Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Tak sobie poczytalem i teraz pytanie czy przy 2 x sub ustawic faze tak samo czy przeciwstawnie ?

polk hts 10 + aiyima d03 

Sterowanie faza albo 0 albo 180 

Suby odciete na 80hz , i to najlepsze ustawienie , w kinie dialogi czyste , w muzyce jest kop  i efekt.

Edytowano przez robotnik
Napisano
13 godzin temu, Kubakk napisał:

Są na przeciwko siebie ? Bo jak obok to nie ma sensu kombinować.

ok dzieki za informacje , czyli zostawic na 0 oba . przez przypadek zobacyzlem ze jeden gra na 180 :) i jak dalem na 0 to bas az rosnosil pokoj :) trzeba skrecic suby

Napisano

Faza tak samo jeśli stoją tak samo.

A jakie masz kolumny do tego?

Dobrze aby sub dbał o dolny zakres, jesli nachodzi juz na zakres generowany przez kolumny to ten zakres będzie się wzmagał.

Piotr

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

Faza tak samo jeśli stoją tak samo.

A jakie masz kolumny do tego?

Dobrze aby sub dbał o dolny zakres, jesli nachodzi juz na zakres generowany przez kolumny to ten zakres będzie się wzmagał.

Piotr

Obecnie kef q350 . W muzyce daje na 0 i 180 . Gdy jest x 2  na 0 to jest tyle basu że wszystko zaczyna buczeć i trzeba skręcać śruby . Za to do kina 2x na 0 i jest moc ;) w ten sposób nie muszę non stop tymi pokrętłami kręcić co było męczące

3 godziny temu, maciek72 napisał:

Czemu suby odcięte tylko na 80 Hz ? Nie powinno być 120 Hz ? 

Przy 120 Hz dialogi są z basem i robią się niewyraźne. Przy 80 i do muzyki ok i do tv filmów itp

Napisano
51 minut temu, robotnik napisał:

W muzyce daje na 0 i 180 . Gdy jest x 2  na 0 to jest tyle basu że wszystko zaczyna buczeć i trzeba skręcać śruby . Za to do kina 2x na 0 i jest moc ;) w ten sposób nie muszę non stop tymi pokrętłami kręcić co było męczące

Czy występują jakieś niesymetrie w pomieszczeniu lub ustawieniu wzgledem punktu odsluchu?

Napisano

Kolega pewnie walczy tak z modem pokoju

Drugi sub w idealnych warunkach dodaje +3dB

Skoro musi odpalać go w przeciw fazie oznacza to że ma w miejscu odsłuchu jakiś mod pokoju.

Ja też u siebie kombinowałem z przesunięciem fazowym tak by piki niwelować . Prawda jest taka że to droga przez mękę.

Skupiłbym się na słuchu i niepatrywał poprawności faza/przeciwfaza

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Czy występują jakieś niesymetrie w pomieszczeniu lub ustawieniu wzgledem punktu odsluchu?

tak , ten zestaw mam w pomieszczeniu do treningu , jakis worek boksreski silka itp . wiec umieszcozny niesymetrycznie , stad pewnie te anomalie - jeden sub musi byc na 0 a drugi na 180 - obojetnie ktory  bo inaczej do muzyki trzeba scinac z 50% gaina tak na 30%  zeby nie buczalo .Glownie muzyka :)

34 minuty temu, Heathen napisał:

Kolega pewnie walczy tak z modem pokoju

Drugi sub w idealnych warunkach dodaje +3dB

Skoro musi odpalać go w przeciw fazie oznacza to że ma w miejscu odsłuchu jakiś mod pokoju.

Ja też u siebie kombinowałem z przesunięciem fazowym tak by piki niwelować . Prawda jest taka że to droga przez mękę.

Skupiłbym się na słuchu i niepatrywał poprawności faza/przeciwfaza

tak tez zrobilem :) przez wiekszosc czasu do muzyki  mam 0 + 180 . a jak jakis film czy serial tam odpale przy luznym treningu albo spotkaniu to 2x 0 .   Za duzo sprzetu zeby kombinowac z ustawieniem :) 

Edytowano przez robotnik