefonu wszystko działa. Nie wiem czemu tak się działo ale najważniejsze że działa ... Dziękuję za pomoc.

Napisano
16 godzin temu, groszek25 napisał:

Odinstalowałem apke z telefonu, zainstalowałem ponownie i dalej to samo... Skanuje ale nie odnajduje żadnej sieci... Ręce już mi opadają 

Apka to nie rozwiązanie problemu. To wiim musisz zrestartować a nie apke.

15 godzin temu, groszek25 napisał:

Chyba wina była po stronie mojego telefonu bo z telefonu żony połączyłem i skonfigurowałem za pierwszym razem. Po połączeniu z wifi teraz i z mojego telefonu wszystko działa. Nie wiem czemu tak się działo ale najważniejsze że działa ... Dziękuję za pomoc.

dziwne.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam szanowne grono.

Użytkuję Wiim mini od kilku miesięcy do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów. Jednak od kilku dni, możliwe że po ostatniej aktualizacji (około 23.06) gubi dość często połączenie z wifi, ale nie regularnie (czasem utrzyma połączenie kilka godzin czasem godzinę), pomaga wtedy tylko odłączenie od zasilania. Wiim podłączony jest kablem optycznym do belki. Sieć wifi dwupasmowa mesh, streamer łączy się w paśmie 5Ghz, poziom sygnału bardzo dobry. Sterowany jest z telefonu na androidzie przez aplikację Wiim home i wykorzystywany do odtwarzania z TuneIn, vTuner i Spotify. Skończyły mi się pomysły co mógłbym jeszcze zrobić by zdiagnozować problem. Do tej pory przywracałem Wiim-a do ustawień fabrycznych, restartowałem router, wymuszałem połączenie w pasmach 2Gzh lub 5Ghz z obsługą mesh i bez. Nic nie dało. Możliwe, że uszkodzenie sprzętowe np. antena wi-fi padła? Jakieś sugestie co można jeszcze zrobić, czy tylko serwis? W internecie jest kilka wątków (głównie anglojęzyczne) o gubieniu połączenia przez wiim mini, ale nie dają odpowiedzi czy problem został rozwiązany. Może tu na forum ma ktoś taki przypadek z tym urządzeniem?

Napisano

Może najpierw wyłącz preferowany serwer DNS w Network Status. Mnie tak podpowiedział support i pomogło na trzaski. 
Warto wypróbować połączenie kablowe ethernet. Może być stabilniejsze. 

Napisano
8 minut temu, D-Art napisał:

Może najpierw wyłącz preferowany serwer DNS w Network Status. Mnie tak podpowiedział support i pomogło na trzaski. 
Warto wypróbować połączenie kablowe ethernet. Może być stabilniejsze. 

Dzięki za zainteresowanie się tematem. Nie napisałem tego, ale też kombinowałem z DNS. Próbowałem z wyłączoną opcją preferowanego serwera DNS jak i z ustawionym DNS 8.8.8.8 na routerze i włączoną opcją, niestety nic nie pomogło. Wiim mini nie posiada portu ETH tylko antenę WI-FI.

Napisano

Zostawię informacje dla potomnych, może komuś się przyda.

Problem rozwiązany dzięki supportowi WiiM, który zasugerował wymianę zasilacza. Po zmianie na mocniejszy wygląda, że jest ok.

• 2 weeks later...
Napisano

Udało mi się podłączyć Wiim z internetem i hotspotem z telefonu.

Resetujemy Wiim mini naciskamy play i trzymamy aż w głośnikach usłyszymy komunikat po angielski żeby postępować jak na ekranie telefonu. W apce na telefonie Wiim wybieramy sieć Wi-Fi opisaną jako WiiM... i łączymy sie z nią.

Potem ze dwa razy pyta czy się połączyć z naszym urządzeniem oczywiście pozwalamy na parowanie urządzeń. Potem wybieramy wyjście którego będziemy używać i pyta o ponownie o sieć Wi-fi tylko teraz wskazujemy mu Hotspot Wi-Fi naszego telefonu. I to działa. Udało mi się podłączyć w aucie do tidala i z jednego telefonu robić sieć i słuchać muzyki przez intrnet operatora.  

• 1 month later...
Napisano (edytowany)

Witam, od jakiegoś czasu, chyba po którejś aktualizacji mam problem ze zrywaniem połączenia po dłuższym czasie bezczynności, tylko odpięcie od zasilania pomoga oraz trzaskami w głośnikach. Trzask jest zawsze zaraz po uruchomieniu, sporadycznie w czasie grania, po zerwaniu połączenia jak pisałem pomaga tylko odpięcie od zasilania, oczywiście przy ponownym połączeniu znów jest trzask

Ma ktoś lub miał taki problem? 

Wyżej był problem z połączeniem i niby pomógł mocniejszy zasilacz, ja używam tego dołączonego do pudełka z zestawu. 

Edytowano przez zmarek
Napisano
3 godziny temu, zmarek napisał:

Witam, od jakiegoś czasu, chyba po którejś aktualizacji mam problem ze zrywaniem połączenia po dłuższym czasie bezczynności, tylko odpięcie od zasilania pomoga oraz trzaskami w głośnikach. Trzask jest zawsze zaraz po uruchomieniu, sporadycznie w czasie grania, po zerwaniu połączenia jak pisałem pomaga tylko odpięcie od zasilania, oczywiście przy ponownym połączeniu znów jest trzask

Ma ktoś lub miał taki problem? 

Wyżej był problem z połączeniem i niby pomógł mocniejszy zasilacz, ja używam tego dołączonego do pudełka z zestawu. 

Wiim mini posiada w zestawie zasilacz? Swój kupowałem w x-kom i nie było zasilacza, zresztą też nie ma go w wykazie akcesoriów w instrukcji. W moim przypadku od czasu zmiany na mocniejszy problem ze zrywaniem połączenia został rozwiązany.

Napisano (edytowany)

Swojego mini kupiłem również w x-kom i zasilacz był normalnie w zafoliowamym i zaplombowanym pudełku.

4 godziny temu, Shuvi napisał:

W moim przypadku od czasu zmiany na mocniejszy problem ze zrywaniem połączenia został rozwiązany.

Jak mocny masz ten nowy zasilacz, napisz proszę dokładnie jaki to model to spróbuję wymienić, skoro u ciebie pomogło to może i u mnie. 

Najdziwniejsze jest to że zaczęło się tak dziać po którejś aktualizacji. 

4 godziny temu, Shuvi napisał:

Edytowano przez zmarek
Napisano (edytowany)
27 minut temu, zmarek napisał:

Swojego mini kupiłem również w x-kom i zasilacz był normalnie w zafoliowamym i zaplombowanym pudełku.

Jak mocny masz ten nowy zasilacz, napisz proszę dokładnie jaki to model to spróbuję wymienić, skoro u ciebie pomogło to może i u mnie. 

Najdziwniejsze jest to że zaczęło się tak dziać po którejś aktualizacji. 

O to jestem naprawdę zdezorientowany skoro piszesz, że u Ciebie był zasilacz.

Ja wymieniłem na taki, bo akurat innego nie miałem w domu: https://allegro.pl/oferta/ladowarka-essager-jt-p18-gan-usb-usb-c-pd-33w-led-display-usb-c-cable-1m-13040198041?fromVariant=12971525053

A wcześniej używałem takiego: https://archiwum.allegro.pl/oferta/kostka-power-adapter-xiaomi-mi-czarna-i12223301044.html

Edytowano przez Shuvi